skip to Main Content

Η σπηλιά της Ελλάδας με τα δωμάτια – Ήταν η μόνιμη κατοικία του Οδυσσέα Ανδρούτσου

Η φύση «κεντάει» και έχει δημιουργήσει απίστευτα όμορφα τοπία που δεν τον χωράει ο ανθρώπινος νους και δεν χορταίνει το μάτι να βλέπει. Τέτοια είναι και η σπηλιά που απολαμβάνουμε στο παρακάτω βίντεο, η οποία είναι  διαμορφωμένη με δωμάτια!

Και ο λόγος είναι ότι ένας από τους ήρωες του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την είχε κάνει για χρόνια σπίτι του για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Σήμερα πραγματικά απορεί κανείς πώς μπορούσε και έμενε ολόκληρη οικογένεια σ’ αυτό το απομονωμένο και εξαιρετικά δυσπρόσιτο σημείο.

Η ιστορία λέει ότι το 1822 κατέφυγαν στη σπηλιά 2.000 Βελιτσιώτες (κάτοικοι της Τιθορέας) για να γλιτώσουν από τον ερχομό του Κιοσέ Μεχμέτ Ρεσίτ. Τότε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την έκανε μόνιμη κατοικία του, αφού λόγω της θέσης της αποτελούσε απόρθητο φρούριο και παρατηρητήριο με θέα σε ολόκληρο τον κάμπο της Λοκρίδας.
Την διαμόρφωσε με τέτοιο τρόπο που να μοιάζει με σπίτι. Είχε δωμάτια και μια ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στη σπηλιά

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έζησε εκεί μέχρι το 1825, όπου συνελήφθη με την άδικη κατηγορία της προδοσίας και βρέθηκε δολοφονημένος στην Ακρόπολη στις 5 Ιουνίου 1825.

Από τότε μέχρι σήμερα ακούγονται διάφορα για τον θησαυρό που άφησε πίσω του ο Ανδρούτσος και παρ’ ότι πολλοί έχουν επιδοθεί στην αναζήτησή τους κανένας δεν έχει βρει τίποτα απολύτως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top