Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης…
Αποκλ.: Made in Greece η PuBBuh: Φτιάχνετε μόνοι σας το ηλεκτρονικό σας βιβλίο – Γίνετε εκδότες για να σας διαβάσουν σε όλο τον πλανήτη
Με πολυετή εμπειρία στον χώρο των εκδόσεων και γνωρίζοντας πολύ καλά τις ανάγκες που έχουν στην σύγχρονη εποχή οι εκδότες, ο Ανδρέας Μαχαίρας αποφάσισε να δώσει μία άλλη διάσταση στο έντυπο βιβλίο και να το εκσυγχρονίσει, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Έτσι γεννήθηκε η PuΒΒuh, μία διαδικτυακή υπηρεσία που βοηθά τα μέλη της να δημιουργήσουν και να εμπορευτούν διαδραστικό ηλεκτρονικό περιεχόμενο.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του PuΒΒuh, εκδότες και συγγραφείς μπορούν να αυτοεκδόσουν το περιεχόμενό τους (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή), να το εμπλουτίσουν με διαδραστικές εφαρμογές (βίντεο, εικόνες, slideshows, υπερσυνδέσμους, ήχους κ.α.) και να το διανείμουν στο ευρύ κοινό των χρηστών του διαδικτύου. Ακόμη, μπορούν να διασυνδέσουν την έκδοσή τους με άλλες εκδόσεις των ιδίων ή άλλων εκδοτών, να διαφοροποιήσουν το διαδραστικό τους βιβλίο ανά πάσα στιγμή ή και να λάβουν υπηρεσίες marketing και προώθησης του βιβλίου.
Στόχος της PuBBuh είναι να αναδείξει την πνοή των Ελλήνων συγγραφέων και το περιεχόμενο που παράγουν σε όλο τον κόσμο. Και οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι συντονισμένες παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η ενασχόληση με το επιχειρείν σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Ανδρέας Μαχαίρας, εμπνευστής της ιδέας και ιδρυτής της PuΒΒuh, μίλησε στο MadeinGreece.news για τα βήματα της δημιουργίας και της εξέλιξης της πλατφόρμας.
Ποια η ιστορία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της Pubbuh; Πώς φτάσατε μέχρι εδώ; (στάδια, αφορμή, έμπνευση);
Στον εκδοτικό χώρο είμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια με ασχολία στην παραγωγή και τη κυκλοφορία φοιτητικών περιοδικών. Ως επάγγελμα με επέλεξε το 1997 σε κάποιο περιοδικό και έπειτα το 1998 και για δεκατέσσερα χρόνια σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες της Ελλάδας.
Από το 2000 το ενδιαφέρον μου στράφηκε προς το ηλεκτρονικό βιβλίο. Εκείνη την εποχή οι θαυμαστές του βιβλίου από χαρτί είχαν αρχίσει να αντιδρούν για τον ερχομό των βιβλίων με μπαταρίες. Το e-book όμως έδινε κάποιες λύσεις στα έντονα προβλήματα εσωστρέφειας του ελληνικού βιβλίου. Πράγματι χωρίς ιδιαίτερο κόστος τα e-book μπορούν να ταξιδέψουν από άκρη σε άκρη του πλανήτη.
Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις ήταν κατά μία έννοια αδικημένες. Πολλές από τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών μέσων δεν ήταν διαθέσιμες στα e-book. Δεν βρίσκεις για παράδειγμα ένα video μέσα σε ένα e-book ή ένα διαδραστικό χάρτη. Ακόμα περισσότερο δεν εκμεταλλεύονται καμία από τις δυνατότητες διασύνδεσης που παρέχει το διαδίκτυο. Γιατί οι αναγνώστες ενός βιβλίου να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους;
Από αυτές τις σκέψεις γεννήθηκε το 2014 το PUBBUH. Ως μια πλατφόρμα όπου οι συγγραφείς και οι εκδότες μπορούν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά διαδραστικά βιβλία. Δώσαμε δυνατότητες επικοινωνίας των αναγνωστών μεταξύ τους. Οι αναγνώστες δεν διάβαζαν πια το βιβλίο τους μόνοι τους στο δωμάτιό τους, αλλά σε μια βιβλιοθήκη παρέα με άλλους.
