skip to Main Content

Αποκλειστικό: Ο Πάνος Χατζηλαζαρίδης είναι ο CEO της επιχείρησης «Μάνα Γη» – Η εταιρεία του «όνομα και πράγμα» ταξιδεύει τα ελληνικά προϊόντα σε όλη τη γη

Πάνος Χατζηλαζαρίδης

Συνέντευξη στον Γιάννη Κωστούδη

Μάνα γη λοιπόν, με εξαγωγές στην Άπω Ανατολή, μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη, την Ταιβάν και το Χονγκ Κονγκ, βοηθά τους Έλληνες παραγωγούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, ενώ ενισχύει την ελληνική οικονομία. Φυσικά, οι δραστηριότητες της επιχείρησης δεν περιορίζονται εκεί, με εξαγωγές σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αμερική και στη Βόρεια Αφρική.

Πάνος Χατζηλαζαρίδης

 

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη για το MadeinGreece.news και το eirinika.gr συναντήσαμε τον Πάνο Χατζηλαζαρίδη σε μια καφετέρια της Καλλιδρομίου στο κέντρο της Αθήνας. Ας ξεδιπλώσουμε λοιπόν μαζί το όραμα και την προσωπική διαδρομή για το «Μάνα Γη», τη μεγάλη του περιήγηση στις 5 ηπείρους αλλά και την σχέση του με τη μουσική του. Ο Πάνος αγαπάει την Ελλάδα, έχει το δαιμόνιο του επιχειρηματία – «Οδυσσέα», παραμένοντας ειλικρινής αλλά προσιτός παρά το success story, μας οδηγεί σύντομα στο συμπέρασμα ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη προσωπικότητα. 

Με λίγα λόγια:

•    «…πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας στον Πύργο Ηλείας, η μητέρα μου ήταν αναπληρώτρια εκπαιδευτικός και βρεθήκαμε εκεί. Έτσι, είχα επαφή με τη φύση, είχα επαφή με φίλους των οποίων οι γονείς ήταν αγρότες οπότε ήταν πολύ συνηθισμένο να έχω επαφή με τα αγροτικά προϊόντα».
•    «…ειδικά όταν συνεταιρίζεσαι με φίλους πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ, ώστε να διατηρήσεις και την προσωπική σχέση, χωρίς να έχει αυτό κόστος στην επαγγελματική σχέση αλλά και το αντίθετο πολλές φορές».
•    «Για μένα είναι προφανές ότι αγαπάω πάρα πολύ την Ελλάδα. Και το λέω αυτό με έναν τρόπο που ίσως με ορίζει σε ένα τρόπο αυτό. Γιατί αγαπώ πολύ την ελληνική μουσική και την ελληνική παράδοση, αλλά και την ελληνική φύση».
•    «Η δραστηριότητα μας στηρίζεται στις χονδρικές πωλήσεις προϊόντων με εξαγωγές, των προϊόντων των παραγωγών που εκπροσωπούμε, και που θέλω να τονίσω καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, ότι τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ για την πίστη που είχαν σε εμάς από τα πρώτα μας βήματα όταν ήμασταν ακόμα πάρα πολύ μικροί, γιατί χωρίς την υποστήριξη τους και χωρίς να μας προσφέρουν τα προϊόντα τους για να μπορούμε εμείς αντίστοιχα να τα επικοινωνήσουμε και να τα προωθήσουμε, να διαπραγματευτούμε γι’ αυτά και τελικά να τα πουλήσουμε, δεν θα είχαμε αντικείμενο εργασίας».
•    «Ξεκινήσαμε από την Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα από την Ταιβάν, και στη συνέχεια αποκτήσαμε πελατολόγιο στη Σιγκαπούρη, μετά στο Χονγκ Κονγκ, και στο Μακάο μέσω του Χονγκ Κονγκ, και είδαμε ότι είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου για τις εξαγωγές των προϊόντων μας γιατί πραγματικά εκεί μπορεί να εκτιμηθεί η αξία τους».
•    «Εκτός από την Άπω Ανατολή, αναπτύξαμε ένα πελατολόγιο πάνω από 50 πελατών χονδρικής, δηλαδή εισαγωγής, χονδρεμπόρους, σουπερμάρκετ, ντελικατέσεν, τροφοδοσίας πλοίων, στη Βόρεια Ευρώπη, στην Κεντρική Ευρώπη, στην Μεσόγειο και στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα, στον Καναδά και στην Βόρεια Αφρική».
•    «Αν θα μπορούσαμε να πούμε για μεγάλο πελατολόγιο, το 2022, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με μία μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ, που έχει πάρα πολλά καταστήματα στην Πολωνία τα Jerónimo Martins, ένας πολύ δύσκολος και απαιτητικός πελάτης όπου εκεί εξάγαμε, πάνω από 800 τόνους, ελληνικά νωπά φρέσκα φρούτα, και ανοίξαμε το δρόμο για ακτινίδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, την Pyrros Fruit στην Άρτα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού – Κοζάνης, τους οποίους επίσης θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους».
•    «…Με εξιτάρει το γεγονός ότι δουλεύουμε με τα μεγαλύτερα μονοπώλια εισαγωγής αλκοολούχων προϊόντων κρασιού και οινοπνευματωδών γενικά στον Καναδά, που είναι ο SAU και ο LCDO, στις περιοχές του Κεμπέκ και του Οντάριο αντίστοιχα, και έχουμε εξάγει εκεί προϊόντα με τα οινοποιία που συνεργαζόμαστε όπως είναι το Κτήμα Μπιρτζίκη, Οινοποιία Τζουνάρα και πάρα πολλοί άλλοι συνεργάτες, και τους οποίους επίσης ευχαριστώ».
•    «Ένα βασικό πρόβλημα για τον Έλληνα επιχειρηματία και ειδικά γι’ αυτόν που κάνει εξαγωγές στο εξωτερικό, είναι η ρευστότητα. Δηλαδή είναι κάτι το οποίο δεν δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να έχει ένα ελεγχόμενο ρίσκο, ώστε μετά να έχει τη δυνατότητα να έχει έναν υγιή ρυθμό ανάπτυξης».
•    «Και να θέλεις να πετύχεις αυτά που σε ενδιαφέρουν σε επίπεδο εταιρικής κουλτούρας και τα οικονομικά ταυτόχρονα και να έχεις και προσωπική ζωή, και να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι που σου αρέσει, όλα αυτά να προσπαθείς να τα παντρέψεις και ειδικά όταν είσαι νέος, γιατί εγώ ξεκίνησα με δικές μου επιχειρήσεις από 25 χρονών, που δεν είχα τέτοια επιχειρηματική εμπειρία, δεν ήταν οι γονείς μου σε αυτόν τον κλάδο για να πεις ότι κληρονόμησα κάποια επιχείρηση, ούτε είχα ιδέα».
•    «Το ένα πράγμα που με απασχολεί – και είναι αποστολή μου και προσπαθώ να είμαι αυτός ο άνθρωπος- είναι να αποζητούμε την κοινωνική επαφή, να μειώσουμε τον χρόνο στην οθόνη όσο μπορούμε, γιατί πολλές φορές το επάγγελμά μας απαιτεί να βρισκόμαστε στην οθόνη. Αν μπορούμε να το μειώσουμε, να επιστρέψουμε στο βιβλίο, το οποίο είναι κάτι το οποίο επίσης αναπτύσσει τη σκέψη μας, μας κάνει πιο πλούσιους, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ένα βιβλίο, με ένα βιβλίο μπορούμε να αποκομίσουμε κάποιες εμπειρίες που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε ποτέ». 

