skip to Main Content

Βίντεο ημέρας: Καταφύγι Ικαρίας, το ορεινό καταπράσινο χωριό στο νησί όπου ο χρόνος σταματά

Τέτοιες εναέριες βόλτες χρειαζόμαστε και λίγη φαντασία για να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε κι εμείς στα μοναδικά αυτά μέρη που διαθέτει η χώρα μας. Ένας παράδεισος επί γης είναι και το Καταφύγι Ικαρίας που επιλέξαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε μέσα από αυτό το καταπληκτικό βίντεο με τα μοναδικά πλάνα.

Στο νησί όπου τα ρολόγια δεν έχουν καμία θέση, εκεί όπου οι κάτοικοι ξέρουν το πραγματικό νόημα της ζωής και το «μυστικό» της μακροζωίας. Το Καταφύγι είναι ένα ορεινό καταπράσινο χωριό που βρίσκεται στα βόρειο-ανατολικά του νησιού.

Στο κέντρο του χωριού, θα δείτε να δεσπόζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδος. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπήρχε ένα από τα υπόγεια μονοπάτια που ένωνε το Καταφύγι με το χωριό Φάρος.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατά τη διάρκεια μιας Λειτουργίας, είχε μεταβεί Τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα με σκοπό να συλλάβει όσους παρευρισκόταν εκεί. Ο ιερέας ζήτησε από τον Τούρκο επικεφαλής να σεβαστούν τη Λειτουργία και να περιμένουν λίγο μέχρι να τελειώσει και μετά να τους συλλάβουν. Ο ιερέας έψαλλε εκείνη την ώρα “Κύριε, καταφυγή Συ εγεννήθης ημίν εν γενεά και γενεά”. Αφού λοιπόν οι Τούρκοι περίμεναν για αρκετή ώρα και αφού έβλεπαν ότι κανένας δεν έβγαινε έξω, μπήκαν στην εκκλησία και έκπληκτοι είδαν ότι δεν υπήρχε κανένας μέσα. Όλοι χρησιμοποίησαν την τρύπα αυτή που υπήρχε στο Ιερό και διέφυγαν από εκεί. Έτσι οι κάτοικοι τελικά σώθηκαν και το χωριό πήρε το όνομά του από αυτό το περιστατικό.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα. Διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλης των Θερμών πρέπει να ήταν το χωριό Καταφύγι, στο οποίο διασώζονται τμήματα της ακρόπολής του, που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο, γνωστή και ως Κάστρο Καταφυγίου.

Απολαύστε το βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top