Τo 2015 γίναμε δεκτοί στην ΘΕΑ, την «Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας», μια πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ. Εκεί το προϊόν αναπτύχθηκε περαιτέρω και προσέγγισε τους πρώτους του πελάτες. Είχαμε δημιουργήσει «Ένα ανθρώπινο δίκτυο που αλληλεπιδρά με ένα δίκτυο βιβλίων». Το 2016 στο Venture Garden (μια πρωτοβουλία του ALBA), πήραμε μαθήματα επιχειρηματικότητας.
Αυτό που μας δημιουργούσε πρόβλημα ήταν ότι στην έντυπη μορφή του βιβλίου δεν υπήρχαν τα διαδραστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού. Πράγμα πολύ φυσικό, αφού το υλικό μέσο του έντυπου δεν έχει τις απεικονιστικές δυνατότητες του ηλεκτρονικού μέσου.
Έτσι εξελίξαμε το PUBBUH. Δημιουργήσαμε μια ολόκληρη οικογένεια τεχνολογιών για να είναι προσβάσιμα τα ηλεκτρονικά διαδραστικά στοιχεία από το έντυπο βιβλίο. Με τη χρήση ενός smartphone ή ενός tablet οι αναγνώστες του έντυπου βιβλίου μπορούν να απολαύσουν τις διαδράσεις του ηλεκτρονικού βιβλίου. Αυτή η νέα εκδοτική μεθοδολογία που κάνει τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά βιβλία να συγκλίνουν σε ένα προϊόν την ονομάσαμε “PHYGITAL PUBLISHING”.
Με την τεχνολογία αυτή το 2017 ξεκινήσαμε την εταιρεία στο Βερολίνο. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε αυτή την ιδέα και την τεχνολογία, ώστε να ωφεληθεί οποιοσδήποτε οργανισμός ή άτομο την έχει ανάγκη. Ειδικά για την Ελλάδα έχουμε και ένα αμιγώς εκδοτικό τμήμα. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την ευκαιρία σε Έλληνες συγγραφείς να ταξιδέψουν τα βιβλία τους και πέραν των ορίων της χώρας.
Πως ακριβώς λειτουργεί η PuBBuh; Ποια είναι τα εργαλεία και οι δυνατότητες που δίνει στους χρήστες της;
Καταρχάς το PuBBuh απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν εκδοτικό περιεχόμενο. Από εκδότες βιβλίων, μουσεία, φορείς διάφοροι, ανεξάρτητοι συγγραφείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα ακόμα και σε βιομηχανίες που παράγουν καταλόγους και manuals για τα προϊόντα τους.
Για την ευκολία του λόγου, όλους τους παραπάνω τους αποκαλούμε «εκδότες».
Θα πρέπει οι «εκδότες» να έχουν προετοιμάσει το βιβλίο τους σε μορφή PDF. Εδώ είναι μια διαφοροποίηση μας από άλλους. Τα δικά μας εργαλεία δεν επεμβαίνουν στην αισθητική που ο «εκδότης» αποφασίζει για το στήσιμο του βιβλίου του. Ούτε απαιτούμε από τον «εκδότη» να μάθει κάποιο ειδικό software για να στήσει το βιβλίο του. Ό,τι ξέρει ο καθένας και με ό,τι είναι εξοικειωμένος. Αρκεί να έχει το αποτέλεσμα σε PDF.
Αφού ανεβάσει το PDF του στους servers μας τότε αρχίζει η μετατροπή του σε δικό μας format. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί ο «εκδότης» μπορεί πλέον να χειριστεί μια σειρά από δεδομένα του βιβλίου του. Μπορεί να το συνδέσει με το ηλεκτρονικό του κατάστημα, να ορίσει τιμές στην ηλεκτρονική και στην έντυπη έκδοση. Υπάρχουν και ρυθμίσεις που αφορούν στο μάρκετινγκ του βιβλίου.
Επιπλέον ενεργοποιείται για το συγκεκριμένο βιβλίο το περιβάλλον όπου ο εκδότης μπορεί να εμπλουτίσει το βιβλίο του με διαδραστικά στοιχεία. Υποστηρίζεται μια πληθώρα τέτοιων διαδραστικών στοιχείων όπως: βίντεο, διαδραστικοί χάρτες, ήχοι, υπερσύνδεση, διασύνδεση με άλλα βιβλία, σημειώσεις και άλλα πολλά. Σε κάθε περίπτωση οι «εκδότες» μπορούν να μας ζητήσουν να αναπτύξουμε ιδιαίτερες εφαρμογές για τα δικά τους βιβλία. Για παράδειγμα για πελάτες μας έχουμε υλοποιήσει «καλάθια αγορών», εφαρμογή διασύνδεσης του βιβλίου με e-learning συστήματα, εφαρμογή για multiple choice test και άλλα.