 

Πάνος Χατζηλαζαρίδης

 

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία του “Managi”; Πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία του;

Όσον αφορά γενικά την επαφή με τον αγροτικό κόσμο εγώ πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας στον Πύργο Ηλείας, η μητέρα μου ήταν αναπληρώτρια εκπαιδευτικός και βρεθήκαμε εκεί. Έτσι, είχα επαφή με τη φύση, είχα επαφή με φίλους των οποίων οι γονείς ήταν αγρότες οπότε ήταν πολύ συνηθισμένο να έχω επαφή με τα αγροτικά προϊόντα.
Το πρώτο μεροκάματο που έκανα είναι να μαζέψω ντομάτες από έναν φίλο του πατριού μου. Ζήτησα από τον πατριό μου να τον ρωτήσει αν θα μπορούσα να δουλέψω μαζί του και με ρώτησε αν είμαι σίγουρος, επειδή είναι δύσκολη δουλειά, και απάντησα ότι είναι οκ και μάλιστα θυμάμαι ότι ξεκίνησα από τις ντομάτες και προχώρησα στα καρπούζια γιατί γλυκάθηκα από τα χρήματα. Το έκανα για δύο καλοκαίρια.
Παράλληλα ξεκίνησα να δουλεύω ως μουσικός. Γιατί είμαι αυτοδίδακτος κιθαρίστρας και τραγουδιστής. Οπότε η πρώτη επαφή με το να βγάζω χρήματα, ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτό μου ξύπνησε την αίσθηση ότι μπορώ να αυτοσυντηρηθώ και θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο και στη μετέπειτα ζωή μου και στον τρόπο που βιοπορίζομαι αλλά και στο «επιχειρείν» που είναι κάτι που ξεκίνησα από μικρός.
Στη συνέχεια σπούδασα φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πήγα στην Ολλανδία για σπουδές σε δύο άλλα πεδία που με ενδιέφεραν που είναι η αεροναυπηγική και η τεχνολογία της πληροφορίας αντίστοιχα, αλλά έμεινα μόνο ένα χρόνο εκεί γιατί δεν μου άρεσε καθόλου, γιατί όλα είναι πολύ οργανωμένα και ωραία. Εγώ ήμουν πολύ μεσογειακός ως χαρακτήρας και θεωρούσα ότι οι συνθήκες δεν μου ταίριαζαν.
Παρόλα αυτά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία γιατί είδα το εμπορικό κομμάτι των προϊόντων ως καταναλωτής ζώντας στην Ολλανδία και αντιλήφθηκα, πόσο μεγάλη είναι η αξία των ελληνικών προϊόντων και πόσο υψηλή είναι η ποιότητά τους και αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν να τρώει ο κόσμος αυτά τα πράγματα έχοντας συνηθίσει την ποιότητα των δικών μας προϊόντων.

 

Μάνα Γη

 

Γυρίζοντας στην Ελλάδα ξεκίνησα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα στον Πύργο Ηλείας  με ένα κέντρο διασκέδασης το 2013 με το όνομα «Τετράστιχο». Εκεί με άλλους τρεις φίλους ξεκινήσαμε μία πορεία και είπαμε ότι θα πάρουμε τη δουλειά στα χέρια μας και θα προσφέρουμε κάτι ιδιαίτερο στο κομμάτι του πολιτισμού στην πόλη του Πύργου που στερούνταν και τέτοιων χώρων γενικά, οπότε αποφασίσαμε να ανοίξουμε αυτή τη μουσική σκηνή.
Στη συνέχεια και καθώς ήδη έτρεχε αυτό, το 2015, γεννήθηκε το «Μάνα Γη», για πρώτη φορά. Γιατί εγώ είχα συνδυάσει κάποιες σκέψεις και τελείως τυχαία παίζαμε μουσική σε μια συναυλία στην Αιτωλοακαρνανία, κάπως οραματίστηκα μια υδρόγειο και από επάνω το «Μάνα Γη». Μετά άρχισα να σκέφτομαι γιατί το σκέφτηκα αυτό, το τι μπορεί να είναι αυτό και άρχισα να συνδέω τα κομμάτια του παζλ, δόμησα μια ιδέα με 17 βασικούς παράγοντες, την οποία παρουσίασα σε διάφορους φίλους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, λογιστές, σχεδιαστές, πληροφορικάριους κτλ., από τους οποίους έμεινε δίπλα μου τελικά ένας, ο Γρηγόρης ο Κουτσουπλιάνος, που είναι ο συνιδρυτής του «Μάνα Γη» και συνέταιρος στην εταιρεία από την πρώτη στιγμή.  Και με αυτόν τον παραμυθένιο τρόπο ξεκινήσαμε να βάζουμε σε μια σειρά τις υπηρεσίες που θα μπορούσαμε να παρέχουμε στους Έλληνες παραγωγούς για να μπορούν να εξάγουν, αλλά και στους αγοραστές των προϊόντων μας του εξωτερικού για να μπορούν να τα εισάγουν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Πώς είναι η σχέση σου με τον συνεργάτη σου;

