skip to Main Content

Αποκλειστικό: Made in Greece τα κοσμήματα από μάρμαρο!!! της Ιωάννας Σουφλιά: Από τη νομική στη δημιουργία – Τον Σεπτέμβριο θα «παρελαύνουν» στην γαλλική εβδομάδα μόδας

Από τη νομική στο κόσμημα. Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία της Ιωάννας Σουφλιά που άφησε μία μεγάλη καριέρα στην δικηγορία για να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα πιο δημιουργικό, την δημιουργία κοσμημάτων. Βέβαια, η Ιωάννα δεν κάνει τίποτα το τετριμμένο. Της αρέσει να πειραματίζεται και να δημιουργεί με ιδιαίτερα υλικά, όπως είναι το μάρμαρο. Ένα υλικό άκαμπτο και αρκετά πολύπλοκο στην επεξεργασία του, όμως αυτή ακριβώς η πρόκληση είναι που εξιτάρει την Ιωάννα και της δίνει έμπνευση.

Τα κοσμήματά της είναι χειροποίητα και έχουν μία μοναδική αισθητική. Οι πρώτες της συλλογές έχουν εισπράξει θερμές κριτικές και έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στο Λονδίνο. Τον Σεπτέμβριο η Ιωάννα Σουφλιά θα παρουσιάσει τις δημιουργίες της στην γαλλική εβδομάδα μόδας. Μέχρι τότε και για να μην περιμένουμε τόσο εμείς θα πάρουμε μία μικρή γεύση με όσα μας περιγράφει η ίδια μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MadeinGreece.news.

MadeinGreece.news: Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τα κοσμήματα;

Ιωάννα Σουφλιά: Η σχέση μου με το κόσμημα ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Νομική Αθηνών. Ανάμεσα σε τόμους Δικαίου ένιωσα μια άγνωστη ενέργεια να με πλημμυρίζει. Ξεκινώντας με σπουδές αργυροχρυσοχοίας στην σχολή MOKUME, ήρθα σε επαφή με το χειροποίητο κόσμημα και στη συνέχεια γνώρισα τον κόσμο του design στο Central Saint Martins του Λονδίνου. Η ιστορία που ήθελα να διηγηθώ μέσα από τις πρώτες μου συλλογές ήταν αυτή της μετάβασης από τη Νομική στο Κόσμημα, από την λογική στην δημιουργικότητα. Βαθιά επηρεασμένη από τις σπουδές μου, η αισθητική μου χαρακτηρίζεται από αντιθετικά στοιχεία και η δημιουργική μου διαδικασία είναι η εξερεύνηση της σύζευξής τους.

Το μάρμαρο ήταν για μένα το σωστό μέσο για να αποτυπώσω τις ιδέες μου σε απτά αντικείμενα στις συλλογές Symbiosis, Adoucissement και Adieu. Ένα υλικό που προκαλεί την πεπατημένη στον χώρο του fine jewelry και που πρακτικά αντιτίθεται στα χέρια του δημιουργού. Άκαμπτο και ευαίσθητο σε αντίθεση με τον χρυσό, υλικό ιδανικό για την κοσμηματοποιία, το μάρμαρο δεν προορίζεται από την φύση του για τον χώρο του κοσμήματος. Αυτή η δυσκολία, το «αταίριαστο» θα μπορούσα να πω στοιχείο, ήταν μια πρόκληση που με γοήτευσε και για μένα συμβόλιζε την διαδρομή μου.

Αντλώντας έμπνευση από μια πληθώρα οπτικών ερεθισμάτων εκ των οποίων η δυναμική της Γλυπτικής, η λεπτομέρεια της Art Deco, η κομψότητα του Μινιμαλισμού, το δέος που ξυπνά ο Φουτουρισμός και η εγγύτητα της οργανικής ομορφιάς, επιδιώκω με τη δουλειά μου να μετουσιώσω αυτά τα συναισθήματα σε απτά αντικείμενα, δημιουργώντας μοναδικά κοσμήματα που έχουν σκοπό να διαφοροποιήσουν τον κάτοχό τους.

MadeinGreece.news: Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ποια τα πιο δύσκολα βήματα που συναντήσατε μέχρι τώρα;

