skip to Main Content

Νεώτερο μνημείο το “Άριστον” το ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει τη “μνημειώδη” τυρόπιτα που την “προσκυνάει” όλη η Αθήνα εδώ και έναν αιώνα (ΦΩΤΟ)

Για πάνω από έναν αιώνα οι Αθηναίοι υποκλίνονται στην πιο νόστιμη τυρόπιτα κουρού του κόσμου , την πρώτη τυρόπιτα κουρού της Ελλάδας: Την διάσημη τυρόπιτα του Άριστον.

Αν δεν την έχεις δοκιμάσει, (δύσκολο να το πιστέψω),  σίγουρα θα έχεις ακούσει να μιλάνε γι’ αυτήν ή θα έχεις διαβάσει διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς που την προτείνουν στις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις αν βρεθείς στην Αθήνα.

Βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας στο Σύνταγμα, και κατηφορίζεις την Καραγεώργη Σερβίας. Μια γλυκιά μυρωδιά φρεσκοψημένου βουτύρου σε τραβάει από τη μύτη . Και να σαι! Βρίσκεσαι μπροστά στο “Άριστον”  στη οδό Βουλής.

Από την ταμπέλα πληροφορείσαι ότι το ζαχαροπλαστείο “Άριστον” βρίσκεται εκεί από το 1910. Τρεις γενιές, πάνω από ένας αιώνας λειτουργίας και μια θεσπέσια τυρόπιτα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του.

Ο κύριος Θανάσης Παναγιωτόπουλος που βρίσκεται τώρα στο τιμόνι της επιχείρησης αλλά και οι ευγενέστατοι συνεργάτες του ξέρουν γιατί πήγες εκεί. Για την θρυλική βουτυράτη τυρόπιτα με την τραγανή ζύμη που λιώνει στο στόμα και το αλμυρούτσικο αληθινό τυρί.

“Αυτή η τυρόπιτα είναι χειροποίητη, την ανοίγουμε, βάζουμε μέσα το τυρί και την κλείνουμε με το χέρι. Οι περισσότερες τυρόπιτες της αγοράς φτιάχνονται με βιομηχανικό τρόπο, με μηχανήματα και το τυρί είναι ρευστό, πρέπει να έχει μια γαλακτώδη μορφή ώστε να μπορεί το μηχάνημα να το περάσει. Εμείς όμως έχουμε τυριά που παράγουμε μόνοι μας, που είναι σαν μπάλες και τα βάζουμε ένα ένα μέσα” , μου είπε ο κύριος Παναγιωτόπουλος όταν τον ρώτησα το μυστικό της συνταγής μια απ’ τις πολλές φορές που επισκέφτηκα το μαγαζί.

Μια μεγάλη ιστορία – Η τυρόπιτα που λάτρεψαν ο Παλαμάς ο Ελύτης κι όλοι οι Έλληνες πολιτικοί

Το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο με το πολύ πετυχημένο και ταιριαστό στα εδέσματα που προσφέρει όνομα δημιουργήθηκε το 1906 από τον Ζακυνθινό Αναστάσιο Λομποτέση και παραμένει στο ίδιο σημείο 112 ολόκληρα χρόνια. Τότε στεγαζόταν σε μια μονοκατοικία με υπερώο, ο δρόμος μπροστά ήταν χωματόδρομος. Ο παππούς Λομποτέσης πήγε στην Κωνσταντινούπολη πριν το 1900, δούλεψε σε κάποιο τυροπιτάδικο, πήρε τη συνταγή και έφερε την τυρόπιτα στην Αθήνα. Αν και ο αρχικός στόχος του φούρνου δεν ήταν να φτιάχνει τυρόπιτες αλλά να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, η οποία τότε, καθώς ήταν τα Ανάκτορα δίπλα, ήταν περιοχή στην οποία έμενε η ελίτ της περιοχής.

“Φανατικοί θαυμαστές” της μοναδικής τυρόπιτας ήταν ανάμεσα σε άλλους ο Παλαμάς ,Σεφέρης, Ελύτης,  ο Λογοθετίδης, ο οποίος μάλιστα περιγράφει το μαγαζί στην ταινία “Σάντα Τσικίτα”, αλλά και αναρίθμητοι άλλοι.Φυσικά την υπέροχη τυρόπιτα έχουν δοκιμάσει και σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί.

Εδώ πρέπει να επισημάνω το εξής: Μπορεί η κουρού που φτιάχνει το “Άριστον” να είναι διάσημη αλλά στο μαγαζί θα βρεις μια πλειάδα από παραδοσιακές πίτες αλμυρές και γλυκές από όλη την Ελλάδα . Είναι όλες φτιαγμένες με αγνά υλικά και παραδοσιακή συνταγή. Εξαιρετικές είναι η μανιταρόπιτα και η κοτόπιτα με μπέικον και η κρεατόπιτα.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο της οδού Βουλής ανήκει στο «Μέγαρο Ταμείου Εμπόρων», το οποίο χαρακτηρίστηκε «Νεώτερο Μνημείο» της Ελλάδας από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top