Το συνεργάζεσαι με έναν άνθρωπο είναι σαν να συναναστρέφεσαι με οποιοδήποτε άνθρωπο στη ζωή σου, είτε φιλικά, είτε ερωτικά, είτε οικογενειακά, είτε κοινωνικά, απλά υπάρχει η παράμετρος ότι ο τρόπος που συναποφασίζετε τα πράγματα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή σας, γιατί η εργασία μας οδηγεί στο βιοπορισμό μας. Οπότε, ειδικά όταν συνεταιρίζεσαι με φίλους πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ, ώστε να διατηρήσεις και την προσωπική σχέση, χωρίς να έχει αυτό κόστος στην επαγγελματική σχέση αλλά και το αντίθετο πολλές φορές.
Και είναι κάτι το οποίο με απασχόλησε και είχα εμπειρία και από την προηγούμενη εργασία μου στο «Τετράστιχο» στο οποίο συνεταιρίστηκα με φίλους που αντίστοιχα, υπήρχαν προστριβές, και αυτό φυσικά έχει ένα κόστος στις φιλικές σχέσεις. Έχοντας αυτή την εμπειρία, προσπάθησα πρωτίστως να προστατέψω τη φιλική μου σχέση με τον Γρηγόρη, που ήταν πολύ αγαπημένος μου φίλος και παραμένει αγαπημένος μου φίλος, και οι δύο παράλληλα μάθαμε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον και στο επαγγελματικό περιβάλλον για να μπορούν και τα δύο να συμβαδίζουν με έναν τρόπο υγιή και να μπορούμε και οι δύο να είμαστε χαρούμενοι και ο ένας με τον άλλον αλλά και με αυτό που κάνουμε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Made in Greece η πολυβραβευμένη Hoolie Pet Insurance του Κωνσταντίνου Φωτόπουλου – Ασφάλεια για τα κατοικίδιά σας – Από ασθένεια μέχρι απώλεια & κλοπή

 

Ποια είναι η σχέση της μουσικής σας δραστηριότητας και του «Μάνα Γη»; Θα λέγατε ότι η Ελλάδα αποτελεί κοινό παρανομαστή;

Για μένα είναι προφανές ότι αγαπάω πάρα πολύ την Ελλάδα. Και το λέω αυτό με έναν τρόπο που ίσως με ορίζει σε ένα τρόπο αυτό. Γιατί αγαπώ πολύ την ελληνική μουσική και την ελληνική παράδοση, αλλά και την ελληνική φύση. Θεωρώ ότι έχουμε έναν υπέροχο θησαυρό τον οποίο έχουμε κληρονομήσει και ίσως δεν εκτιμούμε όσο πρέπει και δεν κάνουμε όσα πρέπει ως πολίτες για να διατηρήσουμε αυτή την ομορφιά, παρόλα αυτά λατρεύω την παραδοσιακή μουσική, μου αρέσει η ποικιλομορφία που έχουμε από διαφορετικές περιοχές με άλλες μουσικές και άλλα όργανα, άλλες ντοπιολαλιές και άλλους τρόπους να εκφραζόμαστε, με μια κοινή αλλά και ταυτόχρονα διαφορετική κουλτούρα.

 

Πάνος Χατζηλαζαρίδης

 

Αντίστοιχα, μου αρέσει αυτή η ποικιλομορφία και στο κομμάτι του φαγητού και της διατροφής, δηλαδή το πώς έχουμε διαφορετικά προϊόντα σε διαφορετικές περιοχές, αλλά και κοινά προϊόντα που δένουν την ελληνική διατροφή, όπως είναι το ελαιόλαδο που βρίσκεται στη διατροφή κάθε Έλληνα, αλλά οι παραλλαγές που μπαίνουν ανάλογα με την κουζίνα κάθε τόπου, οδηγούν σε διαφορετικά πιάτα και γεύσεις και νομίζω ότι και το φαγητό είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της συνολικής μας κουλτούρας χωρίς να το καταλαβαίνουμε τόσο εύκολα. Το τι τρώμε, η εποχικότητα των προϊόντων, πώς υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας οι οποίοι θα πάνε να μαζέψουν τις ελιές, αυτό είναι μια διαδικασία που ορίζει τον τόπο. Είτε ασχολείσαι, είτε δεν ασχολείσαι με το αγροτικό κομμάτι, με κάποιον τρόπο, συνδέεσαι με αυτό, και θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ γοητευτικό.
Οπότε σίγουρα η μουσική στο ένα κομμάτι της ποικιλομορφίας συνδέεται με την ποικιλομορφία των προϊόντων. Έχω μια πολύ γλυκιά αίσθηση μέσα μου, την αγάπη για την Ελλάδα και την πατρίδα μας και όλα αυτά που μας προσφέρει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Μιλήστε μας σχετικά με τα προϊόντα που εμπορεύεστε. Ασχολείστε και με την λιανική και με την χονδρική;

