skip to Main Content

Νησάκι Πάτροκλος: Ο άγνωστος “Τιτανικός του Σουνίου” & η ιστορία με το πλοίο που βυθίστηκε με 4.000 αιχμαλώτους – (Βίντεο)

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από ένα τόπο της Ελλάδας στον οποίο έχει γραφτεί ιστορία. Το νησάκι Πάτροκλος σε όλο του το μεγαλείο με μοναδικά πλάνα από drone.

Είναι το νησάκι κοντά στο οποίο καταγράφηκε το συγκλονιστικό ναυάγιο με τους 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους. Είναι θα λέγαμε διαφορετικά ο «Τιτανικός του Σουνίου».

Η ιστορία γράφτηκε στον Σαρωνικό στις 12 Φεβρουαρίου 1944. Ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ναυτική ιστορία. Το Νορβηγικό πλοίο «Όρια» που είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς κατακτητές των Δωδεκανήσων χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά 4.115 Ιταλών αιχμαλώτων από τη Ρόδο στον Πειραιά, όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, μια επίθεση Βρετανικών πολεμικών πλοίων και τα κατασκευαστικά προβλήματα του «Όρια» οδήγησαν σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ναυτική ιστορία.

Σε μια εποχή που η έκδοση «απαγορευτικού απόπλου» δεν εκδιδόταν από κάποια υπεύθυνη υπηρεσία, και τα μέσα που υπήρχαν για την πρόγνωση του καιρού ήταν ελάχιστα, τα ναυάγια λόγω καιρικών συνθηκών ήταν συχνά.

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η ομάδα Up Drones με πλάνα από την περιοχή του ναυαγίου:

 Ανάλυση μετεωρολογικών συνθηκών

Στις 11 Φεβρουαρίου 1944 όταν το πλοίο ξεκίνησε από τη Ρόδο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά οι καιρικές συνθήκες στο Νότιο Αιγαίο συνεχώς επιδεινώνονταν, με θυελλώδεις νοτιάδες και υψηλό κυματισμό, συνοδεία βροχόπτωσης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr ανέλυσε τα διαθέσιμα δεδομένα για τις συνοπτικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα του ναυαγίου στο νησάκι Πάτροκλος, νότια του Σουνίου, στις 12 Φεβρουαρίου 1944.

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι έπνεαν σε όλο το Αιγαίο. Το πλοίο «Όρια» βυθίστηκε αύτανδρο στον βράχο «Μεδίνα» της νήσου Πάτροκλος στο Σαρωνικό τις πρώτες νυχτερινές ώρες της 12ης Φεβρουαρίου οδηγώντας στον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top