skip to Main Content

Κορωνησία Άρτας: Έχει και η Ελλάδα τη δική της “Πολυνησία” – Φανταστικό βίντεο

Η Κορωνησία Άρτας είναι ένα μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, είναι το μέρος που εύκολα μπορείς να πεις ότι η  φύση «ζωγράφισε» απλόχερα παίζοντας με τις αποχρώσεις του νερού, τη στεριά και τη θάλασσα.

Βρίσκεται στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου, ενός από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας. Δεσπόζει δίπλα στα νησιάκια Πέρα Νησί και Πεθαμένο. Είναι το ψαροχώρι της Ελλάδας όπου έζησε ο Όσιος Ονούφριος και αναπαράγονται οι περίφημοι αργυροπελεκάνοι ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο.

Στην Κορωνησία ζουν μόλις 167 κάτοικοι. Πρώτη φορά κατοικήθηκε από αλιεργάτες οι οποίοι δούλευαν στα ιβάρια, τις παραδοσιακές ιχθυοκαλλιέργειες.

Για να φτάσετε εκεί θα βρεθείτε να κινείστε για 10 χιλιόμετρα πάνω σε μια στενή λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα. Το καταπράσινο περιβάλλον, οι ψαρόβαρκες και τα είδωλά τους να ζωγραφίζουν το νερό δημιουργούν εικόνες ειδυλλιακές.

Τα πολυάριθμα νησάκια που θα συναντήσετε λέγεται ότι παλαιότερα ήταν ενωμένα μεταξύ τους και αυτές οι λωρίδες φαίνονται ακόμα από ψηλά σαν γλώσσες άμμου, τώρα πια βυθισμένες. Η διάταξη των πολλών μικρών νησιών, με τις εσωτερικές λίμνες, την έντονη βλάστηση και τις λωρίδες γης που τις περικλείουν, θυμίζουν τις Ατόλες της Πολυνησίας ως προς την μορφολογία τους.

Η περιοχή φημίζεται για τα πολυάριθμα είδη πανίδας. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και σαλάχια είναι μερικά μόνο από τα είδη ψαριών που φωλιάζουν στα ζεστά και ρηχά νερά της Κορωνησίας.

Απολαύστε μια υπέροχη πτήση πάνω από την όμορφη Κορωνησία Άρτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top