skip to Main Content

Αποκλ. – Made in Greece η SuSea και ο Μάριος Χρυσολούρης: Κρατάει φρέσκα τα ψάρια με φυσικό τρόπο – Η παγκόσμια καινοτομία & εφεύρεση της Φανής Τσιρώνη

Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ ελληνικό ψάρι υψηλής διατροφικής αξίας αντί ενός καπνιστού που δεν γνωρίζετε την ακριβή διαδικασία επεξεργασίας και τον τόπο προέλευσης; Αυτό τον στόχο έχει θέσει η SuSea, η εταιρεία που δημιούργησε διαλύμματα από φυσικά συστατικά που αξιοποιούνται για την επεξεργασία του φρέσκου ψαριού, ώστε να φτάνει στο πιάτο μας αναλλοίωτο και φυσικό, σαν να αλιεύθηκε μόλις από τις ελληνικές θάλασσες.

Έπειτα από χρόνια έρευνας στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, η SuSea κατέληξε σε μία καινοτόμα τεχνική επεξεργασίας που διατηρεί αναλλοίωτες τις θρεπτικές ουσιές του ψαριού και ταυτόχρονα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του.

Από τα κυριότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι το χαμηλό της κόστος, όπως και ο θετικός περιβαλλοντικός αντίτκυπος, αφού η SuSea επιδιώκει να μειώσει τα ποσοστά σπατάλης στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας έναν καλό μηχανισμό παρακολούθησης της ποιότητας των τροφίμων.

Το εγχείρημα της SuSea υλοποιείται σε συνεργασία με την FreshStrips, εταιρεία που δημιουργεί ειδικά πλαστικά αυτοκόλλητα που τοποθετούνται πάνω στις συσκευασίες των τροφίμων ψυγείου και εμφανίζουν το βαθμό έκθεσης ή μη των προϊόντων σε ακατάλληλη θερμοκρασία. Κάθε φορά που ένα προϊόν εκτίθεται σε ακατάλληλη θερμοκρασία, το Fresh Strips αλλάζει χρώμα και από πράσινο γίνεται κόκκινο δείχνοντας πως το τρόφιμο δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Τα αυτοκόλλητα αυτά είναι τα πρώτα στο είδος τους που βασίζονται για τη δημιουργία τους στην τεχνολογία των υγρών κρυστάλλων.

Ο Μάριος Χρυσολούρης, συνιδρυτής και CEO της SuSea, μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για τις καινοτομίες της εταιρείας, την συνεργασία με τις Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρεύς και το όραμα για επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα σημαντικότερα σημεία από την αποκλειστική συνέντευξη του Μάριου Χρυσολούρη στο madeingreece.news:

  • Χρησιμοποιούμε φυσικά συστατικά και διαλύμματα ώστε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής του συσκευασμένου ψαριού που πωλείται στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η τεχνολογία μας βασίζεται σε έρευνα που έχει γίνει στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  • Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρεύς για την εφαρμογή της τεχνολογίας μας στα προϊόντα τους.
  • Η διαδικασία επεξεργασίας μας περιλαμβάνει την εμβάπτιση του φιλεταρισμένου ψαριού σε ένα διάλυμα το οποίο αποτελείται από φυσικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά επιβραδύνουν τις φυσικοχημικές και βιολογικές δράσεις που συμβαίνουν στο ψάρι και έτσι επεκτείνουν τη διάρκειας ζωής του.
  • Κάθε προσπάθεια να φέρει κανείς ένα καινούριο και καινοτόμο προϊόν στην αγορά έχει πολλές δυσκολίες και αβεβαιότητα, αλλά αυτό είναι που το καθιστά και μία συναρπαστική πρόκληση.
  • Η SuSea είναι μία καθαρά ελληνική καινοτομία η οποία εφαρμόζεται πάνω σε ελληνικά προϊόντα.
  • Θέλουμε να ξεκινήσουμε να διαθέτουμε το προϊόν μας στους Έλληνες καταναλωτές το ταχύτερο δυνατό.
  • θα θέλαμε να επεκταθούμε στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Ποια είναι η ιδέα που υπάρχει πίσω από την SuSea; Ποια τα πρώτα βήματα της δημιουργίας της;

Η SuSea αναπτύσσει καινοτόμες τεχνικές επεξεργασίας ψαριού. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε φυσικά συστατικά και διαλύμματα ώστε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής του συσκευασμένου ψαριού που πωλείται στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο αποσκοπούμε στο να παρέχουμε θρεπτικά προϊόντα θαλασσινών, καθώς και στο να περιορίσουμε την σπατάλη τροφίμου, η οποία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Η τεχνολογία μας βασίζεται σε έρευνα που έχει γίνει στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέσα λοιπόν από την προηγούμενη συνεργασία μας με το εργαστήριο και την εταιρία FreshStrips αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εμπορική εκμετάλλευση της έρευνας αυτής, ώστε να ωφεληθεί η αγορά και η κοινωνία από αυτήν. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρεύς για την εφαρμογή της τεχνολογίας μας στα προϊόντα τους.