Η δραστηριότητα μας στηρίζεται στις χονδρικές πωλήσεις προϊόντων με εξαγωγές, των προϊόντων των παραγωγών που εκπροσωπούμε, και που θέλω να τονίσω καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, ότι τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ για την πίστη που είχαν σε εμάς από τα πρώτα μας βήματα όταν ήμασταν ακόμα πάρα πολύ μικροί, γιατί χωρίς την υποστήριξη τους και χωρίς να μας προσφέρουν τα προϊόντα τους για να μπορούμε εμείς αντίστοιχα να τα επικοινωνήσουμε και να τα προωθήσουμε, να διαπραγματευτούμε γι’ αυτά και τελικά να τα πουλήσουμε, δεν θα είχαμε αντικείμενο εργασίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Σχετικά με τα προϊόντα να πω ότι θέλαμε να ανοίξουμε τη βεντάλια ώστε να ξεφύγουμε περισσότερο, από τις νόρμες ότι η Ελλάδα φημίζεται για κάποια προϊόντα, η Ελλάδα όμως ταυτόχρονα έχει προχωρήσει και εξελιχθεί, με τη νέα γενιά να έχει μπει έντονα στην παραγωγική διαδικασία, με πολύ καινοτόμα προϊόντα, με διατροφικά χαρακτηριστικά υψηλής αξίας, και προϊόντα τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, από οποιοδήποτε προϊόν έρχεται από οποιαδήποτε θεωρητικά πιο προηγμένη χώρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Τα προϊόντα ήταν λοιπόν για εμάς ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, γιατί αντίστοιχα όσο πιο καλό ήταν το προϊόν που εκπροσωπούσαμε, τόσο πιο ομαλή είναι και η διαδικασία της επίτευξης της πώλησης. Όπως είναι το scouting στο ποδόσφαιρο, αντίστοιχα για εμάς είναι η γευστική δοκιμή και η ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και έτσι φτιάχνεις μια ομάδα προϊόντων με τα οποία κατεβαίνεις στο πρωτάθλημα, σε αυτόν το στίβο των εξαγωγών και φυσικά όσο πιο καλή είναι η ομάδα τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να κερδίσεις.

 

Μάνα Γη

 

Σε ποιες αγορές εξάγετε τα προϊόντα σας; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες αγορές τις οποίες προτιμάτε; 

Εξαρχής δεν υπήρχε περιορισμός στο ποια αγορά θα προσεγγίσουμε. Απλά, αποκλείσαμε κάποιες αγορές με δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο είναι να μην είναι αγορές στις οποίες τα προϊόντα θα είναι ήδη κορεσμένα, δηλαδή αποφύγαμε την Γερμανία, στην οποία θέλουν όλοι να εξάγουν. Όταν θέλουν να διεισδύσουν πολλοί σε μια αγορά, υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός άρα και μικρότερα κέρδη. Άρα αφιερώνεις πολύ κόπο και προσπάθεια για λίγα αποτελέσματα, άρα τις περισσότερες φορές και με λιγότερο κέρδος από αυτό που θα μπορούσες να πετύχεις.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Οπότε εστιάσαμε περισσότερο στην Άπω Ανατολή. Θεωρούσαμε ότι υπάρχουν αγορές που ακόμα δεν γνωρίζουν καν για κάποια ελληνικά προϊόντα, παρόλα αυτά υπάρχει η διάθεση, και η αγοραστική δύναμη για να μπορούν να καλυφθούν και τα έξοδα που είναι πολύ μεγαλύτερα, για μια μεταφορά σε μια χώρα που έχει τεράστια απόσταση από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η υψηλή αγοραστική δύναμη αυτής της αγοράς επιτρέπει την κάλυψη αυτών των εξόδων, αλλά και την κάλυψη ενός υψηλού κόστους ενός προϊόντος που για εμάς είναι premium, υπό την έννοια ότι έχει πολύ καλές πρώτες ύλες, πολύ υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά. Σε αγορές με μεγάλο ανταγωνισμό είναι δύσκολο να αναδείξεις τα διατροφικά χαρακτηριστικά γιατί ο αγοραστής ενδιαφέρεται κυρίως για την τιμή, που πάντα η τιμή είναι κρίσιμος παράγοντας, παρόλα αυτά εκεί (που υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός), ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος να δώσει περισσότερα χρήματα για ένα ποιοτικό προϊόν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Ξεκινήσαμε από την Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα από την Ταιβάν, και στη συνέχεια αποκτήσαμε πελατολόγιο στη Σιγκαπούρη, μετά στο Χονγκ Κονγκ, και στο Μακάο μέσω του Χονγκ Κονγκ, και είδαμε ότι είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου για τις εξαγωγές των προϊόντων μας γιατί πραγματικά εκεί μπορεί να εκτιμηθεί η αξία τους.
Είμαστε μια χώρα που έχει περιορισμένη παραγωγή, οι γαίες είναι μικρής έκτασης, ο κλήρος είναι διασκορπισμένος οπότε είναι δύσκολο να έχουμε μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες, οπότε εμείς θέλουμε στοχευμένες καλλιέργειες, με υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία, ιδανικά να μπορούν και να καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες γιατί είμαι κατά των εισαγωγών κάποιων προϊόντων – θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με βάση τη δική μας παραγωγή- και μετά να εξάγουμε και να αυξάνουμε το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν, με την εισαγωγή συναλλάγματος και με το να φέρνουμε ρευστότητα στην χώρα, οπότε να υπάρχει κερδοφορία, για τους παραγωγούς μας.
Εκτός από την Άπω Ανατολή, αναπτύξαμε ένα πελατολόγιο πάνω από 50 πελατών χονδρικής, δηλαδή εισαγωγής, χονδρεμπόρους, σουπερμάρκετ, ντελικατέσεν, τροφοδοσίας πλοίων, στη Βόρεια Ευρώπη, στην Κεντρική Ευρώπη, στην Μεσόγειο και στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα, στον Καναδά και στην Βόρεια Αφρική.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγάλη σου επιτυχία; Ξεχωρίζεις κάποια από τις εξαγωγές;

