skip to Main Content

Made in Greece o Γιώργος Μαλλιαράς – Διαβάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο – Σερραίος proffesor – Από το Cornell University έως το Cambridge – Kορυφαίος ερευνητής του καρκίνου

Μαλλιαράς
ellines.com
ellines.com

Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη τιμή σας παρουσιάζουμε τον άνθρωπο που προσπαθεί να “διαβάσει” τον ανθρώπινο εγκέφαλο! Ο Γιώργος Μαλλιαράς!

Ο Γιώργος Μαλλιαράς είναι Καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Βιοηλεκτρονικής στην École Νationale Supérieur des Mines, στο Σεντ Ετιέν της Γαλλίας. Η έρευνά του, που εστιάζεται στα οργανικά ηλεκτρονικά και τη βιοηλεκτρονική, έχει γνωρίσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Με την ερευνητική του ομάδα σχεδιάζει τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα του μέλλοντος. Πρόκειται για χειρουργικές ζελατίνες από λεπτό, εύκαμπτο πλαστικό, οι οποίες θα εφάπτονται στα ανάγλυφα των νευρώνων του εγκεφάλου ώστε να εντοπίζονται τα κύτταρα που ευθύνονται για την επιληπτική κρίση. Αντίστοιχα εμφυτεύματα θα μπορούν, χάρη στην πρόοδο της Βιοηλεκτρονικής, να διαβάζουν την ανθρώπινη σκέψη, με στόχο ανάπηροι να μπορούν να κινούν τα τεχνητά τους άκρα. Οι μεμβράνες που σχεδιάζονται στο γαλλικό εργαστήριο από τον Έλληνα επιστήμονα είναι εργαλεία που θα αντικαταστήσουν τα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, τα οποία εμφυτεύουν σήμερα οι νευροχειρούργοι στον εγκέφαλο των ασθενών για τη διάγνωση παθήσεων.

Μια από τις πιο γνωστές του δημοσιεύσεις έγινε στο περιοδικό “Science Advances”, όπου παρουσιάζει, με τους συνεργάτες του, τη δημιουργία εξελιγμένων οργανικών ηλεκτροχημικών τρανζίστορ, αυξημένης απόδοσης, τα οποία μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μικρότερες και λιγότερο επεμβατικές βιοϊατρικές ηλεκτρονικές συσκευές, κατάλληλες τόσο για διάγνωση, όσο και για θεραπεία. Τα οργανικά τρανζίστορ του κ. Μαλλιαρά μπορούν να «διαβάζουν» την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρωνικών κυκλωμάτων στο βάθος του εγκεφάλου.

Δείτε την Ολομέλεια του Γιώργου Μαλλιαρά: Διασύνδεση με τον Εγκέφαλο με χρήση Οργανικών Ηλεκτρονικών

Ο κ. Μαλλιαράς αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 και πήρε το διδακτορικό του στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν το 1995. Έπειτα από διετή μεταδιδακτορική έρευνα στην αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ στην Καλιφόρνια (Almaden Research Center), δίδαξε στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Εκεί από το 2006 έως το 2009 διηύθυνε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας. Στη συνέχεια, μετακινήθηκε στη γαλλική École Nationale Supérieure des Mines de Saint-Étienne, ως υπεύθυνος του Τμήματος Βιοηλεκτρονικής το φθινόπωρο του 2009.

Η έρευνά του πάνω σε οργανικά ηλεκτρονικά και βιο-ηλεκτρονικά έχει αναγνωριστεί διεθνώς με βραβεία από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, και το DuPont. Είναι συγγραφέας σε πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, που έχουν πάρει πάνω από 10.000 αναφορές από συναδέλφους. Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Μ. Βρετανίας.

Ο Γιώργος Μαλλιαράς για τα Οργανικά υλικά και τις συσκευές για διασύνδεση με τον εγκέφαλο

«Προσπαθούμε να διαβάσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν 100 δισεκατομμύρια νευρώνες μέσα στο κεφάλι μας. Και αυτό είναι απλώς η φυσική συνέχεια του πολιτισμού του ανθρώπου», λέει σε παλαιότερη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Μαλλιαράς.

Και τι γίνεται με τη «διαρροή εγκεφάλων» (“brain drain”); 

«Έχει αυξηθεί ο αριθμός αιτήσεων που λαμβάνουμε από νέους Έλληνες επιστήμονες. Έχουμε ήδη τέσσερις Έλληνες διδακτορικούς/μεταδιδακτορικούς ερευνητές στο Εργαστήριό μας. Φεύγουν από την Ελλάδα πολλοί καλοί νέοι επιστήμονες και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στη χώρα και όχι μόνο στην έρευνα. Ας ελπίσουμε να αλλάξουν τα πράγματα και στο μέλλον να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να γυρίσουν και να προσφέρουν στην Ελλάδα, που πλήρωσε για να τους μορφώσει», απαντά ο ίδιος, σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Δείτε τους Προέδρους του MRS σε Fall Meeting με τον Γιώργο Μαλλιαρά και John Balk

Ο Γιώργος Μαλλιαράς έχει επίσης μιλήσει στην Άννα Γριμάνη και στην Καθημερινή για την κρίση που πέρασε η Ελλάδα το 2013.

