skip to Main Content

Ο εντυπωσιακός φάρος Τουρλίτης και η Παναγιά η Θαλασσινή – Δείτε τα συγκλονιστικά πανοραμικά πλάνα (βίντεο)

φάρος Τουρλίτης

Ο φάρος Τουρλίτης βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας της Άνδρου απέναντι από το Ενετικό Κάστρο και είναι ο μοναδικός φάρος στην Ευρώπη χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα.

Η Παναγία Θαλασσινή της Άνδρου είναι ένα γραφικό εκκλησάκι χτισμένο πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα, στην είσοδο της Χώρας και προστατεύει όσους ταξιδεύουν στη θάλασσα, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο.

Μάλιστα, στην αγιογραφία της η Παναγία απεικονίζεται με μπλε και όχι με κόκκινο ιμάτιο όπως συνήθως, δείχνοντας έτσι τη σχέση της με τη θάλασσα.

 

Η ιστορία του φάρου

Ο Φάρος Τουρλίτη κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1897. Είχε ύψος 7 μέτρα, εστιακό ύψος 36 μέτρα και ήταν τοπογραφικής κατηγορίας Ε με φωτοβολίδα 11 ναυτικών μιλίων.

Ξεχώρισε για τη λειτουργία του, αφού είναι ο πρώτος αυτόματος φάρος στην Ελλάδα με τεχνολογία που του έδινε μεγάλη αξιοπιστία, γιατί δεν απαιτούσε συνεχή επιτήρηση. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Σεπτέμβριο του 1943, καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.

Το 1996 ανακατασκευάστηκε με δαπάνες της οικογένειας Γουλανδρή. Οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του προέρχονταν από τη Βόρεια Ήπειρο.

Σήμερα ο φάρος Τουρλίτης έχει γίνει γραμματόσημο και εντάσσεται στη σειρά γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδος» των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Βίντεο-πληροφορίες Point Of View GR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top