skip to Main Content

Το πρώτο γούρι της χρονιάς ! Η υπέροχη μέλισσα της Polina Ellis για το 2024

Polina Ellis

Η  POLINA ELLIS επιλέγει ως γούρι για το 2024 τη μέλισσα, πηγή ζωής, σύμβολο υγείας, αλληλεγγύης και ενότητας. Με αφορμή την περιβαλλοντική κρίση από την οποία απειλούνται και οι μέλισσες είναι σημαντικό να διδαχθούμε από τον μαγικό τρόπο που αυτές επιβιώνουν. Μέσα από την τέλεια δομημένη κοινότητά τους δημιουργούν ένα πολυσχιδές «θαύμα» και παράδειγμα συμβίωσης.

Στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία, με θεμελιώδη ρίζα της τον μινωικό πολιτισμό, η Μέλισσα υπήρξε ένα πολύ σημαντικό ιερό σύμβολο. Σύμφωνα με έναν κρητικό μύθο ήταν τροφός του νεαρού Δία και συνδεόταν με τη γονιμότητα και την αφθονία.

Η POLINA ELLIS εμπνεύστηκε από το χρυσό Μινωικό κόσμημα «Μέλισσα των Μαλίων» (1800-1700 π.Χ.) όπου η απόλυτη αρμονία προκύπτει από την ένωση και  την αντιθετική συμμετρία των δύο μελισσών, μεταφέροντας  το μήνυμα «ισχύς εν τη ενώσει» που προβάλλεται σε όλες τις συλλογές της. Η σχεδιάστρια ως κυρίαρχη σύλληψη για τη νέα της συλλογή συνδέει τις μέλισσες με την κηρήθρα ενώ για το γούρι ΜΕLISSA 2024  αποδομεί την σύνθεση αυτή σε δύο διαφορετικά κοσμήματα.

Εφαλτήριο για τη δημιουργία του φετινού γουριού αποτέλεσε η πρόσκληση για συμμετοχή της Πολίνας Έλλις στην έκθεση MΕΛΙΣΣΑ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού από την διακεκριμένη επιμελήτρια τέχνης Ίριδα Κρητικού.

Η MELISSA της POLINA ELLIS επιλέχθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ως γούρι για το 2024, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, η σχεδιάστρια, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της ευαισθητοποίησης και για την αποτροπή του κινδύνου εξαφάνισης των μελισσών, διαθέτει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του γουριού για την υποστήριξη του προγράμματος υποτροφίας φοιτητών στο νεοσύστατο Μελισσοκομικό Κέντρο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Με χορηγία της θα συμμετέχει και στην φιλανθρωπική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Δεκεμβρίου.

Polina Ellis

Για το γούρι MELISSA 2024  η σχεδιάστρια έχει δημιουργήσει κοσμήματα τόσο σε ασήμι όσο και σε χρυσό καθώς χρηστικά αντικείμενα τέχνης από μάρμαρο. 

Τα γούρια της εκτός από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας  θα διατίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο e-shop polinaellis.com καθώς και σε επιλεγμένους συνεργάτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top