skip to Main Content

Άγιος Αθανάσιος Πέλλας: Tο διάσημο χειμερινό θέρετρο με τα πέτρινα σοκάκια, τα γραφικά σπιτάκια & την ατέρμονη φυσική ομορφιά

Ένας από τους πιο γραφικούς ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας είναι ο Άγιος Αθανάσιος (ή Tσέγανη), Πέλλας. Τα πέτρινα σοκάκια του χωριού θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, ενώ η γύρω περιοχή θα σας μαγέψει με τα υπέροχα τοπία της.

Βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας.

Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμακτσαλάν), στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200 μ., και ήταν κάποτε μια κτηνοτροφική κοινότητα, που άνθησε μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Μέχρι το 1995 το χωριό ερήμωσε σε σημείο που έμεναν εκεί μόνο δύο οικογένειες. Oι υπόλοιπες μετοίκησαν χαμηλότερα στον Νέο Άγιο Aθανάσιο.

Με την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό με σπιτάκια χτισμένα με κεραμοσκεπές που αποτελούν δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Παραδοσιακή φιλοξενία, σκι, τρέκινγκ, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε και να περάσετε όμορφα, απολαμβάνοντας τη φύση.

Αφού βρεθείτε εκεί θυμηθείτε να επισκεφθείτε και την εκκλησία της Aναλήψεως, χτισμένη στα τέλη του 1700, αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο του χωριού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top