skip to Main Content

Made in Greece η Citrus: Τα ξακουστά εσπεριδοειδή της Χίου έγιναν αμυγδαλωτά, λουκούμια, πίτες… με αρώματα & γεύσεις από παράδοση

Ακούμε γλυκό λουκούμι και υποβρύχιο και αμέσως η σκέψη μας ταξιδεύει στην όμορφη Χίο, εκεί που η εταιρεία Citrus παράγει γλυκά παραδοσιακά προϊόντα που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις και ανέμελες στιγμές.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν κρατήσει στη μνήμη μας γεύσεις, μυρωδιές, χρώματα από τα παιδικά μας χρόνια, είναι στοιχεία που θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή και καθετί που είναι ικανό να ξυπνήσει τέτοια συναισθήματα μας συγκινεί ιδιαίτερα.

Γι’ αυτό και μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους η γευστική δοκιμή των προϊόντων της Citrus. Aμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια, υποβρύχια, πίτες φρούτων, χυμοί φρούτων και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα, φτιαγμένα με προσήλωση στην παράδοση και βασιζόμενοι σε παραδοσιακές συνταγές.

Πώς να μην μας μαγέψουν όλα αυτά τα αρώματα με κυρίαρχο εκείνο των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στα χωράφια της Citrus στην Χίο και προστίθενται στις συνταγές. Αυτόν ακριβώς τον στόχο είχαν ο Βαγγέλης Ξύδας και ο Γιώργος Πλακωτάρης, να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τον διατροφικό πλούτο αυτού του τόπου και να μας χαρίσουν εκλεπτυσμένες γεύσεις που ξυπνούν τις αισθήσεις και τις μνήμες μας.

Η Citrus ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό της να μας γλυκάνει παραδοσιακά. Το βασικό της αντικείμενο είναι η παραγωγή και διάθεση διατροφικών προϊόντων με βάση τα ονομαστά εσπεριδοειδή της Χίου. Με φόντο μια γνήσια χιώτικη ιστορία συστηματικής καλλιέργειας και εμπορίου από τον 14ο αιώνα, η Citrus συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον των εσπεριδοειδών του Κάμπου με τον καλύτερο τρόπο. Τα φρούτα χρησιμοποιούνται ως βασική πρώτη ύλη για τα προϊόντα τα οποία ταξιδεύουν όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Η Citrus επιδιώκει να χαρίσει στον σύγχρονο άνθρωπο μία ολιστική εμπειρία κι ένα ζωντανό άρωμα μνήμης από προϊόντα που παράγονται στην καρδιά του Κάμπου της Χίου, σε ένα μοναδικό αρχοντικό του 1742. Έτσι έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στον χώρο της Citrus Μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ακμή της περιοχής χάρη στα μοναδικά της εσπεριδοειδή, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί μέσω της περιήγησής του και στο κτήμα, να βιώσει το συναρπαστικό παρελθόν αλλά και το δημιουργικό παρόν και μέλλον των εσπεριδοειδών του Κάμπου.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πολυχώρο στον οποίο φιλοξενούνται μνήμες, ντοκουμέντα και στοιχεία της κοινωνίας του Κάμπου, της ιστορίας των εσπεριδοειδών από τον 15ο αιώνα, της καλλιέργειας των περιβολιών, της εμπορικής διαδικασίας από το παρελθόν έως σήμερα και τέλος δίνεται η διάσταση του χώρου του Κάμπου ως ένα εκτεταμένο αγροπεριβαλλοντικό τοπίο υψηλής πολιτιστικής αξίας.

Όλη η «μαγική» δουλειά γίνεται στα δύο κτήματα της Citrus με ποικιλίες εσπεριδοειδών, αλλά και μοναδικά μανταρίνια Χίου. Εκεί είναι και οι χώροι μεταποίησης και παραγωγής των χειροποίητων γεύσεων γλυκών, αμυγδαλωτών, γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων, λουκουμιών, επίσης και υποβρύχια, πίτες από φρούτα καθώς και χυμους φρούτων.

 

Ο Δήμος Πλακωτάρης, πατέρας του Γιώργου, μικρός στη Χίο

 

 

 

 

 

Χίος
Αργέντη 9-11 Κάμπος

T: (+30) 22710 31513
E: info@citrus-chios.gr

Αθήνα
Κωνσταντινουπόλεως 62, Γκάζι

T: (+30) 210 3390790
E: athens@citrus-chios.gr

Website: www.citrus-chios.gr
Facebook: @CitrusChios
Instagram: @citrus_chios

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top