skip to Main Content

Το καλύτερο ελληνικό γάλα έγινε υπόθεση 8 γυναικών και παράγεται στο γυναικόκασρο! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιος θα μπορούσε να κρίνει καλύτερα την ποιότητα του γάλακτος που καταναλώνουμε στο σπίτι μας και δίνουμε στα παιδιά μας, από μία γυναίκα; Και μάλιστα μια γυναίκα με γνώσεις και πείρα στον τομέα της εκτροφής αγελάδων;

Εδώ όμως τα πράγματα είναι ακόμα σοβαρότερα. Δεν έχουμε να κάνουμε με μία  αλλά με 8 γυναίκες που ένωσαν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους για να φτάνει στο σπίτι μας το καλύτερο γάλα.

Το γάλα “8 Γυναίκες” παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς, σε έξι συγκεκριμένες φάρμες. Οι αγελάδες που το παράγουν τρέφονται με τις πιο αγνές και φυσικές τροφές και δέχονται την φροντίδα των γυναικών κτηνοτρόφων, που έχουν οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα.

Η ποσότητα που παράγεται στις αγελαδοτροφικές μονάδες είναι συγκεκριμένη και ελεγχόμενη με αποτέλεσμα να ελέγχεται με αυτό τον τρόπο απόλυτα και η ποιότητά του. Φρέσκο, ποιοτικό και νόστιμο, πρόκειται για ένα γάλα φτιαγμένο από μητέρες για μητέρες: το γάλα που έδιναν και δίνουν και οι ίδιες στα παιδιά τους. Το γάλα “8 Γυναίκες”.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι γυναίκες που έφτιαξαν την ένωση των “Γυναικών Γαλακτοπαραγωγών Γυναικόκαστρου”

Αντιγόνη Κουτρούτσου Αγελαδοτρόφος

Η σπεσιαλιτέ της είναι το χοιρινό στη γάστρα το οποίο θα ετοιμάσει σε όποιον υποδεχτεί στο σπίτι της με μεγάλη της χαρά. Τα γαλάζια μάτια της χαμογελούν όταν μιλούν για τη ζωή στο χωριό. Το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας είναι αυτό το οποίο μπορεί να διαθέσει σε έναν καφέ, με μία φίλη. Μοιράζεται περίπου τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της με τον Χρήστο και η μεγάλη της αδυναμία είναι τα τρία της παιδιά. Πιστεύει πως το καλό, ποιοτικό γάλα είναι ένας τρόπος να φροντίζεις τους δικούς σου ανθρώπους στους οποίους θέλει πάντα να προσφέρει μόνο το καλύτερο. Αυτό το γάλα θέλει να προσφέρει και στις άλλες μανάδες, ώστε να φροντίσουν κι εκείνες με τη σειρά τους τους δικούς τους ανθρώπους.

Κούλα Ιορδανίδου Αγελαδοτρόφος

Σπούδασε οικονομικά στην μακρινή Ρωσία και κατέληξε να ασχολείται με την γαλακτοπαραγωγή όταν γνώρισε τον άντρα της και αποφάσισαν να χτίσουν μαζί μία κτηνοτροφική μονάδα. Μένει στο Κιλκίς με τον άντρα της και τους τρεις γιους της, είναι κολλητή φίλη με τη Σύλβια με την οποία μοιράζονται γέλια και δυσκολίες και πιστεύει ότι το ποιοτικό γάλα είναι αυτό που οφείλει να προσφέρει κάθε μάνα στο παιδί της. Το αγαπημένο της κομμάτι της ημέρας έρχεται το βράδυ, όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο που η Κούλα είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει τις πιο νόστιμες συνταγές με βάση το γάλα: από ρυζόγαλο μέχρι σουρβά, την παραδοσιακή, ποντιακή σούπα με στραγγιστό γιαούρτι, ρύζι και δυόσμο.

