skip to Main Content

Η Ελληνική κουζίνα δεύτερη καλύτερη στον κόσμο για το 2023: Ντάκος, τρίγωνα Πανοράματος και μπουγάτσα στην κορυφή – Η κατάταξη σύμφωνα με το Taste Atlas

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το Taste Atlas δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ψηφοφορίας για τις 100 καλύτερες κουζίνες και τα 100 καλύτερα φαγητά στον κόσμο για το 2023.

Φέτος η χώρας μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά 4,64 έναντι 4,65 που συγκέντρωσαν Ιταλία και Ιαπωνία που ισοβάθμισαν στην κορυφή.

Πώς βγαίνει η βαθμολογία

Σύμφωνα με το Taste Atlas, στην πλατφόρμα υπήρξαν συνολικά 395.205 αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 αξιολογήσεις προϊόντων και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φαγητών. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις βγήκε ο μέσος όρος για τις κουζίνες με την καλύτερη βαθμολογία στον κόσμο.

Με «Άριστα» το 5, η ελληνική κουζίνα συγκέντρωσε βαθμολογία 4,64 και αναδείχθηκε δεύτερη καλύτερη παγκοσμίως. Την πρώτη θέση μοιράστηκαν η Ιταλία και η Ιαπωνία με βαθμολογία 4,65. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Πορτογαλία με 4,61 και η Κίνα με 4,59. Η μεσογειακή και η ασιατική κουζίνα εξακολουθούν και αυτό τον χρόνο να είναι οι αγαπημένες του κοινού.

Τα καλύτερα πιάτα

Το ελληνικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα των καλύτερων 100 πιάτων παγκοσμίως. Το βραζιλιάνικο κρέας Picanha, το μαλαισιανό ψωμί Roti Canai και τα ταϊλανδέζικα stir fry Phat Kaphrao ανέβηκαν στα τρία σκαλιά του βάθρου.

Ο ντάκος είναι πρώτος στην κατηγορία “σαλάτες” ενώ στην κατηγορία “πρωινό” η μπουγάτσα είναι στην τρίτη θέση. Τα τρίγωνα Πανοράματος πρώτα στην κατηγορία “ζαχαροπλαστική“.

Ο ντάκος, είναι το ελληνικό πιάτο που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία, καθώς βρίσκεται στην 17η θέση με 4,61 ενώ στην 26η θέση είναι τα παϊδάκια.

Τα άλλα ελληνικά πιάτα που κατέκτησαν μια θέση στην πρώτη 100άδα είναι το γιουβέτσι (64 θέση), ο γύρος (69η θέση), το κοκορέτσι (79η θέση), το κλέφτικο (90ή θέση) και το σουβλάκι (95η θέση).

Η πίτσα βρίσκεται στην 4η θέση, το διάσημο ισλί κεμπάπ στην 37η θέση και τα μακαρονάδα με κιμά στην 68η θέση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top