Αντιμετωπίζουμε τον κάθε «εκδότη» ως ξεχωριστή περίπτωση. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε για τη χρήση της τεχνολογίας μας έχουν ένα κόστος από 300 ευρώ το χρόνο.
Ο «εκδότης» μπορεί να αλλάζει και να βελτιώνει το διαδραστικό βιβλίο του κατά το δοκούν. Κάθε αλλαγή ενημερώνεται άμεσα στο βιβλίο. Ο «εκδότης» έχει πρόσβαση και στα εργαλεία όπου μπορεί να μεταφέρει τα διαδραστικά στοιχεία που έχει χρησιμοποιήσει και στο έντυπο βιβλίο.
Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές που στάθηκαν εμπόδιο στη διαδρομή σας;
Η μέχρι στιγμής πορεία δεν ήταν εύκολη. Άνθρωποι ενσωματώνονταν στην ομάδα και κάποια στιγμή εγκατέλειπαν. Διαρκές τρέξιμο για την εξασφάλιση κάποιας χρηματοδότησης. Αργότερα αναζήτηση πελατών και ξαφνικά το φούντωμα της οικονομικής κρίσης το 2015.
Ωστόσο, το πέρασμα από τη θερμοκοιτίδα ΘΕΑ και το σχολείο επιχειρηματικότητας Venture Garden μας βοήθησε να βρούμε πολύτιμους συνεργάτες και να διασυνδεθούμε με την ελληνική Startup σκηνή.
Τo 2016 έπρεπε να βρούμε έναν πελάτη. Να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας στην πραγματική αγορά. Δυστυχώς σε μια αγορά βουτηγμένη στην οικονομική ανέχεια και με τα capital controls κερασάκι στην τούρτα. Μας δυσκόλευε πολύ να επικοινωνούμε το τι ακριβώς κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να βρούμε το τέμπο μας στην επικοινωνία. Προτιμήσαμε να δούμε την καθαρή αλήθεια: «Αν έχεις μια υπηρεσία που την περιγράφεις εύκολα και γρήγορα, τότε πρέπει να αμφιβάλλεις για την καινοτομία της».
Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα βρήκαμε τους πρώτους μας πελάτες. Αυτό μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά. Οι ίδιοι οι πελάτες μας μίλησαν και στους επόμενους για εμάς. Γεμίσαμε θάρρος και αισιοδοξία, αλλά ήταν και η στιγμή που θα έπρεπε να δουλέψουμε περισσότερο. Οι πρώτοι πελάτες μας, ανέδειξαν και αδυναμίες στο προϊόν μας και διαπιστώσαμε και ανάγκες που έπρεπε εξυπηρετηθούν.
Ολοκληρώνοντας και το PHYGITAL PUBLISHING, ήρθε η ώρα να βγούμε όσο πιο δυνατά στην αγορά. Μετακομίσαμε στο Βερολίνο, όχι για να αποφύγουμε την Ελλάδα, αλλά για να βρεθούμε στην καρδιά της Ευρώπης. Στην ομάδα προστέθηκαν άτομα που μας βοηθούν στην επικοινωνία.
Ειδικά για την Ελλάδα ιδρύσαμε ένα τμήμα εκδόσεων. Αγαπάμε το ελληνικό βιβλίο και θέλουμε να του ανοίξουμε δρόμους προς τη διεθνή κοινότητα. Ετοιμάζουμε σημαντικά βιβλία στην Ελλάδα και προσπαθούμε πάντα να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης για την μεταφορά τους σε άλλες γλώσσες. Έχουμε ήδη ένα προϊόν για την Θεατρική Εκπαίδευση που θα κυκλοφορήσει στα Γερμανικά και στα Αγγλικά. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για μια crowdfunding εκστρατεία προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε την παραγωγή ενός μυθιστορήματος κατευθείαν στην αγγλική γλώσσα. Ελπίζουμε να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με την ελληνική έκδοση. Επιπλέον έχουμε συμφωνήσει με ένα διάσημο Έλληνα συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων για την μεταφορά των βιβλίων του στην γερμανική αγορά.
Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;
Το PuBBuh ως τεχνολογία απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Αν θέλετε όμως κουβαλάει την Ελλάδα στο DNA του. Αυτό τολμάω να το πω γιατί το όραμά μας είναι «να δώσουμε στους ανθρώπους δημιουργούς, την απόλυτη ελευθερία στην διακίνηση των ιδεών τους και του πνευματικού τους έργου.» Η «ελευθερία» είναι το αγαθό που εμάς τους Έλληνες, μας καθορίζει και μας θρέφει.