Σύλβια Σαμολαδά Αγελαδοτρόφος

 

Δυναμική και γεννημένη αρχηγός, η Σύλβια είναι η ψυχή της ένωσης και εκείνη από την οποία ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της. Έχοντας μεγαλώσει με τη γιαγιά και τον παππού της στο Κιλκίς, αγάπησε τον τόπο με πάθος και αποφάσισε, αφού έφυγε για ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη, να επιστρέψει και να χτίσει τη ζωή της εκεί. Διοικεί μόνη της δύο κτηνοτροφικές μονάδες, είναι κολλητή φίλη με την Κούλα και πιστεύει με όλη της την ψυχή ότι οι γυναίκες, ενωμένες μπορούν να παράγουν το καλύτερο γάλα. Ο άντρας της σκάει από περηφάνια για εκείνη, είναι μητέρα δύο αγοριών, του Χρήστου και του Αλέξανδρου, και, όταν βρίσκει λίγο χρόνο, λατρεύει να ασχολείται με τη διακόσμηση του σπιτιού της.

Λαμπρινή Τσομπανίδου Αγελαδοτρόφος

Το γέλιο της ακούγεται σε όλο το Γυναικόκαστρο. Και της αρέσει να γελάει, πολύ. Το τελευταίο διάστημα γελάει ακόμα πιο συχνά, αφού πρόσφατα έγινε γιαγιά για δεύτερη φορά και αυτή είναι μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που έχει ζήσει, όπως λέει. Στο εγγόνι της, όπως και στα δικά της παιδιά, δεν θα έδινε τίποτα λιγότερο από το γάλα που παράγουν εκείνη και οι υπόλοιπες γυναίκες. Πιστεύει μάλιστα ότι ένα συστατικό του καλού γάλακτος είναι η αγάπη και η φροντίδα που δείχνει εκείνη και η οικογένειά της στις αγελάδες τους: την Κλεοπάτρα, τη Βαλεντίνα και τα άλλα «κορίτσια», όπως χαϊδευτικά τις αποκαλεί.

 

Κρυσταλλία Σαράντη Αγελαδοτρόφος

Σπούδασε κομμωτική και ασχολήθηκε μάλιστα με το επάγγελμα για 4 χρόνια, όμως πλέον ο μόνος άνθρωπος τον οποίο κουρεύει είναι ο άντρας της. Από την εμπειρία της στο κομμωτήριο έμαθε πως, αν μία γυναίκα γκρινιάζει, θα αρχίσουν να γκρινιάζουν και οι υπόλοιπες γύρω της. Η ίδια όμως δεν παραπονιέται καθόλου για τη ζωή και την καθημερινότητά της. Τα τελευταία 37 χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία και τους τρεις γιους της. Θεωρεί ότι το γάλα είναι η δουλειά της και θέλει μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλωστε ο λόγος που αποφάσισε να συμμετέχει στην ένωση είναι γιατί στοχεύει στην παραγωγή ενός ποιοτικού και πλήρως ελεγμένου γάλακτος. Λατρεύει το καλοκαίρι, να πίνει παγωμένο καφέ (με μπόλικο γάλα, φυσικά) μαζί με τον άντρα της και ανυπομονεί για τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα.

 

Χριστίνα Σπύρου Αγελαδοτρόφος

Κάποτε ασχολιόταν με τη ραπτική, κρύβει δηλαδή μία καλλιτεχνική ψυχή. Είναι επίσης και η πιο γλυκιά της παρέας, η ήρεμη δύναμη που αγαπάει να φροντίζει τις αγελάδες και εκείνη που μιλάει με την πιο μεγάλη τρυφερότητα για εκείνες. Δεν είναι τυχαίο που τους βάζει μουσική, όταν θέλει να τις καλέσει κοντά της, ενώ οι τροφές που τους δίνει είναι όλες βιολογικές, με ιδιαίτερη έμφαση στο τριφύλλι. Την αγάπη της για το επάγγελμα την έχει μεταδώσει μάλιστα και στις δύο της κόρες, που θέλουν και εκείνες να ασχοληθούν με την οικογενειακή φάρμα. Παραμένει ερωτευμένη με τον άντρα της μετά από 25 χρόνια και πιστεύει ότι το μυστικό για να κρατήσει μία σχέση είναι η απόλυτη ειλικρίνεια.

