skip to Main Content

Ξέρατε ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν «Ελληνίδα από τα Δωδεκάνησα»; Αποκλειστικές φωτογραφίες που μαρτυρούν την «ελληνική της καταγωγή»

Από το Αρχείο του Δήμου της Χάλκης
Από το Αρχείο του Δήμου της Χάλκης

Σήμερα στο eirinika.gr μιλά ο νυν δήμαρχος της Χάλκης, Μιχάλης Πατρός, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή ανακήρυξης της Θάτσερ ως επίτιμη δημότη του μικρού νησιού των Δωδεκανήσων, της μαγευτικής Χάλκης, αλλά και η Ειρήνη Νικολοπούλου μοιράζεται μαζί μας τα όσα είπαν στην συνέντευξη τους, η οποία μάλιστα αποτέλεσε και το Αποκλειστικό της εποχής.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Δεκέμβρης του 1988 και οι κάτοικοι της Ρόδου έβλεπαν όλη την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να κυκλοφορεί ανάμεσα τους: Φρανσουά Μιτεράν, Φελίπε Γκονζάλεζ κ.α Ήταν η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης γινόταν στο νησί των ιπποτών με οικοδεσπότη τότε Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.  Η μοναδική γυναίκα ηγέτης αυτού του κλειστού club των ανδρών ήταν η Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ.  Η ίδια επιβεβαίωσε τη φήμη της σκληρής και απόμακρης και στη Ρόδο, κι έμενε στην γαλάζια σουίτα στο Rhodes Palace Hotel.

Από το Αρχείο του Δήμου της Χάλκης

Μια νεαρή δημοσιογράφος της τηλεόρασης τότε και η παρουσιάστρια ειδήσεων της ΕΤ2 Ειρήνη Νικοκολοπούλου, επί μέρες περίμενε στον ίδιο όροφο με τη Θάτσερ να της πάρει συνέντευξη ή έστω μία δήλωση.  Αυτό ακουγόταν απίθανο καθώς όπως ήταν γνωστό η Θάτσερ μίλαγε σπάνια ή καθόλου στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, με αφορμή την ανακήρυξη της ως επίτιμη δημότη της Χάλκης, κάλεσαν την Ειρήνη Νικολοπούλου στη σουίτα της Βρετανίδας πρωθυπουργού και η αποκλειστική συνέντευξη ήταν …γεγονός.  Σήμερα στο eirinika.gr μιλά ο νυν δήμαρχος της Χάλκης, Μιχάλης Πατρός, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή ανακήρυξης της Θάτσερ ως επίτιμη δημότη του μικρού νησιού των Δωδεκανήσων, της μαγευτικής Χάλκης, αλλά και η Ειρήνη Νικολοπούλου μοιράζεται μαζί μας τα όσα είπαν στην συνέντευξη τους, η οποία μάλιστα αποτέλεσε και το Αποκλειστικό της εποχής.  Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της μικρής ιστορίας της Σιδηράς Κυρίας όσο αυτή ζούσε στην βασιλική σουίτα.

Η ανακήρυξη της ως επίτιμη δημότης της Χάλκης
Από το Αρχείο του Δήμου της Χάλκης

Ο σημερινός δήμαρχος της Χάλκης Μιχάλης Πατρός ήταν στην αποστολή του δήμου για την ανακήρυξη της Μάργκαρετ Θάτσερ ως επίτιμη δημότης του νησιού. Ο ίδιος μας αποκαλύπτει ότι ήταν πολύ σοβαρή και συνάμα απόμακρη, γεγονός που επιβεβαίωνε όσα ακούγονταν για την πρωθυπουργό της Αγγλίας εκείνη την εποχή.
Διαβάστε τι μας είπε, «Ξεκινήσαμε από τη Χάλκη για να πάμε να βρούμε την πρωθυπουργό της Αγγλίας. Επικεφαλής της αποστολής μας ήταν η τότε δήμαρχος Σταματία Βασιλογιώργη. Το σκεπτικό που η Μάργκαρετ Θάτσερ θα γινόταν επίτιμη δημότης της Χάλκης ήταν ότι οι μόνες γυναίκες που είχαν θέσεις εξουσίας ήταν η Θάτσερ και η κα Βασιλογιώργη. Η μία πρωθυπουργός της Βρετανίας και η άλλη η μοναδική γυναίκα –δήμαρχος στα Δωδεκάνησα.  Φτάσαμε στη Ρόδο και ανεβήκαμε στην σουίτα την οποία έμενε η τότε ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης. Η ίδια ήταν σοβαρή και μετρημένη στις κουβέντες της. Η τελετή που ακολούθησε ήταν σεμνή και σύντομη».