Ποιες οι ιδιαίτερες καινοτομίες που έχουν να προυσιάσουν τα διαλύμματα που δημιουργείτε, καθώς και η διαδικασία επεξεργασίας ψαριού που εφαρμόζετε;

Η διαδικασία επεξεργασίας μας περιλαμβάνει την εμβάπτιση του φιλεταρισμένου ψαριού σε ένα διάλυμα το οποίο αποτελείται από φυσικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά επιβραδύνουν τις φυσικοχημικές και βιολογικές δράσεις που συμβαίνουν στο ψάρι και έτσι επεκτείνουν τη διάρκειας ζωής του. Η τεχνική έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, ενώ διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του φρέσκου ψαριού. Άρα ο καταναλωτής αντί να αγοράσει ένα συσκευασμένο καπνιστό ψάρι όπως ο σολομός, μπορεί να αγοράσει ένα φρέσκο ελληνικό ψάρι με υψηλή διάρκεια ζωής, καλύτερα θρεπτικά συστατικά και εν τέλει πιο υγιεινό.

Ποια είναι τα δύσκολα βήματα με τα οποία έχετε έρθει αντιμέτωποι στην μέχρι τώρα διαδρομή σας;

Είμαστε ακόμα στην αρχή του εγχειρήματός μας οπότε δεν έχουμε συναντήσει σημαντικές δυσκολίες. Γενικώς, είναι σίγουρο πως κάθε προσπάθεια να φέρει κανείς ένα καινούριο και καινοτόμο προϊόν στην αγορά θα έχει πολλές δυσκολίες και αβεβαιότητα, αλλά αυτό είναι που το καθιστά και μία συναρπαστική πρόκληση.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Η SuSea είναι μία καθαρά ελληνική καινοτομία η οποία εφαρμόζεται πάνω σε ελληνικά προϊόντα. Επίσης, η καινοτομία μας από τα πρώτα της ακόμα στάδια όταν αναπτυσσόταν στο εργαστήριο έχει λάβει σημαντική στήριξη από κορυφαίες ελληνικές εταιρίες στο χώρο του τροφίμου, οι οποίες στήριξαν κορυφαίους επιστήμονες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η SuSea; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα έχετε κάνει μέχρι τώρα;

Θέλουμε να ξεκινήσουμε να διαθέτουμε το προϊόν μας στους Έλληνες καταναλωτές το ταχύτερο δυνατό, έστω και σε επιλεγμένα καταστήματα. Μετά από αυτό θα θέλαμε να επεκταθούμε στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Ήδη κάνουμε σχέδια ώστε να μεγαλώσουμε την ομάδα μας με περισσότερους νέους επιστήμονες για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας.

WHO IS WHO

SuSea team (αριστερά Φανή Τσιρώνη, κέντρο Μάριος Χρυσολούρης)

Μάριος Χρυσολούρης, συνιδρυτής, CEO:
Ο Μάριος Χρυσόλουρης έχει εργαστεί για την FreshStrips, την Ernst & Young στην Ολλανδία και την Ελλάδα και το Startupbootcamp (μεγαλύτερος ευρωπαϊκός startup accelerator). Ως Διευθύνων Σύμβουλος της FreshStrips έχει δημιουργήσει και ηγηθεί μιας ομάδας 10 ατόμων και έχει δημιούργησει συνεργασίες με εταιρίες με ηγετικό ρόλο στην αγορά όπως η Merck. Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Δρ. Θεοφανία (Φανή) Τσιρώνη, συνιδρύτρια, CTO:
Η Φανή Τσιρώνη έχει πραγματοποιήσει έρευνα πάνω στην τεχνολογία οσμωτικής αφυδάτωσης της SuSea τα τελευταία 13 χρόνια με τη συνεργασία κορυφαίων ελληνικών εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας. Η τεχνολογία SuSea αποτελεί αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής για την οποία διακρίθηκε στο διαγωνισμού George F. Stewart International Research Paper Competition. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν δημοσιευτεί σε 22 επιστημονικά περιοδικά, 5 κεφάλαια βιβλίων και πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες. Η Δρ Τσιρώνη είναι κάτοχος πτυχίου Χημικής Μηχανικής, μεταπτυχιακού διπλώματος στη Δημόσια Υγεία και Διδακτορικού Διπλώματος στη Μηχανική και Επεξεργασία Τροφίμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top