Όμως, το PuBBuh κατέχει στην Ελλάδα και την εκδοτική ιδιότητα. Κι εδώ πραγματικά παλεύουμε να αναδείξουμε την πνοή των Ελλήνων συγγραφέων παντού. Είμαστε σίγουροι ότι θα το καταφέρουμε. Πιστεύουμε ότι ο τόπος παράγει λαμπρές ιδέες σε όλο το φάσμα των τεχνών. Είναι κρίμα να μην υπάρχει ένας φορέας που να αναδεικνύει τους Έλληνες συγγραφείς και το περιεχόμενο που παράγουν.
Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η PuBBuh; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Θέλουμε μέσα στον επόμενο χρόνο να στεριώσουμε στη καρδιά της Ευρώπης. Να έχουμε γίνει ένα brand αναφοράς στους κλάδους που παράγουν εκδοτικό περιεχόμενο. Προσεγγίζουμε ήδη μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια και εκδότες στην Γερμανία. Ταυτόχρονα δημιουργούμε τα δικά μας παραδείγματα phygital βιβλίων τα οποία θα βρίσκονται στην αγορά (Ελλάδα και Γερμανία) τους επόμενους μήνες.
Για τα επόμενα χρόνια θα δουλέψουμε στη διακίνηση πνευματικού έργου πέραν του βιβλίου. Ελπίζουμε να πλησιάσουμε το όραμα μας με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Το 2020, το επόμενο άλμα μας η αμερικάνικη αγορά.
Who is Who
Ανδρέας Μαχαίρας
Σπούδασε Φυσική στο Παν. Ιωαννίνων. Εξειδικεύτηκε στην πληροφορική και στην ανάπτυξη εφαρμογών. Μέχρι το 1996 εργάστηκε ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών (Ελεύθερο Επάγγελμα). Το 1994 ίδρυσε στην Πάτρα μια μικρή διαφημιστική – εκδοτική εταιρία. Από το 1997 εργάζεται στον κλάδο των εκδόσεων. Στο περιοδικό «NET CONTROL the printed internet» της εταιρείας «ECOTI» και έπειτα από την παύση κυκλοφορίας του περιοδικού στον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη ΑΒΕ όπου κατείχε και τη θέση του διευθυντή Τμήματος Ανάπτυξης για 13 χρόνια.
Από το 2011 ως ελεύθερος επαγγελματίας στην ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου και το 2015 ιδρυτής της startup ομάδας PUBBUH.
Φυσικά γράφει και διαβάζει μυθιστορήματα με ελπίδα κάποτε να εκδώσει και κάτι.
Γεωργία Δέδε
Σπούδασε στην «Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Εφαρμογών» (ΣΕΜΦΕ) του ΕΜΠ. Είναι φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού «Γνωσιακής Επιστήμης» στο «τμήμα ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης». Είναι στο τελευταίο έτος παρακολούθησης μαθημάτων «Συστημικής Θεραπείας» από την «Εταιρεία συστημικής θεραπείας και παρέμβασης σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα»
Από το 2009 έως και το 2015 λειτουργούσε τον εκδοτικό οίκο “YOUPUBLISH” που εξειδικευόταν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις.
Το 2015 ιδρύτρια της startup ομάδας PUBBUH.
Φυσικά γράφει και διαβάζει μυθιστορήματα με ελπίδα κάποτε να εκδώσει και κάτι.
Βασίλης Ζησάκος
Σπούδασε φυσική στο Παν. Ιωαννίνων. Είναι εξαιρετικά επιτυχημένος καθηγητής και επιχειρηματίας στο χώρο της εκπαίδευσης. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παιονίας.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου master στην «Εκπαίδευση και στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» από το «Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».
Το 2015 ιδρυτής της startup ομάδας PUBBUH.
Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Έχει μητρική γλώσσα τα γερμανικά.
Φυσικά γράφει και διαβάζει μυθιστορήματα με ελπίδα κάποτε να εκδώσει και κάτι.
* Μότο της εταιρείας που περιγράφει και την αποστολή της είναι: «We create technology that helps people produce enhanced publications. Our technology combines ebooks and hard copies, leading to a new paradigm – phygital publishing».
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της PuBBuh ή στην σελίδα της στο facebook