Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη Η Proxy…
Made in Greece.news: Ο Γιώργος & ο Θεμιστοκλής από την Κρήτη και η OpenIchnos τους, το πρώτο gps των θαλασσών – Αφήνει το «ίχνος» της για να μην χαθείτε ποτέ
Συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών) με φιλοδοξίες και όραμα, ο Γιώργος Κούτρας και ο Θεμιστοκλής Κουτσουράς, δύο δημιουργικά μυαλά με νέες ιδέες, είχαν στόχο εξ αρχής να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Ακολούθησαν κάποια χρόνια τριβής στην αγορά των πληροφοριακών συστημάτων μέχρι να ωριμάσουν οι ιδέες τους και να καταλήξουν στην δημιουργία της OpenIchnos, της πρώτης ενεργειακά αυτόνομης συσκευής εντοπισμού σκαφών. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από προσωπικές τους εμπειρίες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί, συνειδητοποίησαν ότι όποτε ταξίδευαν σε όμορφες αλλά απομακρυσμένες τοποθεσίες της Ελλάδας, που δεν υπήρχε κάλυψη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, το σκάφος χανόταν από το θαλάσσιο χάρτη. Και τότε αποφάσισαν να καλύψουν αυτό το κενό της αγοράς.
Η OpenIchnos είναι μία συσκευή μικρού μεγέθους που αντλεί πληροφορίες και δεδομένα θέσης μέσω του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού θέσης GPS αλλά και του παγκόσμιου συστήματος επικοινωνίας Iridium. Είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι ναυτιλίας με υψηλές προδιαγραφές και αντοχές τόσο στην ηλιακή ακτινοβολία όσο και σε οποιεσδήποτε άλλες καιρικές συνθήκες. Είναι αδιάβροχη και η εγκατάστασή είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει από τον οποιοδήποτε χωρίς να χρειαστεί το χέρι κάποιου ειδικού.
Από τα κυρίαρχα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα είναι η ενεργειακή της αυτονομία που εξασφαλίζεται με ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ και μία μη τοξική μπαταρία που της επιτρέπουν να μένει σε λειτουργία έως και 60 μέρες αυτόνομα χωρίς ήλιο και να φορτίζει μόλις σε 3 μέρες ηλιοφάνειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες συσκευές εντοπισμού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά στηρίζονται στην παροχή ρεύματος από το σκάφος και στις δυνατότητες που δίνουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με τους περιορισμούς και το ενδεχόμενο κινδύνων από αυτή την αλληλεξάρτηση να είναι προφανή.
Η OpenIchnos ξεκίνησε από μία καταξιωμένη ομάδα μηχανικών, από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Στην Κρήτη είναι και η έδρα της εταιρείας, όμως το όραμα των δημιουργών της είναι να κατακτήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Και οι πρώτες ενδείξεις είναι παραπάνω από θετικές, αφού η καινοτομία της OpenIchnos έχει διακριθεί στον διαγωνισμό για startups του BlueGrowth, ενώ έχει προκριθεί και στους φιναλίστ στον διαγωνισμό του ελληνικού επιχειρηματικού forum του MIT, το MITEF Greece.
Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε η ομάδα της OpenIchnos στο ΜadeinGreece.news:
- Τι είναι το OpenIchnos και ποιες οι καινοτομίες του συστήματος αυτού;
Το OpenIchnos είναι μια ενεργειακά αυτόνομη συσκευή εντοπισμού θέσης που βελτιώνει την αποδοτικότητα διαχείρισης στόλου στην αγορά ενοικίασης σκαφών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του OpenIchnos είναι τα εξής:
- Εξασφαλίζει 100% παγκόσμια κάλυψη χρησιμοποιώντας δορυφορικά συστήματα για την αποστολή των δεδομένων.
- Έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και είναι εξοπλισμένο με μία μη τοξική μπαταρία και ένα πολύ μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ. Με αυτόν τον τρόπο, το OpenIchnos μπορεί να λειτουργεί για 60 μέρες χωρίς ήλιο και να φορτίσει μόλις με 3 ημέρες ηλιοφάνειας.
- Οι ιδιοκτήτες των σκαφών μπορούν να παρακολουθούν ολόκληρο το ιστορικό ανίχνευσης μέσω του υπολογιστή και του κινητού τους.
