skip to Main Content

Made in Greece οι FoodSherlocks Νάσια & Ειρήνη Πασχαλέρη – Δημιούργησαν app που σε βοηθά να τρως σωστά εκτός σπιτιού

Οι δύο κυρίες συνδύασαν την επιστήμη με την τεχνολογία και δημιούργησαν μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά (app).

Η ιστοσελίδα με το όνομα FoodSherlocks με επιστήμονες του χώρου της διατροφής δημιουργήθηκε από τη Νάσια και την Ειρήνη για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τι να παραγγείλετε ανάλογα με τη διατροφική σας ανάγκη.

Κρύστα Φωτεινοπούλου: Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία του app σας; Πως σας γεννήθηκε αυτή η επιθυμία;

Νάσια Πασχαλέρη & η Ειρήνη Πασχαλέρη: Η επιθυμία ”γεννήθηκε” ακούγοντας τις ανάγκες των πελατών μας. Η πολύχρονη εμπειρία μας, μας έδειξε ότι υπάρχει ανάγκη και επιθυμία για υγιεινό φαγητό εκτός σπιτιού. Περισσότερα γεύματα στο δρόμο, λιγότερος χρόνος για σπιτικό φαγητό άρα χρειαζόμασταν έναν οδηγό φτιαγμένο από ειδικούς που να μας προτείνει υγιεινές αλλά και γευστικές επιλογές από επιχειρήσεις εστίασης. Έτσι οι Food Sherlocks κατέρριψαν τους μύθους «κάνω δίαιτα άρα δεν μπορώ να τρώω πλέον απ’ έξω», ή ότι το φαγητό έξω δεν μπορεί να είναι και υγιεινό! Επιπλέον ο καταναλωτής πλέον αναζητά την πληροφορία. Δηλαδή θέλει να ξέρει τι θα φάει έξω, πχ προέλευση ,ακριβή συστατικά, τρόπο παρασκευής. Γι’αυτό οι Food Sherlocks του παρέχουν δωρεάν αυτή την πληροφορία στο κινητό του. Σαν να έχει το διαιτολόγο μαζί του! Άλλωστε μας αρέσει πολύ να δοκιμάζουμε ιδιαίτερες γεύσεις σε εστιατόρια και έχουμε συνεργαστεί άριστα με σεφ στο παρελθόν οπότε όλη αυτή η διαδικασία εύρεσης υγιεινών πιάτων και δοκιμής είναι για εμάς διασκέδαση!

Κ. Φ: Με λίγα λόγια τι είναι το FOOD SHERLOCKS και σε ποιους απευθύνεται;

Ν. Π & Ε. Π: Το project Food Sherlocks είναι ένας διαδικτυακός οδηγός υγιεινής διατροφής εκτός σπιτιού. Ουσιαστικά είναι σαν έχεις το διαιτολόγο μαζί σου έτσι ώστε να επιλέγεις τι θα φας ανάλογα με τη διατροφική σου ανάγκη. Οι Food Sherlocks μέσω της ιστοσελίδας τους και της δωρεάν εφαρμογής τους για έξυπνα κινητά ψάχνουν για εσάς υγιεινές και γευστικές επιλογές σε: εστιατόρια, café bars, ξενοδοχεία, juice bars, ταβέρνες ακόμη και σουβλατζίδικα. Π.χ είσαι διαβητικός και θέλεις να αποφύγεις τη ζάχαρη αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να γνωρίζεις σε κάθε χώρο εστίασης τα συστατικά του κάθε τροφίμου και αν αυτό το πιάτο είναι καλό για εσένα. Επιλέγεις στο www.foodsherlocks.com ή στην εφαρμογή πιάτα για διαβητικό και οι Food Sherlocks σου δείχνουν τα κατάλληλα για εσένα!

Κ. Φ: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

Ν. Π & Ε. Π: Τα δύσκολα βήματα ήταν κυρίως στην αρχή, στην υλοποίηση της ιδέας μας. Η σχέση εμπιστοσύνης που έπρεπε να δημιουργήσουμε με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την εστίαση καθώς και η υλοποίηση της ιδέας μας δηλαδή το «στήσιμο» της, ήταν απ’τα δύσκολα βήματα. Στα εύκολα βήματα ήταν ότι οι Food Sherlocks αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα απ’το κοινό και αυτό μας έδωσε δύναμη για να συνεχίσουμε.

Κ. Φ: Πιστεύετε πως οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει την σωστή διατροφή στην καθημερινότητά τους;

Ν. Π & Ε. Π: Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει ξένα πρότυπα όσον αφορά το φαγητό. Στο εξωτερικό τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική κουζίνα θεωρείται πολύτιμη ωστόσο οι Έλληνες δεν την εκτιμούν όσο θα έπρεπε. Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε διατροφικούς θησαυρούς όπως όσπρια, ψάρια, καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Αυτό έχει και αντίκτυπο στις νέες γενιές καθώς τα Ελληνόπουλα σύμφωνα με δεδομένα του 2016 είναι τα πιο παχύσαρκα στον κόσμο! Αυτό συμβαίνει και λόγω της οικονομικής κρίσης . Ο Έλληνας στρέφεται σε τροφές θερμιδικά πυκνές και οικονομικές και όχι σε βιολογικά προϊόντα που είναι πιο ακριβά. Παρ’όλα αυτά ως επιστήμονες υγείας έχουμε και εμείς την ευθύνη για τη σωστή διατροφική εκπαίδευση των Ελλήνων που ξεκινά απ’τα σχολεία μέχρι και τα εστιατόρια.

