skip to Main Content

Η Σκύλα στο Μπιζάνι: Δείτε από ψηλά το τουρκικό οχυρό – τέρας της Ηπείρου (βίντεο)

Ένα καταπληκτικό βίντεο με μοναδικά εναέρια πλάνα από το οχυρό – τέρας της Ηπείρου, 106 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, παρουσιάζει η ομάδα Up Drones.

Η Σκύλα στο Μπιζάνι είναι το οχυρό -“τέρας” της Ηπείρου, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Τούρκους, με γερμανική βοήθεια, προκειμένου να αποτραπεί η απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Οι Γερμανοί προσέφεραν την τεχνογνωσία που είχαν από κατασκευές με σκυρόδεμα προκειμένου να βοηθήσουν τους Τούρκους να οχυρωθούν κατάλληλα από τα Ελληνικά στρατεύματα και να παραμείνουν κατακτητές της πόλης των Ιωαννίνων.

Το Μπιζάνι ήταν ένας λόφος νότια των Ιωαννίνων, ουσιαστικά ένα φυσικό οχυρό για τους Τούρκους, το οποίο ήταν απόρθητο για τον ελληνικό στρατό. Τα ελληνικά στρατεύματα μάταια προσπαθούσαν επί τέσσερις μήνες να το κυριεύσουν.

Παρ’ όλα αυτά με τον κυκλωτικό ελιγμό που τελικά κατάφεραν οι Έλληνες, με πρωτοβουλία των διοικητών Ιωάννη Βελισσαρίου και Γιώργου Ιατρίδη, οι οποίοι παράκουσαν τις εντολές του στρατηγείου του διαδόχου Κωνσταντίνου και έδρασαν αυτοβούλως, ανάγκασαν τον αντίπαλο σε άμεση παράδοση.

Η νίκη στο Μπιζάνι αποτέλεσε το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Η ομάδα των Up Drones γύρισαν ένα εξαιρετικό εναέριο βίντεο που αναδεικνύει τον ιστορικό αυτόν τόπο, 106 xρόνια μετά από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Δείτε το βίντεο:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top