Είμαι και λίγο αντιστάρ έτσι όπως βλέπω τα πράγματα. Δεν είμαι πολύ της φανφάρας, δεν κυνηγάω το όνομα. Κυνηγάω την ποιότητα – φυσικά και την ποσότητα των πελατών. Κάθε καινούρια συνεργασία είναι για εμένα χαρά και περηφάνια. Είναι σαν να είμαι μέσα στην ζούγκλα με την ματσέτα, κυνηγώντας τον θησαυρό, κυνηγώντας μια νέα αγορά, εξερευνώντας κάτι και για μένα, αυτού του είδους η περιπέτεια είναι κάτι που με εξιτάρει, και ο λόγος που κάνω αυτή τη δουλειά κατά κύρια βάση.
Αν θα μπορούσαμε να πούμε για μεγάλο πελατολόγιο, το 2022, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με μία μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ, που έχει πάρα πολλά καταστήματα στην Πολωνία τα Jerónimo Martins, ένας πολύ δύσκολος και απαιτητικός πελάτης όπου εκεί εξάγαμε, πάνω από 800 τόνους, ελληνικά νωπά φρέσκα φρούτα, και ανοίξαμε το δρόμο για ακτινίδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, την Pyrros Fruit στην Άρτα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού – Κοζάνης, τους οποίους επίσης θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους.
Έτσι, καταφέραμε να εξάγουμε ελληνικά φρούτα και να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητά μας γενικά στα φρούτα, που δεν ήταν γενικά στο στρατηγικό μας σχεδιασμό, αλλά ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον, και προστέθηκε και αυτό στη συνέχεια στις δραστηριότητές μας. Οπότε, μία συνεργασία που θα μπορούσα συγκεκριμένα να ξεχωρίσω εντός Ευρώπης είναι αυτή.
Αντίστοιχα, με εξιτάρει το γεγονός ότι δουλεύουμε με τα μεγαλύτερα μονοπώλια εισαγωγής αλκοολούχων προϊόντων κρασιού και οινοπνευματωδών γενικά στον Καναδά, που είναι ο SAU και ο LCDO, στις περιοχές του Κεμπέκ και του Οντάριο αντίστοιχα, και έχουμε εξάγει εκεί προϊόντα με τα οινοποιία που συνεργαζόμαστε όπως είναι το Κτήμα Μπιρτζίκη, Οινοποιία Τζουνάρα και πάρα πολλοί άλλοι συνεργάτες, και τους οποίους επίσης ευχαριστώ. Αυτά θα ήταν τα επιτεύγματα που μπορώ να ξεχωρίσω μέχρι στιγμής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχει μια ελληνική επιχείρηση όταν εξάγει; 

Οι εξαγωγές θέλουν χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα. Χρειάζονται ταξίδια, εξωστρέφεια, επικοινωνία με τον πελάτη, αυτά επίσης χρειάζονται χρήματα, οπότε ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν όσοι επιχειρούν στην Ελλάδα γενικώς όχι μόνο στο δικό μας τομέα, αλλά στο δικό μας τομέα ακόμη περισσότερο. Το κόστος του μάρκετινγκ για μια εταιρεία που προσπαθεί να βρει πελατολόγιο στο εξωτερικό, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό μιας εταιρείας που προσπαθεί να βρει πελατολόγιο στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει από κάποια ads τα οποία μπορεί να τρέξουν σε κάποια social media ή στην Google, η στόχευση δηλαδή είναι πολύ ακριβότερη ώστε να μπορείς να πετύχεις αποτελέσματα, μέχρι την ίδια την επικοινωνία και την ανεύρεση πελατών. Άλλο είναι να πας να δεις έναν πελάτη στη Λάρισα και άλλο στην Μάλτα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Ένα βασικό πρόβλημα για τον Έλληνα επιχειρηματία και ειδικά γι’ αυτόν που κάνει εξαγωγές στο εξωτερικό, είναι η ρευστότητα. Δηλαδή είναι κάτι το οποίο δεν δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να έχει ένα ελεγχόμενο ρίσκο, ώστε μετά να έχει τη δυνατότητα να έχει έναν υγιή ρυθμό ανάπτυξης. Οπότε πρέπει να στεκόμαστε στα πόδια μας, να κάνουμε πολλές δουλειές ταυτόχρονα ως επιχειρηματίες, για να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα, να κάνουμε πάρα πολύ σωστό οικονομικό προϋπολογισμό, ειδικά αν δεις τι έχει συμβεί από το 2019 και μετά πανδημία, όπως στο Σουέζ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στην Γάζα κτλ., γενικά ζητήματα και αυξήσεις των τιμών, λόγων των ενεργειακών αναγκών και των ενεργειακών ελλείψεων. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι συνεχή εμπόδια στην ανάπτυξη μια εταιρείας και δη μιας νέας εταιρείας που κάνει τα πρώτα της βήματα και προσπαθεί να βρει τα πατήματά της μέσα σε αυτό τον χώρο, οπότε είναι συνεχώς σαν να κάνεις dodge (αποφυγή) σφαίρες.
Αν υπήρχαν εργαλεία για τη στήριξη της ρευστότητας, ειδικά των νέων επιχειρήσεων, με κριτήρια καινοτομίας, ανάπτυξης και επενδυσιμότητας, – δεν λέω να ξεκινήσουμε με μία οριζόντια πολιτική αν και αυτό θα ήταν ενδιαφέρον- απλά είμαι κατά των επιδοματικών πολιτικών, δηλαδή απλά να δώσουμε λεφτά σε κάποιον. Θεωρώ ότι απλά κρύβει μία πολιτική σκοπιμότητα όλο αυτό και κάπως, αδρανοποιεί το μυαλό του Έλληνα πολίτη, ο οποίος θεωρώ ότι παραδοσιακά από την αρχαιότητα μηχανεύεται πράγματα, μπορεί να αντιληφθεί τα γενικά δεδομένα και να γεννήσει ιδέες, οπότε θα ήθελα πάρα πολύ να δω μέσα στα επόμενα χρόνια να αναπτύσσονται προγράμματα με τη μορφή επιχορήγησης και όχι δανεισμού και όχι ΕΣΠΑ αντίστοιχα, γιατί υπάρχουν προϋποθέσεις σε αυτά τα προγράμματα που δεν μπορεί να τις έχει ένας νέος επιχειρηματίας γιατί δεν έχει τα λεφτά, γιατί αν τα είχε, θα έκανε τη δουλειά του, οπότε, μία μορφή επιχορήγησης – στήριξης αυτών των επιχειρήσεων και αν είναι δυνατόν επαναλαμβανόμενων, δηλαδή να επιβραβεύεται η αριστεία, να επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, για νέους ανθρώπους και όχι μόνο, να επιβραβεύεται η πρόοδος, να επιβραβεύεται η αύξηση του τζίρου, να επιβραβεύεται η αύξηση συναλλάγματος στην χώρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Γιατί όλα αυτά, είναι πράγματα που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο. Κι αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες οι οποίες αναπτύσσουν την χώρα με έναν τρόπο υγιή και όχι μόνο σκληρά καπιταλιστικό, δεν το λέω με αυτήν την έννοια, αλλά και με την έννοια της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ότι δέκα άνθρωποι τρώνε ψωμί μέσα σε αυτήν την εταιρεία, 130 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα τρώνε ψωμί από αυτήν την εταιρεία και κατ’ επέκταση και οι οικογένειές τους τρώνε ψωμί, οπότε είναι σημαντικό να δούμε το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και τα συνεργατικά σχήματα. Όπου βλέπουμε δηλαδή ομάδες, συνδέσμους και συλλόγους παραγωγών, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε πιο γρήγορα, αναπτύσσοντας τη δραστηριότητά μας μέσα από τα σύνολα και όχι μέσα από τα άτομα.
Θεωρώ ότι αν κάνουμε αρκετή δουλειά μεμονωμένα ως άνθρωποι, να αντιληφθούμε τι γίνεται γύρω μας, να πάρουμε τα ερεθίσματα, να δούμε πώς μπορούμε να βελτιωθούμε εμείς οι ίδιοι απέναντι σε αυτό το κοινωνικό σύνολο και μετά με τον τρόπο μας, είτε να εμπνεύσουμε, είτε να γοητεύσουμε τους συνανθρώπους μας, δείχνοντας τους τι κάνουμε και καλώντας τους να το κάνουμε μαζί. Και έτσι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που πολλές φορές δεν μπορούμε καν να τα φανταστούμε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρα της εταιρείας ;

