skip to Main Content

Made in Greece η Krop Fruit: Ο Κώστας & ο Σταύρος εξάγουν πορτοκάλια από την Άρτα σε όλη την Ευρώπη -Τα Lidl αγοράζουν το 60%

Ο Κώστας Ροπόκης και ο Σταύρος Τσολάκος από την Άρτα δημιούργησαν από το μηδέν την εταιρεία KROP, μια εταιρεία επεξεργασίας και συσκευασίας εσπεριδοειδών.

Ένας γεωπόνος και ένας πολιτικός μηχανικός ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα μυαλά τους το 2011 και αποφάσισαν εν καιρώ κρίσης να πάρουν τις ανενεργές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού ΑΣΑΦ της Άρτας και να δημιουργήσουν μια νέα αρχή. Και όπως φαίνεται τους βγήκε σε καλό!

Με τη βοήθεια του Προέδρου του Συνεταιρισμού Νίκου Γκίζα, νοίκιασαν τους χώρους για 20 χρόνια.

Έβαλαν δικά τους χρήματα, στρώθηκαν στη δουλειά και τέσσερα χρόνια μετά αναγνωρίστηκαν σε 1η εταιρεία εξαγωγής εσπεριδοειδών στην Άρτα.

“Είμαστε 100% εξαγωγική εταιρεία. Εξάγουμε στην κεντρική, ανατολική και δυτική Ευρώπη. Το 60% του τζίρου μας γίνεται από τα LIDL Ευρώπης», αναφέρουν στο greekgastronomyguide.gr.

Οι φροντισμένες εγκαταστάσεις τους δείχνουν την αγάπη τους για τη δουλειά που κάνουν ο Κώστας και ο Σπύρος.

Όμορφες συσκευασίες για να μπουν τα ζουμερά πορτοκάλια, μηχανήματα διαλογής και ταξινόμησης ανά ποικιλία (αποτέλεσμα επένδυσης που έκαναν ύψους 450 χιλ ευρώ), 60 εργαζόμενοι όλοι ασφαλισμένοι (στις εποχές αιχμής φτάνουν τους 120), συνεργάτες πτυχιούχοι στους ποιοτικούς και οργανοληπτικούς ελέγχους.

«Η ποιότητα του εξαγώγιμου πορτοκαλιού βασίζεται στην εμφάνιση, στο μέγεθος (σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές), στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (ζάκχαρα, χυμός κλπ) και στην απουσία υπολειμματικότητας φαρμάκων (δηλαδή να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν υπολείμματα φαρμάκων)».

Έτσι, μεγάλα containers-ψυγεία γεμίζουν από την KROP με συσκευασίες από τα καλύτερα αρτινά πορτοκάλια και παίρνουν το δρόμο για τις αγορές της Ευρώπης.

Τα εμπόδια βέβαια που αντιμετωπίζουν είναι πολλά όμως, δεν το βάζουν κάτω.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν μας βοηθάει το κράτος, αντίθετα, είναι εχθρικό στην αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και μας βάζει όλο εμπόδια.

Αλλά εμείς το παλεύουμε. Και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους, γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και θέλουμε να το κάνουμε σωστά».

Εμείς τους ευχόμαστε καλές δουλειές!

To άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr την 1η Απριλίου 2017 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top