skip to Main Content

Ένα στολίδι επί γης το ιστορικό μοναστήρι του ”Φωτμού” στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας – Απίθανο βίντεο

Ένα  υπέροχο βίντεο για το ιστορικό μοναστήρι του ”Φωτμού”. Το συναντάς έπειτα από διαδρομή 3 περίπου χιλιομέτρων από τα λουτρά της Μυρτιάς προς το βορρά ή κατηφορίζοντας από το Πετροχώρι 3,5 περίπου χιλιόμετρα προς το νότο.

Σε μία ήμερη πλαγιά δίπλα στη λίμνη το μοναστήρι του ”Φωτμού” μοιάζει με ένα μικρό στολίδι.

Το Αγιογραφικό πρόγραμμα του καθολικού του Μοναστηριού, ολοκληρώθηκε το 1589, όπως αναφέρει σχετική τοιχογραφία. Ασφαλώς μπορούμε να συμπεράνουμε, πως το χτίσιμο του καθολικού έγινε μερικά χρόνια νωρίτερα.

Το καθολικό, είναι μονόχωρη βασιλική και στηρίζεται με πέτρινες αντιρίδες στα Βόρεια και στα Νότια του κτηρίου. Στα Ανατολικά – Νοτιοανατολικά προβάλλουν τα ερείπια διόροφων κελιών, που φιλοξενούσαν την μοναχική αδελφότητα, όταν αυτή ήταν ακμάζουσα.

Το πλακόστρωτο που υπάρχει μπροστά στην είσοδο του Ναού, είναι υπέροχο, ενώ υπέροχες προβάλλουν οι λιγοστές εναπομείνασες Αγιογραφίες, που μαρτυρούν την ύπαρξη κατά τα χρόνια εκείνα του 15-ου αιώνα, υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού και θρησκευτικού αισθητηρίου.

Αρχικώς η Μονή, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Σήμερα είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου – εορτάζεται το Γεννέσιον της Θεοτόκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top