Πώς φτάνει σε εσάς η κρίση της Ελλάδας;

Μέσω συγγενών και φίλων στην Ελλάδα, αλλά και από τα διεθνή ΜΜΕ. Βέβαια, πριν από περίπου δύο χρόνια, η κρίση στην Ελλάδα ήταν σχεδόν καθημερινό θέμα στις ειδήσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Υπήρχε όμως διαφορετική οπτική σε κάθε χώρα. Ενώ, για παράδειγμα, οι Γερμανοί κατά κανόνα είχαν εμποτίσει τα Μέσα Ενημέρωσης με αρνητικά στερεότυπα για τους Έλληνες, οι Γάλλοι έδειχναν ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική όψη της κρίσης.

Ποιος φταίει;

Η κρίση έχει παγκόσμια διάσταση. Επηρεάζει όμως δυσανάλογα την Ελλάδα, λόγω του ότι η χώρα μας δεν ήταν προετοιμασμένη να αντεπεξέλθει στις ραγδαίες εξελίξεις του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος. Αυτό οφείλεται σε χρόνια κακών πολιτικών πρακτικών, που είχαν σκοπό να βολευτούν οι πελάτες-ψηφοφόροι και όχι να γίνουν επίπονες μεν, αναγκαίες δε, αλλαγές, που θα μπορούσαν να έχουν προστατεύσει τη χώρα μας – ή τουλάχιστον να καταστήσουν την κρίση λιγότερο επώδυνη.

Πώς φαντάζεστε τον Ελληνα την εποχή μετά την κρίση;

Αισιόδοξο για το μέλλον, σε ένα κράτος με νέες δομές, που θα τον στηρίζει και θα τον βοηθάει να είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Εναν Ελληνα που απορρίπτει ακραίες ιδεολογίες και γνωρίζει ότι όλοι οι Ελληνες ανήκουμε στην ίδια ομάδα, η οποία απαιτεί άψογη διοίκηση των κοινών, ώστε να παίζει ενεργό ρόλο στην Ευρώπη.

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Τη σερραϊκή μπουγάτσα. Η υπέροχη εκδοχή των Ελλήνων. Το φιλότιμο, που στην πιο απλή εκδοχή του σημαίνει ότι, όταν έχουμε μία φέτα ψωμί να φάμε, θα τη μοιραστούμε με τον διπλανό μας.

Ο,τι με απογοητεύει.

Η έλλειψη αξιολόγησης, που οδηγεί σε αναξιοκρατία και ευνοεί το βόλεμα των ημετέρων και όχι των πιο εργατικών. Η φοβερή γραφειοκρατία που εκκολάπτει ευθυνοφοβία και αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Ελπίζω η κρίση να δώσει την ευκαιρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί από αυτές τις καταστροφικές συνήθειες.

Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;

Ως πολίτες του κόσμου, οπλισμένοι γερά από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και με όρεξη για δουλειά. Ο Ελληνας που φεύγει στο εξωτερικό μπορεί και διακρίνεται. Δεν είναι τυχαίο το ότι Ελληνες διδάσκουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. 

Παράγει πολιτισμό ο σημερινός Ελληνας ή είναι προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;

Αν κρίνω από συγγραφείς που διαβάζω, από μουσικούς που ακούω, από επιστήμονες των οποίων τη δουλειά παρακολουθώ και από αθλητές που θαυμάζω, ο σημερινός Ελληνας παράγει πολιτισμό. Βεβαίως, όπως σε κάθε κλάδο και σε κάθε χώρα, το 5% πρωτοπορεί και πραγματικά παράγει κάτι καινούργιο και αξιόλογο, ενώ το 95% ακολουθεί και αντιγράφει.

Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.

Τα πάντα ρει. Το μόνο που είναι σταθερό και αδιαπραγμάτευτο είναι η συνεχής αλλαγή των περιστάσεων και των συνθηκών. Σκεφτείτε πόσο διαφοροποιήθηκαν τα πράγματα σε μία μόνο γενιά στην Ελλάδα. Αποδεχόμενοι αυτή την αλήθεια, μπορούμε να αναθρέψουμε τα παιδιά μας και κατ’ επέκταση να προετοιμάσουμε την πατρίδα μας, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στο μέλλον.

Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη – ορίστε την.

Έχει οριστεί εδώ και αιώνες από τον Οδυσσέα – είναι η οδός του ανθρώπου που συλλέγει και αξιοποιεί εμπειρίες. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι «σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ’ ναι μακρύς ο δρόμος».

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Ο Πάνος Χατζηλαζαρίδης είναι ο CEO της επιχείρησης «Μάνα Γη» – Η εταιρεία του «όνομα και πράγμα» ταξιδεύει τα ελληνικά προϊόντα σε όλη τη γη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top