Δέσποινα Βουδούρη Επιχειρηματίας

Η Δέσποινα είναι το επιχειρηματικό μυαλό πίσω από την ένωση. Η ίδια πίστεψε στην δύναμη των “Γυναικών Γαλακτοπαραγωγών Γυναικόκαστρου”, στις γνώσεις τους αλλά και στο μεράκι τους να παράγουν όλες μαζί, ενωμένες ένα εξαιρετικό γάλα. Δυναμική και η ίδια, πιστεύει ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα χρειάζεται τόλμη και επιμονή. Σαν μητέρα, πάλι, ήθελε ανέκαθεν να αναζητά τις πιο αγνές πρώτες ύλες για το παιδί της. Έτσι για εκείνη ήταν πάρα πολύ σημαντικό το γάλα “8 Γυναίκες” να έχει αγνότητα στη σύνθεσή του, σεβασμό στην τυποποίησή του και, φυσικά, να είναι πάρα πολύ νόστιμο. Πιστεύει άλλωστε ότι το νόστιμο γάλα είναι εκείνο που θα ταξιδέψει όποιον τον δοκιμάσει σε αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές από την παιδική του ηλικία.

Ερασμία Παπαδοπούλου Επιχειρηματίας

Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, η Ερασμία είναι εκείνη που ανέλαβε το κομμάτι του Marketing, να “συστήσει” δηλαδή με τον πιο δημιουργικό τρόπο το γάλα “8 Γυναίκες” στις νέες μητέρες και στους καταναλωτές. Πιστεύει ότι το γάλα “8 Γυναίκες” είναι τόσο πιο πλούσιο και τόσο νόστιμο λόγω της επαφής των ζώων με τη φύση αλλά και γιατί διατηρεί μέσα στο μπουκάλι του σχεδόν όλα τα συστατικά που έχει και τη στιγμή που αρμέγεται. Σημαντικό συστατικό του γάλακτος είναι όμως για την Ερασμία και οι ίδιες οι γυναίκες. Η αγάπη τους για αυτό που κάνει η καθεμία στην ένωση καθώς και οι αξίες της αυθεντικότητας, της ειλικρίνειας και της αφοσίωσης που φέρνουν στην δουλειά της. Μητέρα και η ίδια, θα ήθελε η κόρη της να είναι πάνω απ’ όλα γερή και να μάθει να μην το βάζει κάτω στα δύσκολα.

 

Φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι γυναικείες παρέες

Η Αντιγόνη, η Δέσποινα, η Ερασμία, η Κούλα, η Κρυσταλλία, η Λαμπρινή, η Σύλβια και η Χριστίνα είναι οι “8 Γυναίκες”, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν τις “Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου”. Οι έξι από αυτές προέρχονται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας – δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες με τον πιο φυσικό τρόπο – και οι δύο από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Η αγάπη των 8 γυναικών για το φρέσκο γάλα καθώς και η οικογενειακή τους παράδοση, τις ώθησαν να δημιουργήσουν μία ΙΚΕ, με έδρα το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς. Τα κριτήρια ένταξης στην ένωση ήταν αυστηρά, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

 

Έχοντας σαν πυξίδα τον τρόπο που φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους, κατάφεραν να παράγουν ένα πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό προϊόν. Ένα γάλα αγνό, φρέσκο. Το δικό τους γάλα, το γάλα “8 Γυναίκες”.
Το Γυναικόκαστρο

8G2A8818

Ο λόγος για το Παλαιό Γυναικόκαστρο. Απέχει 15 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και 49 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους 500. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σαρακατσαναίοι ή έχουν καταγωγή από τα χωριά Καρς του Πόντου.

8G2A9867

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο είναι γνωστό χάρη στο κάστρο του, τα ερείπια του οποίου δεσπόζουν σε έναν απόκρημνο λόφο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, και μοιάζουν να εποπτεύουν την περιοχή ανάμεσα στον Γαλλικό και στον Αξιό ποταμό. Το κάστρο χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο το 1328, με σκοπό την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών, και ήταν ένα από τα πιο ισχυρά φρούρια της περιοχής.

8G2A8635

Ο μύθος λέει μάλιστα ότι ήταν τόσο ισχυρό, που αρκούσε μόλις μία γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του – αυτή είναι άλλωστε και μία πιθανή εκδοχή για το πώς προέκυψε το όνομά του. Η πιο διαδεδομένη – και ομολογουμένως πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή – είναι εκείνη που αφορά τον μύθο της περίφημης Μαρουλίας.

Πηγή: www.8gynaikes.gr

Facebook: 8 Γυναίκες

Instagram: 8 Γυναίκες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top