Κ. Φ: Δυσκολευτήκατε να βρείτε υγιεινά πιάτα σε εστιατόρια;

Ν. Π & Ε. Π: Δε δυσκολευτήκαμε πολύ γιατί τα εστιατόρια έχουν αντιληφθεί την τάση της εποχής. Πλέον τα εστιατόρια έχουν επιλογές για χορτοφάγους και πιάτα με super foods ή χαμηλής γλουτένης. Τα juice bars πλέον έχουν γίνει μόδα οπότε το υγιεινό σνακ μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα. Όταν δεν βρίσκουμε καμία καλή επιλογή στα εστιατόρια, βοηθάμε να εισάγουν διατροφικά σωστά πιάτα στο μενού τους έτσι ώστε να προσεγγίσουν και πελάτες με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες. Παρ’όλα αυτά αναλύοντας τα συστατικά των πιάτων είδαμε ότι ένα burger με καλά υλικά π.χ. με ψωμάκι ολικής αλέσεως, κοτόπουλο και σως γιαουρτιού είναι καλύτερο από μία σαλάτα με υπερθερμιδικές σως αντί για ελαιόλαδο.

Κ. Φ: Οι τάσεις της εποχής σας επηρέασαν ώστε να παντρέψετε την επιστήμη με την τεχνολογία;

Ν. Π & Ε. Π: Βεβαίως. Η αρχική ιδέα ήταν να γίνει βιβλίο αλλά βλέποντας τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας αποφασίσαμε να στραφούμε προς τα εκεί. Άλλωστε αυτό είναι και πιο εύχρηστο. Σκεφτείτε πόσα πράγματα και δραστηριότητες έχουμε αντικαταστήσει πλέον με το κινητό μας!

Κ. Φ: Στην εφαρμογή τι κατηγορίες υπάρχουν ώστε να βοηθήσετε ανθρώπους με προβλήματα υγείας να επιλέξουν το σωστό πιάτο;

Ν. Π & Ε. Π: Μερικές απ’τις κατηγορίες που σχετίζονται με την υγεία μας είναι οι κατηγορίες «για διαβητικό», «για εγκυμοσύνη» , «χαμηλής γλουτένης», «για άτομα που έχουν χοληστερίνη» ακόμη και για «άτομα τρίτης ηλικίας».

Κ. Φ: Θα μας δώσετε κάποια διατροφικά tips για εμάς που φάγαμε αρκετά μέσα στις γιορτές;

Ν. Π & Ε. Π: Τις γιορτές καταναλώσατε σίγουρα περισσότερο κρέας, γλυκά και αλκοόλ. Ιδανικά την περίοδο μετά τις γιορτές καλό είναι να κάνετε αποτοξίνωση. Με την αποτοξίνωση αποφεύγετε εντελώς τα λιπαρά κρέατα, τη ζάχαρη, τα πλήρη γαλακτοκομικά και το αλάτι. Εισάγετε για 20 μέρες στη διατροφή σας smoothies με φυτικό γάλα και φρούτα, ψάρι, όσπρια, λαδερά και σούπες λαχανικών.

Κ. Φ: Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας.

Ν. Π & Ε. Π: Στα επόμενα σχέδια μας είναι η συνεχής εύρεση υγιεινών επιλογών ανά την Ελλάδα με στόχο να προσθέσουμε περισσότερες περιοχές, η προώθηση της αγγλικής έκδοσης σε τουρίστες, η εισαγωγή της κατηγορίας «ψωνίστε μαζί με τους Food Sherlocks», για να τους έχετε μαζί σας και στα ψώνια απ’ το super market!

Who is Who

Η Νάσια Πασχαλέρη είναι διαιτολόγος με εξειδίκευση στη Γεροντολoγία (MSc Gerontology).Τελείωσε τις σπουδές της στη διαιτολογία-διατροφολογία στo Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γεροντολογία, με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συνεργάζεται με τη βιολόγο-με ειδίκευση στη διατροφή Ειρήνη Πασχαλέρη και την υπόλοιπη ομάδα του NaturalHealthClinic ως διαιτολόγος-διατροφόλογος (www.naturalhealthclinic.gr) και ως γεροντολόγος και μέλος της διοίκησης της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Φροντίζω (www.frontizw.gr)

Απ’ τις αρχές του 2014 συνεργάζεται ως διαιτολόγος με το διαγνωστικό κέντρο του ομίλου Euromedica στην Κηφισιά, Αθήνα.

Έχει συμμετοχή σε συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και μόνιμες συνεργασίες με περιοδικά και εφημερίδες και διάφορες ιστοσελίδες.

Η Ειρήνη Πασχαλέρη (ΒSc, MSc) είναι Βιολόγος– με ειδίκευση στη διατροφή με σπουδές στην Ελλάδα & στο εξωτερικό. Το πρώτο της πτυχίο είναι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & το τμήμα βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία, στο King’s College of London όπου ειδικεύτηκε στον τομέα της διατροφής. Εργάζεται στην Ελλάδα από το 2002, όπου ίδρυσε μαζί με την Νάσια Πασχαλέρη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο το Natural Health Clinic.

Αρθρογραφεί συστηματικά σε διάφορα περιοδικά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν» και συμμετέχει σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές πάντα με θέμα το αντικείμενο της. Απ’το 2015 εμφανίζεται στην εκπομπή ‘Join Us’ στο κανάλι Σκαι και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην εκπομπή της Ελένης Μενεγακη ‘Ελένη’. Είναι δημιουργός του e-shop φυσικών καλλυντικών hautenature.net. Είναι παντρεμένη με τον Ηλία Κατσίκη και μητέρα δυο παιδιών.

To άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 13 Ιανουαρίου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top