Κατ’ αρχάς να πω ότι το ταξίδι ήταν πάρα πολύ δύσκολο μέχρι εδώ. Πολλές ώρες, τεράστια αυτοθυσία, και από εμένα και από τον συνεταίρο μου αλλά φυσικά και από τους συναδέλφους μου στην εταιρεία, τους οποίους επίσης θέλω να ευχαριστήσω, έναν-έναν ξεχωριστά, γιατί είμαστε πλέον μια ομάδα δέκα ατόμων, και ένας οργανισμός αποτελείται από όλα αυτά τα μέρη, και αυτά τα μέρη πρέπει να λειτουργούν με έναν τρόπο υγιή και στο εργασιακό περιβάλλον και στο κομμάτι της επικοινωνίας, και της εσωτερικής επικοινωνίας και της επικοινωνίας προς τα έξω. Αυτό που εγώ λέω εταιρική κουλτούρα, ο τρόπος που θα συντάξουμε ένα mail, ο τρόπος που θα μιλήσουμε στο τηλέφωνο, η προσωπική μας επαφή είτε με τον παραγωγό μας είτε με τον πελάτη μας, το πώς προσεγγίζουμε τα προβλήματά του, είναι κάτι που για μένα αποτελεί προτεραιότητα.
Και να θέλεις να πετύχεις αυτά που σε ενδιαφέρουν σε επίπεδο εταιρικής κουλτούρας και τα οικονομικά ταυτόχρονα και να έχεις και προσωπική ζωή, και να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι που σου αρέσει, όλα αυτά να προσπαθείς να τα παντρέψεις και ειδικά όταν είσαι νέος, γιατί εγώ ξεκίνησα με δικές μου επιχειρήσεις από 25 χρονών, που δεν είχα τέτοια επιχειρηματική εμπειρία, δεν ήταν οι γονείς μου σε αυτόν τον κλάδο για να πεις ότι κληρονόμησα κάποια επιχείρηση, ούτε είχα ιδέα. Οπότε ζυμώθηκα σε αυτήν την στρεσογόνα κατάσταση. Είναι αρχικά μια πρόκληση να αντιμετωπίσεις το άγχος σου. Ποιοι είναι οι συναισθηματικοί παράγοντες που σε οδηγούν να πάρεις λάθος αποφάσεις, σε πράγματα που είναι πρακτική φύσεως, και όχι συναισθηματικής.
Το πρώτο επίτευγμα για το οποίο είμαι πολύ περήφανος είναι η προσωπική μου ηρεμία ότι έχω φτάσει σε ένα επίπεδο, που έχω ισορροπήσει και προσωπικά και εργασιακά, και η εργασία μας είναι καθημερινά πάρα πολύ ευχάριστη και αυτό είναι κάτι το οποίο βγαίνει προς τα έξω και φαίνεται και στους συνεργάτες μας, οι οποίοι το παίρνουν αντίστοιχα και εκτιμούν και απολαμβάνουν τη συνεργασία με το «Μάνα Γη».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Η εταιρεία έχει ένα πάρα πολύ ταχύ ρυθμό ανάπτυξης με βάση το μέσο όρο της αγοράς. Θέλουμε να προσεγγίσουμε κάποιους στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι θα συνεισφέρουν και οικονομικά στο εγχείρημα αλλά θέλουμε να είναι ένας επενδυτής που θέλουμε να βρίσκεται μέσα στον κλάδο και θα μας προσφέρει και τη δικτύωση με άλλους πελάτες, θα μας προσφέρει πόρτες, και μαζί θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της βασικής ιδέας που είναι οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, αλλά το όραμα δεν σταματάει εκεί.
Θα θέλαμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο franchise της εταιρείας για κάθε χώρα, αρχικά της Ευρώπης που έχει και παράγει προϊόντα, του πρωτογενούς τομέα, με την έννοια των τροφίμων, ποτών και αλλά και φυσικών καλλυντικών, και να υπάρχει ένα «Μάνα Γη» σε κάθε χώρα και να προωθεί τα αντίστοιχα προϊόντα των παραγωγών αυτής της χώρας. Οπότε είναι ένα concept το franchise το οποίο το βλέπουμε πολύ θερμά, και θα θέλαμε από το 2025 να το αναπτύξουμε πιο σθεναρά.
Ο δεύτερος στόχος είναι να αναπτύξουμε εργαλεία τεχνολογικής φύσεως, τα οποία θα μπορέσουν να αυτοματοποιήσουν αξιοποιώντας ταυτοχρόνως και την τεχνητή νοημοσύνη και γενικά το κομμάτι που μας διατίθεται σε αυτόν τον τομέα, για να γλιτώσουμε πολύ χρόνο και στον εισαγωγέα και στον εξαγωγέα, για να μπορούμε να αφοσιωθούμε περισσότερο στο κομμάτι της παραγωγής και της ανάπτυξης καλύτερων προϊόντων από τη μία πλευρά αλλά και ο αγοραστής να γλιτώσει χρόνο από «ψυχοφθόρες επαναλαμβανόμενες καθημερινές διαδικασίες» για να μπορεί να δοκιμάσει κι αυτός αντίστοιχα τα προϊόντα, να αυξήσει τα προϊόντα στο πορτφόλιο του, και να βελτιώσει βέβαια και τα προϊόντα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Για μένα θεωρώ ότι ήδη είμαστε επιτυχημένοι, είμαστε ήδη περήφανοι για αυτό που κάνουμε, απλά θεωρώ ότι υπάρχει ένας δρόμος ο οποίος δεν έχει ταβάνι. Όπως και όταν ξεκίνησα αυτή τη δουλειά, έλεγα πάντα «sky is the limit», αυτό είναι πάντα το όριο για μένα ο ουρανός, αν μπορείς να δεις πού είναι ο ουρανός και να βάλεις το όριο, βαλ’ το εσύ για μένα και πες μου ποιο είναι, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι η παγκόσμια αγορά είναι άπειρη, η Ελλάδα έχει απίστευτες δυνατότητες και προοπτικές σε αυτό το κομμάτι, οπότε θεωρώ ότι μπορούμε να γίνουμε μια τεράστια εταιρεία, να φτάσουμε σε ένα κομμάτι να κάνουμε τζίρους δισεκατομμυρίων και αυτά τα χρήματα να μπορούν να τα καρπώνονται και οι Έλληνες παραγωγοί, να αναπτύξουμε το δίκτυό μας και να φτάσουμε και 1000 και επιχειρήσεις και να έχουμε αναπτύξει το μεγαλύτερο συνεργατικό δίκτυο, αν όχι στον κόσμο, σίγουρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μένα θα είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Θα θέλατε να προσθέσετε εσείς κάτι;