Ι.Σ.: Στην μέχρι τώρα πορεία μου μπορώ να πω ότι υπήρξαν αρκετές προκλήσεις οι οποίες όμως, για μένα είναι και αυτές που κάνουν την καθημερινότητα της δουλειάς μου πιο ενδιαφέρουσα. Η μεγαλύτερη δυσκολία εμφανίστηκε στην προσπάθεια να βρω τρόπο να υλοποιήσω τις πρώτες μου συλλογές στο υλικό που επιθυμούσα όπου και συνάντησα αρκετή δυσπιστία, γεγονός το οποίο με οδήγησε να μάθω να επεξεργάζομαι το μάρμαρο μόνη μου το οποίο και αποτελεί ένα από τα πιο ικανοποιητικά κομμάτια της δουλειάς μου. Η ανταμοιβή ήρθε με την μορφή της αναγνώρισης της δουλειάς μου από ελληνικά και διεθνή μέσα καθώς και μέσα από τις συνεργασίες μου με καταξιωμένα μαγαζιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Ι.Σ.: Τα κοσμήματα που δημιουργώ έχουν ελληνική προέλευση, είτε αυτό σημαίνει την έμπνευση που βρίσκεται πίσω από αυτά και τον αέρα που αποπνέουν, είτε το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, είτε τον τόπο κατασκευής τους. Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια δεν υπήρξε κάποια στιγμή που να σκέφτηκα ότι το brand δεν θα είναι σε όλες του τις πτυχές ελληνικό. Η Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί μια οπτική βιβλιοθήκη, μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Πέρα όμως από την εικαστική ταυτότητα της δουλειάς μου που είναι ελληνική, ελληνική είναι και η προέλευση τους, με την κατασκευή να πραγματοποιείται στην Αθήνα από ταλαντούχους Έλληνες χρυσοχόους.

MadeinGreece.news: Πού ονειρεύεστε να φτάσουν στο μέλλον τα κοσμήματα Ιωάννα Σουφλιά; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Ι.Σ.: Έχοντας εισπράξει θετικά σχόλια και θερμή ανταπόκριση για τις πρώτες συλλογές που παρουσίασα, σκοπός μου είναι να συνεχίσω να μοιράζομαι τον «κόσμο» μου καταγράφοντας σχεδιαστικά την εξέλιξή του, διατηρώντας πάντα την ιδιαιτερότητα, την πολυπλοκότητα αλλά και την κομψότητα του.

Ύστερα από 3 συλλογές με πρωταγωνιστή το μάρμαρο, και καθώς το άγνωστο πάντα μας ωθεί να ξεπεράσουμε τις δυνατότητες μας, τα κοσμήματα που θα παρουσιάσω τον Σεπτέμβριο στην γαλλική εβδομάδα μόδας αποχωρίζονται το μοναδικό αυτό υλικό, προς αναζήτηση μιας νέας σχεδιαστικής πρόκλησης. Διατηρώντας βέβαια τον θαυμασμό για το συγκεκριμένο υλικό, καθώς και την ιδιαίτερη σύνδεση μου με αυτό, σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Γιάννη Σεργάκη, παρουσιάζουμε σε λίγους μήνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μια εκδοχή του σε αντρικό κόσμημα. Τα κοσμήματα Ιωάννα Σουφλιά θα ήθελα να συνεχίσουν να προκαλούν έντονα συναισθήματα και να μιλούν σε δυναμικές και ενδιαφέρουσες γυναίκες.

Who is Who

Η Ιωάννα Σουφλιά είναι η σχεδιάστρια πίσω από το ομώνυμο brand. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, η Ιωάννα Σουφλιά ήρθε σε επαφή με το κόσμημα κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Νομική Αθηνών. Η σχεδιάστρια φοίτησε στο ΙΕΚ αργυροχρυσοχοΐας MOKUME, προτού μετακομίσει στο Λονδίνο όπου σπούδασε Σχεδιασμό Κοσμήματος και αποφοίτησε με Honors το 2014 από το Πανεπιστήμιο Central Saint Martins. 

Βαθιά επηρεασμένη από τις σπουδές της, η αισθητική της χαρακτηρίζεται από ένα έντονο στοιχείο αντιθέσεων. Αντλώντας έμπνευση από μια πληθώρα οπτικών ερεθισμάτων εκ των οποίων η δυναμική της Γλυπτικής, η λεπτομέρεια της Art Deco, η κομψότητα του Μινιμαλισμού, το δέος που ξυπνά ο Φουτουρισμός και η εγγύτητα της οργανικής ομορφιάς, η Ιωάννα Σουφλιά επιδιώκει να μετουσιώσει αυτά τα συναισθήματα σε απτά αντικείμενα, δημιουργώντας μοναδικά κοσμήματα που έχουν σκοπό να διαφοροποιήσουν τον κάτοχό τους.

Επιθυμώντας να τιμήσει το ελληνικό στοιχείο, η Ιωάννα Σουφλιά επαναπροσδιορίζει στις τρεις πρώτες της συλλογές τη χρήση του μαρμάρου και το μεταμορφώνει σε πολύτιμα κοσμήματα που αντικατοπτρίζουν την ομορφιά της Ελλάδας.

Η σχεδιάστρια έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στο Goldsmith’s Centre στο Λονδίνο, στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο και στο Παρίσι, καθώς και στην περιοδική έκθεση Vanity, Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες, ενώ σύμφωνα με τα περιοδικά Conde Nast Traveller, The Jewelry Editor, The National Jeweller και το περιοδικό Vogue είναι μία από τους πλέον ανερχόμενους σχεδιαστές κοσμημάτων.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα κοσμήματα Ioanna Souflia στην επίσημη ιστοσελίδα, το Facebook ή το Instagram.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 8 Αυγούστου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top