- Ενσωματώνει ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης, ειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες των σκαφών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ενεργειακή αυτονομία της συσκευής καθώς επίσης και ότι παρέχουμε έναν συνδυασμό υπηρεσιών που ο ανταγωνισμός παρέχει τμηματικά.
- Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; Ποια τα στάδια, η αφορμή, η έμπνευση;
Το ερέθισμα προέκυψε από προσωπικές εμπειρίες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών για διακοπές. Η προσέγγιση όμορφων τοποθεσιών στη θάλασσα όπου δεν υπάρχει άλλος τρόπος σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη κάλυψης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, έκανε την ανίχνευσή μας αδύνατη και μας έκανε να διαπιστώσουμε ένα σημαντικό κενό στη συγκεκριμένη αγορά. Βέβαια, η διαδρομή για την πραγματοποίηση της αρχικής ιδέας σε προϊόν πέρασε αρκετά στάδια που περιείχε συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου και εξαντλητικές δοκιμαστικές φάσεις για την τελειοποίηση της συσκευής μας.
- Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;
Κάθε βήμα στην όλη διαδικασία ενός νέου προϊόντος έχει τη δική του δυσκολία. Το αρχικό στάδιο θέλει πίστη στην ιδέα και, συνήθως, προσωπικό χρόνο και χρήμα για την υλοποίηση της ενώ η είσοδος στην αγορά χρειάζεται ενδελεχή προετοιμασία και εκτέλεση ενός business plan που θα σε καθοδηγεί. Στιγμές αποθάρρυνσης υπάρχουν πάντα πχ. μπορεί να έχεις δεχτεί 100 θετικές απόψεις για αυτό που κάνεις αλλά η μία αρνητική όταν έρθει να σε βάλει σε σκέψεις σαν να είναι η μοναδική που έχεις ακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, πρέπει να έχεις τη ψυχολογική ισορροπία σου έτσι ώστε να ξεπερνάς την όποια δυσκολία και να ακολουθείς το πλάνο που έχεις σχεδιάσει.
- Έχετε ήδη κερδίσει στον διαγωνισμό του Blue Growth και τώρα βρίσκεστε στους φιναλίστ του διαγωνισμού του MITEF. Τι σημαίνει αυτή η συμμετοχή και μία ακόμη ενδεχόμενη διάκριση για εσάς και την ανάπτυξή σας;
Το Bluegrowth και το MITEF παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία και τις δομές για την αξιοποίηση μια ιδέας, δημιουργώντας ένα πολύτιμο δίκτυο συμβούλων, mentors και άλλων επιχειρηματιών. Οι διαγωνισμοί δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιάσεις το επιχειρηματικό σχέδιό του προϊόντος σου σε ανθρώπους που μπορούν να μεγιστοποιήσουν το αντίκτυπο του και να παρέχουν τα κανάλια επικοινωνίας με πιθανούς επενδυτές.
Μια περαιτέρω διάκριση σίγουρα θα δώσει την κατάλληλη ενίσχυση για την ταχεία αναγνώριση του OpenIchnos, διευκολύνοντας το σχέδιο εισόδου στην αγορά.
- Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας προϊόν ή δημιούργημα;
Το Openichnos είναι 100% ελληνικό προϊόν! Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι γιατί με αυτό τον γεγονός αναδεικνύεται συν τοις άλλοις και το υψηλό επίπεδο στο χώρο της πληροφορικής στην Ελλάδα.
- Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η OpenIchnos; Ποιους στόχους έχετε για αυτό; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;
Ο άμεσος στόχος για την ομάδα του OpenIchnos είναι η ολοκλήρωση του προϊόντος και η διάθεση του στην αγορά. Παράλληλα, η υλοποίηση της στρατηγικής προώθησης του OpenIchnos μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, διαφημιστικής προβολής σε συγκεκριμένο κοινό και δημιουργίας του δικτύου πωλήσεων θα ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα του OpenIchnos. Tο όραμα μας είναι να αποτελέσουμε έναν σημαντικό «παίκτη» στην αγορά της ενοικίασης σκαφών με την παροχή ενός αυτόνομου ενεργειακά συστήματος ανίχνευσης.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την OpenIchnos και στοιχεία επικοινωνίας στο site της, στo facebook και στο twitter. Mπορείτε να την ακολουθήσετε και στο κανάλι της στο YouTube.