skip to Main Content

Στο Πανεπιστήμιο του YALE, έφαγαν ντάκο & μυζηθροπιτάκια! Ποιος Ρεθυμνιώτης εκπαίδευσε μαθητές & σεφ στην Κρητική κουζίνα; Το λάδι έρευσε άφθονο – Ο ορισμός της Made in Greece εμπειρίας (φωτό)

Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης

“Με προσωπική πρόσκληση καλεσμένος από το πανεπιστήμιο YALE για να δώσω μια σειρά διαλέξεων για το πρότυπο του Υγιεινού Κρητικού Τρόπου Ζωής των παππούδων μας”, δήλωσε ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης.

Θα ακολουθήσει μια εκπαίδευση διάρκειας μίας εβδομάδας σε 75 επαγγελματίες μαγείρους του YALE HOSPITALITY με θέμα την “Υγιεινή Κρητική Κουζίνα”.

Ο διευθυντής λειτουργιών του ξενοδοχειακού ομίλου της Grecotel (Grecotel Operations Director) ταξίδεψε στις ΗΠΑ, για να διδάξει την αξία της κρητικής γαστρονομίας.

Ήρθε η στιγμή αυτή να περάσει τα σύνορα της χώρας μας και να μάθουν ολοένα και περισσότεροι λαοί να στηρίζουν τη διατροφή τους σε υγιείς βάσεις, με κύριο συστατικό το ελαιόλαδο!

“Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ήταν 65 χρόνια πιο μπροστά από την εποχή τους” δήλωσε στον TEAM FM 102

“Το πρακτικό δικαιωματικά το έφερε εις πέρας ο σεφ του ξενοδοχείου Amirandes Βαγγέλης Φρονιμάκης, εκπαιδεύοντας 75 επαγγελματίες του Yale.

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του φημισμένου Πανεπιστημίου είχαν προσωπική εμπειρία από όλα όσα έβλεπαν και άκουγαν, αφού την περασμένη διετία πήραν μέρος στο διεθνές βιωματικό – επιστημονικό συνέδριο, στις εγκαταστάσεις της Grecotel στο Ρέθυμνο. Στο μυαλό τους “ξύπνησαν” σίγουρα σκηνές απ’ την ξενάγηση στο Άδελε και το βιολογικό κτήμα της Agreco.
“Η κρητική διατροφή περνάει πολύ σημαντικά μηνύματα” είπε στον TEAM FM 102 ο κ. Καλαϊτζιδάκης.

Οι διαλέξεις του ήταν διανθισμένες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όπου απεικονίζονταν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την Κρήτη.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές του Yale είδαν πώς φτιάχνονται τα χορτοπιτάκια, με το άνοιγμα του φύλλου, και τα μυζηθροπιτάκια με αλεύρι χαρουπιού. Γνώρισαν επίσης τα “μυστικά” γύρω από τον ντάκο, που εξελίσσεται στην νούμερο ένα επιλογή σαλάτας παγκοσμίως!

 

 

Στο Yale προσφέρονται μέσα από τα επισιτιστικά του τμήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια των 30 εβδομάδων που διαρκεί η ακαδημαϊκή περίοδος, περί τα 3.100.000 γεύματα!

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζιδάκη, το ίδρυμα χρησιμοποιεί ετησίως 27 τόνους ελαιολάδου, οι οποίοι μεταφράζονται σε επταπλάσια ποσότητα απ’ τη μέση κατανάλωση του “πράσινου” χρυσού στην Αμερική.
 

 

Πρεσβευτής του νησιού στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου διαπρέπει ως ακαδημαϊκός είναι ο δρ Στέφανος Κάλλης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας, Υγείας και Ευεξίας και καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο επιφανής επιστήμονας συχνά αναφέρεται στη Μελέτη των Επτά Χωρών, που αποδεικνύει ότι η Μεσογειακή Διατροφή, που έχει στον πυρήνα της την Κρητική Δίαιτα, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής!

Στη Grecotel προετοιμάζονται από τώρα για το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Κέντρου Αριστείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου του 2024 στο ξενοδοχείο Amirandes στο Ηράκλειο Κρήτης!

Ήδη το ενδιαφέρον συμμετοχής κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Ο Γιάννης Λουκάκος μας φτιάχνει υπέροχη νηστίσιμη χορτόπιτα χωρίς φύλλο – Πεντανόστιμη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top