skip to Main Content

Made in Greece το κτήμα Κεφάλα: Η οικογενειακή επιχείρηση της Χίου που απογείωσε την οινοποιΐα – Κρασιά υψηλής ποιότητας από διαλεκτούς αμπελώνες (φωτό – βίντεο)

Κτήμα Κεφαλά

Γιατί το καλο κρασί στη Χίο έρχεται από το κτήμα Κεφάλα!

Το οινοποιείο του «Κτήματος Π. Κεφάλα» βρίσκεται στη θέση «Σχοινιές» της Βολισσού στη Βορειοδυτική Χίο, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου.

Κτήμα Κεφαλά
ktima-kefala.gr
ktima-kefala.gr
Η οικογένεια Κεφάλα άρχισε να ασχολείται με την οινοποιία στις  αρχές της δεκαετίας του ’60, όπου διατηρούσε μικρό παραδοσιακό πατητήρι στο χωριό Κουρούνια  στην περιοχή της Αμανής στη Βορειοδυτική Χίο και παρήγαγε το γνωστό «Κουρουνιώτικο» ερυθρό γλυκό κρασί.

Το 2004 ο Δημήτρης Κεφάλας ξεκινάει τη δημιουργία σύγχρονου οινοποιείου σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, που βρίσκεται στη θέση «Σχοινιές» στην περιοχή της Βολισσού.

Το 2010 ο γιος του Παντελής Κεφάλας, που είναι η τρίτη γενιά οινοποιών, δημιουργεί το «Κτήμα Π. Κεφάλα», συνενώνοντας τους οικογενειακούς αμπελώνες και εμφιαλώνει τα πρώτα κρασιά.

Κτήμα Κεφαλά

Οι αμπελώνες

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του «Κτήματος Π. Κεφάλα» βρίσκονται στο χωριό Κουρούνια στην περιοχή της Αμανής και στην περιοχή της Βολισσού. Εκεί σε έκταση 30 περίπου στρεμμάτων καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Σαββατιανό, Ροδίτης, Αθήρι, Ασύρτικο, Μανδηλαριά, Φωκιανό, Χιώτικο κρασερό και Αγιαννήτικο.

Κτήμα Κεφαλά

ktima-kefala.gr

ktima-kefala.gr

ktima-kefala.gr

Η φιλοσοφία της οικογένειας Κεφάλα είναι ότι με την τέχνη του αμπελουργού βγαίνει πάντα ένα καλό κρασί. Για τον παραπάνω λόγο η φροντίδα των αμπελώνων, γίνεται αποκλειστικά με τον κόπο και την επίβλεψη των μελών της οικογένειας.
Οι στρεμματικές αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 800 έως 1000 κιλά ανά στρέμμα.

Aίθουσα γευσιγνωσίας

Αίθουσα γευσιγνωσίας

ktima-kefala.gr

Στο χώρο των οινοποιητικών εγκαταστάσεων λειτουργεί κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών , αποκλειστικής παραγωγής του Κτήματος. Στα μελλοντικά σχέδια είναι η δημιουργία Εκθετηρίου των οίνων και αίθουσας γευσιγνωσίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του κτήματος. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: ktima-kefala.gr

Τι περιμένετε λοιπόν;

Μία επίσκεψη στο κτήμα και μία δοκιμή θα σας πείσει για να λατρέψετε το κρασί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top