Αν είναι κάτι που με απασχολεί και θα ήθελα να το συζητήσουμε περισσότερο είναι η κοινωνική περιρρέουσα κατάσταση. Κάτι που νομίζω απασχολεί όλο τον κόσμο, από όλα τα πόστα, με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι στο κυνήγι της ισότητας, ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε ίσοι, και πρέπει να είμαστε ίσοι και ισότιμοι, και στη ζωή και στις ευκαιρίες, αλλά δεν είμαστε ίδιοι. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε όλοι μας. Αυτό έχει να κάνει και με την κοινωνική διαστρωμάτωση σε οικονομικό επίπεδο αλλά και κουλτούρας και αξιακού συστήματος – αυτό που λέω εγώ κοινωνική ηθική. Θεωρώ ότι στις μέρες που διανύουμε έχει πληγωθεί πάρα πολύ το αξιακό μας σύστημα, η κοινωνική μας ηθική – θες να φταίει η τεχνολογία; Θες να φταίει ο χρόνος που αναλώνουμε στα μέσα και έχουμε μειώσει τον χρόνο πραγματικής επικοινωνίας; Γιατί θεωρώ ότι είναι αλλιώς που βρισκόμαστε από κοντά και για τη συνέντευξη. Με βλέπεις, σε βλέπω. Σκέφτεσαι, γελάω, γελάς. Σε ενδιαφέρει κάτι. Δυσανασχετείς – ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα. Νομίζω ότι αυτά είναι που παράγουν ποιοτική ανθρώπινη επαφή. Το ένα πράγμα που με απασχολεί – και είναι αποστολή μου και προσπαθώ να είμαι αυτός ο άνθρωπος- είναι να αποζητούμε την κοινωνική επαφή, να μειώσουμε τον χρόνο στην οθόνη όσο μπορούμε, γιατί πολλές φορές το επάγγελμά μας απαιτεί να βρισκόμαστε στην οθόνη. Αν μπορούμε να το μειώσουμε, να επιστρέψουμε στο βιβλίο, το οποίο είναι κάτι το οποίο επίσης αναπτύσσει τη σκέψη μας, μας κάνει πιο πλούσιους, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ένα βιβλίο, με ένα βιβλίο μπορούμε να αποκομίσουμε κάποιες εμπειρίες που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε ποτέ.
Και έτσι μπορούμε να αναπτύξουμε και πιο ευγενή συναισθήματα μέσα μας, όπως τον ρομαντισμό μας και την ευγένειά μας, και αν με την παιδεία αυτή μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι, έτσι θα μπορέσουμε να δούμε πολύ θετικά αποτελέσματα σε όλα αυτά που ταλανίζουν την κοινωνία μας, όπως είναι η βία, ο ρατσισμός, η έμφυλη βία και οι έντονες κοινωνικές διαμάχες σε λάθος βάση κατ’ εμέ. Γιατί οι άνθρωποι προσπαθούν να υπερασπιστούν με τον τρόπο τους τα δικαιώματά τους, ο καθένας από το μετερίζι τους – όπως μ’ αρέσει να λέω – πρέπει όμως πρώτα να αντιληφθούμε το ριζικό του κόσμου, και μετά το ριζικό το δικό μας, και δεν το λέω μοιρολατρικά, εννοώ την προσωπική μας αντίληψη και το πώς τοποθετούμαστε σε αυτόν τον κόσμο γι’ αυτά τα χρόνια που θα είμαστε εδώ.
Γιατί ο χρόνος είναι πεπερασμένος και αυτό θα πρέπει να το κρατάμε στο μυαλό μας, να είναι δεδομένο. Αν μπορούμε να είμαστε ενσυνείδητοι, να έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε πρώτα τον εαυτό μας, να τον αγαπήσουμε, την ύπαρξή μας, μετά να αγαπήσουμε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και μας αγαπούν αντίστοιχα και έτσι υπάρχει μια αλληλοτροφοδότηση ενέργειας που είναι ανεκτίμητη – ανεκτίμητο το να αγαπάς και να αγαπιέσαι – έτσι μπορούμε και να βελτιώσουμε και κάποια πράγματα, γιατί θεωρώ ότι η κοινωνική αδικία βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό – στη σύγχρονη ιστορία, στα τελευταία χρόνια που μας αφορούν – γιατί σίγουρα έχουμε βρεθεί και σε πολύ χειρότερες καταστάσεις ως είδος – νομίζω όμως ότι πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά κάποια πράγματα, όπως είναι πρωτίστως η απόδοση δικαιοσύνης, που έχει να κάνει με ένα φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή που είναι τα Τέμπη, και πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Θεωρώ ότι είναι ενδεχομένως μια πρωτοφανής ευκαιρία να δούμε λίγο διαφορετικά στο πλαίσιο του αξιακού μας συστήματος το τι σημαίνει ευθύνη. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μόνο δικαιώματα. Πρέπει τα δικαιώματα να συνοδεύονται από ευθύνες. Γιατί έτσι υπάρχει ένας υγιής κοινωνικός λόγος. Το να μπορώ να προβάλλω το δικαίωμά του αναλαμβάνοντας την ευθύνη που απορρέει από την υπεράσπισή του. Ο δικαιωματισμός αποτελεί πληγή στην κοινωνία μας αυτή τη στιγμή. Έχουμε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τη λέξη ευθύνη και πηγαίνουν με σημαία το δικαίωμα, να διεκδικήσουν πράγματα χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η διεκδίκηση του δικού τους δικαιώματος, μπορεί να είναι η καταπάτηση του δικού μου. Και για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική ισότητα και ισοτιμία δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει. Πρέπει να υπάρχει διάλογος και να αντιληφθούμε κάποια πράγματα χτίζοντας γέφυρες και όχι κλείνοντας πόρτες.
Γιατί πολλές φορές το κομμάτι της politically correct έκφρασης είναι ένα εμπόδιο στην επικοινωνία. Και το λέω πάρα πολλές φορές σε συζητήσεις και με φίλους και σε συζητήσεις με ανθρώπους που κάνουμε έξω. Καλύτερα να χτίσουμε πρώτα μια γέφυρα επικοινωνίας και μετά να αρχίσουμε να επικοινωνούμε τη διαφορετικότητά μας με έναν τρόπο που να μπορεί και ο άλλος που δεν είναι ενδεχομένως συμφιλιωμένος ή δεν γνωρίζει ή δεν έχει παιδευτεί κοινωνικά, δεν ξέρει από το σπίτι του κάποια πράγματα, δεν έχει ταξιδέψει, δεν έχει τις προσλαμβάνουσες, δεν μπορώ να έρθω σε σένα και να αρχίσω ξαφνικά να σου μιλάω σουηδικά αν δεν ξέρεις σουηδικά. Θα με κοιτάς σαν χάνος, μετά θα τσαντιστείς, θα πεις αυτός γιατί μου μιλάει σουηδικά, αφού δεν καταλαβαίνω, και έτσι τελικά δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Φέρνω αυτό το παράδειγμα της γλώσσας γιατί και αυτό μια γλώσσα είναι αν το σκεφτείς. Οπότε εγώ θέλω να κλείσω με αυτό.
Να έρθουμε όλοι πιο κοντά, να χτίσουμε γέφυρες για την επικοινωνία, να αποδοθούν οι ευθύνες επιτέλους, και στα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι άνθρωποι, οι οποίοι μέσω των αποφάσεων τους ορίζονται οι ζωές μας και πρέπει επιτέλους να γίνονται πράγματα για εμάς με εμάς και όχι χωρίς εμάς. Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία μελλοντική η οποία θα βασίζεται στις αποφάσεις και το όφελος των λίγων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ManaGi (@managi.eu)

