skip to Main Content

Made in Greece η Ιωάννα Κουρμπέλα: Η Ελληνίδα που σχεδιάζει ρούχα – γλυπτά – Οι δημιουργίες της, ωδή στην σύγχρονη γυναίκα

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια Ιωάννα Κουρμπέλα, αντιλαμβάνετε τις ανάγκες που έχει κάθε σύγχρονη γυναίκα και της δίνει αυτό που χρειάζεται.

Η μεγάλη κυρία της ελληνικής μόδας θα βρίσκεται ανάμεσα στους σπουδαιότεους Έλληνες σχεδιαστές, μέλη της Ελληνικής Ένωσης Σχεδιαστων Μόδας, που θα συμμετάσχουν με δημιουργίες τους στο 2ο Ντεφιλέ Ελληνικής Μόδας στο Μοντρεάλ του Καναδά, που διοργανώνει στις 25 Απριλίου το Λύκειο των Ελληνίδων Μοντρεάλ (ΛΕΜ) με σκοπό τα έσοδα απο την βραδιά να διατεθούν υπέρ της επιστημονικής έρευνας γιά τη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Δείτε επίσης: 14 Έλληνες σχεδιαστές στο Μοντρεάλ για σπουδαίο σκοπό: Η Ορσαλία, η Ιουστίνη και η Ειρήνη υποδέχονται την ελληνική μόδα στον Καναδά

Το πρώτο κατάστημα της οικογένειας Κουρμπέλα άνοιξε το 1971, στην πλάκα, όπου οι πλεκτές δημιουργίες προσέλκυαν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. 

Στις κολεξιόν της βλέπουμε λιτές γραμμές, αλλά και σχέδια εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα.

Δημιουργίες σε βαθύ γκρι χρώμα, άλλες όμως και πιο γήινες.  Λινά υφάσματα, όπως και silky , φορέματα, αλλά και ιδιαίτερα, εντυπωσιακά σχέδια… Η κίνηση σε όλο της το μεγαλείο.

Δείτε επίσης: Το eirinika μπήκε στα άδυτα του ατελιέ της Ioanna Kourbela & «έκλεψε» τα σχέδια της νέας ουάου κολεξιόν της

Το Who is Who της

Οι δημιουργίες της Ιωάννας Κουρμπέλα ορίζουν τη δική τους διάσταση αρχετυπικής κομψότητας. Για την Ιωάννα Κουρμπέλα, η κίνηση του σώματος καθώς και η δυναμική αλληλεπίδραση με το ένδυμα, αποτελούν το θεμελιώδες στοιχείο της δημιουργικής της σκέψης.

 

 

 

Ενέργεια από την κλασική και τη σύγχρονη τέχνη, η ελληνική ακτινοβολία, οι φυσικές πρώτες ύλες, οι ζωντανές πολυμορφικές μορφές και οι γραμμές που επεκτείνουν την κίνηση, δημιουργούν τον αιθέριο αλλά γήινο κόσμο της Ιωάννας.

 

Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και τη φύση, η ενστικτώδης κατανόηση των παραδοσιακών ιδεών και η αναζήτηση της φουτουριστικής αρμονίας, αποτελούν τις μοναδικές αρχές σχεδιασμού και έκφρασής της.

Με σπουδές στο σχέδιο μόδας και στις εικαστικές τέχνες και με μαθήματα ενδυματολογίας και σκηνογραφίας, οι συλλογές της έχουν άμεσες επιρροές από τις καλές τέχνες, το θέατρο, τη μουσική και τα trends της παγκόσμια σκηνής της μόδας ξεχωρίζοντάς την ανάμεσα στους σύγχρονους εκπροσώπους της ελληνικής δημιουργίας.

Τιμώντας μια παράδοση χρόνων στο ελληνικό ένδυμα, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της εταιρείας το 2003 παρουσιάζοντας την IOANNA KOURBELA BASICS η οποία βραβεύτηκε με το Emerging Designer Award το 2016 στη διεθνή έκθεση PURE του Λονδίνου.

