skip to Main Content

Ο ναός της θεάς Αρτέμιδος στην Βραυρώνα σε ένα μαγευτικό βίντεο που μας ταξιδεύει στην αρχαία Ελλάδα

Το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος είναι από τους αρχαιότερους και πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Σημαντικός συνοικισμός ιδρύεται στο μυχό του κόλπου της Βραυρώνας κατά τη Nεολιθική εποχή.

Η Βραυρώνα είναι γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος που έχει δώσει το όνομά του στον σύγχρονο δήμο της ανατολικής Αττικής, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Λούτσας (σημερινό όνομα Αρτέμιδα).

Το ιερό της Αρτέμιδος είχε τον χαρακτήρα αγροτικού ιερού και έγινε ονομαστό για την γιορτή των Βραυρωνίων, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και κατά την διάρκεια των οποίων οργανωνόνταν πομπή από το Βραυρώνιο της Αθήνας έως το ιερό της Βραυρώνος. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα του ιερού άρχισε το 1948 από τον Ιωάννη Παπαδημητρίου.

Ήταν χτισμένη σε έναν κολπίσκο στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας. Πρωτοκατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέα (εποχή του χαλκού) η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπο λατρείας της Αρτέμιδας και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top