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να έχουμε όλοι δικαίωμα στο να έχουμε μια υγιή ζωή και από εκεί και πέρα όπως είπαμε ο καθένας με τις αποφάσεις του να διαμορφώνει τη ζωή του στους ρυθμούς που θέλει, είτε πιο αργά είτε πιο γρήγορα. Αλλά σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινωνικής ευμάρειας όπου θα μπορούμε να αναπτυσσόμαστε και οικονομικά και κοινωνικά και πνευματικά και φυσικά αυτό που εμένα με αφορά να μπορούμε επιτέλους να δώσουμε και μια βαρύτητα σε αυτόν τον ελληνικό πολιτισμό, γιατί είναι κάτι το οποίο έχει υποτιμηθεί επίσης πάρα πολύ και το είδαμε μέσα στην πανδημία από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι καλλιτέχνες και οι ανάγκες τους με βάση το πώς τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση και επιδοματικά, στη συνείδηση ότι είναι κάποιοι τύποι, οι οποίοι απλά υπάρχουν γύρω μας. Είναι επαγγελματίες, είναι άνθρωποι καταρτισμένοι, είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει χρόνο και χρήματα, στην κατάρτιση και στις σπουδές τους, στη μελέτη τους, στις πρόβες τους, στο να διασκεδάζουν τον καθένα από εμάς. Γιατί όταν θέλουμε να βγούμε και να διασκεδάσουμε θα πάμε να ακούσουμε μουσική την οποία την έχει φτιάξει ένας καλλιτέχνης. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας αυτό και ότι θα πρέπει στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής δικαιοσύνης να συνεκτιμηθεί.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κωστούδη

Διαβάστε επίσης: Made in Greece η Vimodji του Β. Καλλίτση και της Ε. Μαμιδάκη: Μια πλατφόρμα για να ανταλλάσσετε μηνύματα με βίντεο – Δύο λαμπρά μυαλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top