 

 

 

 

Σήμερα παρουσιάζει τέσσερις pret-a-porter συλλογές εκ των οποίων η IOANNA KOURBELA, μια συλλογή pret-a-porter deluxe με στοιχεία couture, την sur mesure νυφική συλλογή “White Collection” εντάσσοντας την σχεδιάστρια στο χώρο της υψηλής ραπτικής και τέλος την «ΕΝ ΟΙΚΩ» συλλογή που έρχεται για να υπηρετήσει το ευ ζην, προεκτείνοντας τη διάσταση του σώματος στον προσωπικό μας χώρο μέσα από δημιουργίες ρούχων, αξεσουάρ και χρηστικών αντικειμένων από φυσικά υλικά.

 

 

 

 

Παράλληλα σχεδιάζει κοστούμια για σημαντικές παραστάσεις και performance art καθώς και μοιράζεται την εμπειρία και την γνώση όλων αυτών των χρόνων μέσα από το ρόλο της εισηγήτριας σε ανοιχτές προς το κοινό ομιλίες και εξειδικευμένα σεμινάρια.

Καθημερινά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη αγκαλιάζουν το ρούχα και τα αξεσουάρ της Ιωάννας, «συνοδοιπορώντας» σε ένα προσωπικό αισθητικό ταξίδι αυτογνωσίας και απελευθέρωσης.

 

 

Η ιστορία του Brand

To 1971, περίπου μισό αιώνα πριν, κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, στα στενά της Πλάκας, ανοίγει το εργαστήριο της οικογένειας Κουρμπέλα με χειροποίητα πλεκτά, που γρήγορα γίνεται σημείο αναφοράς για τους ταξιδευτές απ’ όλον τον κόσμο.

Την δεκαετία του ’80 η παράδοση του ελληνικού χειροποίητου πλεκτού, ζωντανή μέσα σε μια νέα οπτική καινοτομίας και ανάπτυξης, εμπνέει συλλογές με φυσικά νήματα, μοναδικά σχέδια, εξαιρετική ύφανση και ραφή, που φέρνουν τη δεύτερη γενιά της οικογένειας και την «Kourbelas Knitwear» στις διεθνείς αγορές.

 

 

Όταν το 2003 η Ιωάννα Κουρμπέλα αναλαμβάνει τη δημιουργική διεύθυνση της εταιρίας, βρίσκεται εμπρός σε μία δημιουργική και επιχειρηματική πρόκληση. Ενσωματώνοντας την ελληνικότητα και την παραγωγική ηθική της οικογένειας στη δική της παγκόσμια και υπερβατική αντίληψη για το ρούχο, η σχεδιάστρια προτείνει μία πολύ προσωπική προσέγγιση στη μόδα, που γρήγορα βρίσκει «συνοδοιπόρους».

Σχέδια εμπνευσμένα από την ελληνική γεωμετρία, όπως αποκαλύπτεται σε μια οικουμενική αισθητική. Φως που ταξιδεύει σε έναν απεριόριστο χρόνο. Κίνηση που ακολουθεί τις επιθυμίες. Ποιότητα που αλλάζει τη διάσταση της καθημερινότητας. Το σώμα ντύνεται με φυσικά νήματα και υφάσματα από την ελληνική γη, που το αγκαλιάζουν απαλά, υπαγορεύοντας μια νέα ελευθερία.

Σήμερα η εταιρία εδρεύει στην Αργυρούπολη Αττικής. Η βασική ομάδα των ανθρώπων της, που τώρα φτάνουν τους 40, μεγαλώνει σταθερά, ενώ περιοδικά υποστηρίζεται από πολλούς εξειδικευμένους συνεργάτες.

Στην Ελλάδα λειτουργεί η μονάδα παραγωγής του brand, τρία flagship stores Ioanna Kourbela στην Πλάκα και το online shop Ioanna Kourbela. Οι συλλογές της εταιρίας βρίσκονται σε περισσότερα από 100 συνεργαζόμενα καταστήματα, σε όλη τη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top