Το μικρό παράπονο

Στην συνέχεια ο κ. Πατρός μας εκμυστηρεύεται το μικρό του παράπονο. Και ποιο ήταν αυτό; Ότι παρά τις προσκλήσεις του η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν πάτησε ποτέ στο νησί της Χάλκης. «Της είχα πει πολλές φορές να έρθει στη Χάλκη, αλλά ποτέ δεν ήρθε. Δεν με πείραξε αλλά αντιλαμβάνεστε τα μηνύματα που θα στέλναμε σε όλο τον κόσμο, με επίκεντρο την Θάτσερ αν αυτή ερχόταν στη Χάλκη έστω και για λίγες ώρες».

Η Ελληνίδα που μίλησε στη Σιδηρά Κυρία

Από την ημέρα που η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν στο νησί των ιπποτών είχε φτάσει και η νεαρή δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Μάλιστα το δωμάτιο της, ήταν στον ίδιο όροφο με τη γαλάζια σουίτα που διέμενε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Ειρήνη Νικολοπούλου περίμενε τη μισή ευκαιρία για να κάνει το αποκλειστικό των αποκλειστικών να πάρει μια λέξη από το στόμα της Σιδηράς Κυρίας.  Άλλωστε ήταν γνωστό τοις πάσι πως η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν μίλαγε ποτέ σε δημοσιογράφους παρά μόνο σπάνιες φορές. «Είχα εγκατασταθεί στον ίδιο όροφο που διέμενε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Περίμενα να πάρω μία δήλωση. Ξαφνικά –και εκεί που δεν το περίμενα με ειδοποιούν και μου λένε επειδή την κα. Θάτσερ την ανακήρυξαν επίτιμη δημότη της Χάλκης να πάω να της πάρω μία δήλωση», λέει χαρακτηριστικά η κα. Νικολοπούλου και συνεχίζει, «Δεν το κατάλαβα πότε βρέθηκα στο δωμάτιο της, πότε ειδοποίησα τον cameraman και πότε άρχισα να παίρνω την συνέντευξη. Την ρώτησα για την Χάλκη αλλά δεν στάθηκα εκεί, δεν άφησα την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη.  Η επόμενη μου ερώτηση ήταν για το ρόλο της, πόσο δύσκολος ήταν που η ίδια ήταν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρώπης. Εκείνη μου αποκρίθηκε πως ο Μιτεράν (ο οποίος τότε ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν τη διαχώριζε από τους άλλους ηγέτες, μου είχε πει: “Όπως μιλά και φέρεται στον Φελίπε Γκονζάλεζ ακριβώς το ίδιο συμπεριφέρεται σε εμένα”».

Το σκάνδαλο εκείνης της εποχής ήταν ότι ο «οικοδεσπότης» Ανδρέας Παπανδρέου, συνοδευόταν στην Ρόδο από την τότε ερωμένη του Δήμητρα Λιάνη.  Αυτό είχε ενοχλήσει έντονα την Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είχε πει στην Ειρήνη Νικολοπούλου στην off the record συζήτηση που ακολούθησε, την τελετή της ανακήρυξης της, ότι δεν ήθελε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Δήμητρα Λιάνη γιατί δεν ήταν ακόμη “Mr&Mrs Papandreou”.

«Τα Δωδεκάνησα είναι κομμάτια χρυσού στα χέρια σας»

Τέλος, η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν έκρυψε τον εντυπωσιασμό της από τη Ρόδο και τα άλλα νησιά. «Τα 12 αυτά νησιά είναι κομμάτια χρυσού στα χέρια σας», είπε χαρακτηριστικά στην Ειρήνη Νικολοπούλου.

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 8 Απριλίου 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top