skip to Main Content

Αρχαίο Κάστρο Αιγοσθένων: Αυτό είναι το καλύτερα διατηρημένο φρούριο της αρχαιότητας στην Ελλάδα – Δείτε γιατί (βίντεο)

Στο Πόρτο Γερμενό της Αττικής, 450 μέτρα από τη θάλασσα βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα κάστρα της Ελλάδας με πλούσια ιστορία και σημασία. Το φρούριο των Αιγοσθένων θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο φρούριο της αρχαιότητας.

Τοποθετείται σε έναν πανέμορφο και γραφικό κόλπο του Κορινθιακού. Το αρχαίο αυτό φρούριο χρησιμοποιήθηκε από τα γεωμετρικά έως τα βυζαντινά χρόνια. Λόγω της παραμεθόριας θέσης της η πόλη ανήκε κατά καιρούς στους Μεγαρείς και τους Αθηναίους.

Την κλασική περίοδο, εποχή που κτίζεται το φρούριο, τα Αιγόσθενα αποτελούσαν κώμη των Μεγάρων. Η ακριβής χρονολόγηση κατασκευής του φρουρίου κυμαίνεται ανάμεσα στον πρώιμο 4ο έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα φαίνεται πολύ πιθανό να κτίστηκε το 343 π.Χ., με την βοήθεια των Αθηναίων έπειτα από τη συμμαχία τους με τους Μεγαρείς για την αντιμετώπιση του Θηβαϊκού κινδύνου. Στο φρούριο εγκαταστάθηκε για τον σκοπό αυτό, αθηναϊκή φρουρά. Η πόλη των Αιγοσθένων γνώρισε μεγάλη ακμή γύρω στο 1500 π.Χ. ως το 700 π.Χ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top