skip to Main Content

Διονύσιος Σολωμός: Η αλήθεια για την καταγωγή του που έχει φλέβα κρητική (βίντεο)

Ακούγοντας το όνομα του εθνικού μας ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού, αμέσως σκεφτόμαστε το “Φιόρο του Λεβάντε”, την πανέμορφη Ζάκυνθο. Όμως η ιστορία του και η καταγωγή δεν είναι ακριβώς αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι οι πρόγονοι του Διονυσίου Σολωμού δεν ζούσαν στην Ζάκυνθο, αλλά στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Οροπέδιο των Αρμενοχαντράδων, 25 χλμ νότια της Σητείας.

Το παρακάτω βίντεο της ομάδας του Haanity μας παρουσιάζει όλες τις ομορφιές του μεσαιωνικού Οικισμού Voila (Βόιλα) Σητείας, έναν οικισμό που όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς οι ίδιοι, αψηφά το χρόνο.

Μέσα στην μικρή εκκλησία του οικισμού που σώζεται ακόμα, τον Άγιο Γεώργιο, βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος των Salomon (Σολωμών) όπως μαρτυρεί η σχετική επιγραφή που βλέπετε στα πλάνα.

Στον οικισμό ξεχωρίζει ο ψηλός πύργος των Genna ο οποίος βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, η μικρή ερειπωμένη εκκλησία του Τζιναλή, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε τον 15ο αιώνα και έχει το οικόσημο και τον οικογενειακό τάφο των Σολομών και τέλος η βρύση της Βόιλα.

Κατά την βενετοκρατία ανήκε στο φέουδο της ευγενούς οικογένειας των Salomon, οι οποίοι έκαναν την επέκταση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που περιέχει και τον οικογενειακό τους τάφο. Οι πρόγονοι του Διονυσίου Σολωμού μετανάστευσαν στη Ζάκυνθο μετά την κατάληψη της Κρήτης το 1669 από τους Οθωμανούς.

Δεν χρειάζονται άλλες γραμμές… Απλά απολαύστε την πτήση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top