skip to Main Content

Βίντεο ημέρας: Λίμνη Κομήτη, μοναδική φυσική ομορφιά στη μικρότερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας

Αυτό το βίντεο παρουσιάζει το μεγαλείο της φύσης, τη δυναμική και την ομορφιά της… Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από μια σειρά λίμνες που απλώνονται η μία μετά την άλλη κοντά στη Βόνιτσα, στον «ίσκιο» των μεγάλων υγροτόπων του Αμβρακικού. Η λίμνη Κομήτη αναφέρεται και ως Μεγάλο Λιμνοβρόχι.

Τα Λιμνοβρόχια είναι πέντε μικρές, κυκλικού σχεδόν σχήματος, λίμνες γλυκού νερού στα νότια του Αμβρακικού. Η ονομασία «Λιμνοβρόχι» μάλλον αναφέρεται στην τροφοδοσία τους από τις βροχές ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι πρόκειται για παραφθορά της λέξης «λινοβρόχι», η οποία προέρχεται από την χρήση των νερών για την επεξεργασία του λιναριού.

Η ονομασία «Κομήτη» έχει να κάνει με το κυκλικό σχήμα της λίμνης που μοιάζει να δημιουργήθηκε από την πτώση μετεωρίτη. Η αλήθεια είναι ότι τα Λιμνοβρόχια μαζί με τη λίμνη Κομήτη είναι καρστικής προέλευσης και τροφοδοτούνται από επιφανειακές απορροές.

Η λίμνη Κομήτη βρίσκεται 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Βόνιτσας, μόλις 2 χλμ. νοτιότερα από τις ακτές της θάλασσας σε υψόμετρο 7 μέτρων. Στα βόρεια και στα ανατολικά της απλώνεται ο κάμπος της Βόνιτσας και στα νότια και δυτικά υψώνεται ο λόφος της Ορνίτσας.

Η λίμνη βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό βύθισμα, έχει περίμετρο 900 μέτρα και απλώνεται σε μια έκταση 52 στρεμμάτων. Η λίμνη Κομήτη μαζί με τα υπόλοιπα Λιμνοβρόχια, παρά το μικρό τους μέγεθος, συγκεντρώνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας και αποτελούν ιδανικούς βιότοπους για μια μικρή εξερεύνηση.

Δείτε το βίντεο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top