skip to Main Content

Νάξος, o Κούρος του Απόλλωνα: Το εντυπωσιακότερο εύρημα στο αρχαίο λατομείο του θεού

Νησί απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, Ελλήνων και ξένων κάθε καλοκαίρι, όπως και φέτος, φημισμένο, μεταξύ άλλων, για τις πατάτες που βγάζει η ευλογημένη γη του και τα μάρμαρα. Εκτός από τις απέραντες παραλίες με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, η Νάξος είναι φημισμένη και για την ιστορία της και τα μοναδικής αξίας μνημεία της. Ένα από αυτά και από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Νάξου και ολόκληρης της Ελλάδος είναι και ο Κούρος του Απόλλωνα.

Βρίκεται στο παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα και είναι ένα μισοτελειωμένο ανδρικό άγαλμα, ύψους 10.45 μέτρων το οποίο βρίσκεται ξαπλωμένο στο έδαφος, καθώς δεν αποκολλήθηκε ποτέ από αυτό. Ο Κούρος χρονολογείται στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και παριστάνει τον θεό Διόνυσο ή το θεό Απόλλωνα και οι δύο λατρεύτηκαν στην Νάξο και οι ειδικοί διαφωνούν για το ποιον παριστάνει.

Στο σημείο βρίσκεται ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου, ανάμεσα στα πολλά που υπάρχουν στη Νάξο και στις Κυκλάδες. Το λατομείο εφοδίαζε με πρώτη ύλη αλλά και με έτοιμα προϊόντα μαρμάρου το ιερό της Δήλου και άλλες περιοχές στον ελληνικό κόσμο για πολλούς αιώνες.

Γι’ αυτό τον λόγο υπήρχε δρόμος από το λατομείο που οδηγούσε στο αρχαίο λιμάνι όπου και φορτώνονταν σε πλοία το ναξιώτικο μάρμαρο. Το εντυπωσιακότερο θέαμα στο λατομείο είναι αυτός ο μισοτελειωμένος τεράστιος κούρος γνωστός ως κούρος του Απόλλωνα.

Το τεράστιο μισοτελειωμένο άγαλμα δεν είναι βέβαια Κούρος, αφού δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά των Κούρων της αρχαικής εποχής. Δεν απεικονίζει νέο άνδρα, έχει γενειάδα και έχει το ένα χέρι λυγισμένο. Αλλά έχει καθιερωθεί να αναφέρομαστε για αυτό ως τον Κούρο του Απόλλωνα.

Την ίδια εποχή που έχει χρονολογηθεί το άγαλμα, τον 6ο αιώνα π.Χ στο λιμάνι της Νάξου είχε ξεκινήσει η κατασκευή ενός γιγάντιου ναού του Απόλλωνα που και αυτός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ η Πορτάρα είναι η αδιάψευστη μαρτυρία για τις μεγάλες διαστάσεις του. Μήπως ο κούρος του Απόλλωνα και ο ναός του Απόλλωνα συνδέονται με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο εκτός από το ότι τους φιλοξενεί για χιλιάδες χρόνια η ναξιώτικη γή;

Αυτό και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα ερωτήματα γεννιούνται στους αρχαιολόγους που μελετούν αυτό το άγαλμα, τόσο για το εντυπωσιακό μέγεθός του, όσο και για τη γενικότερη ιστορική σημασία του. Όμως, είναι σίγουρα ένα από τα αξιοθέατα που κάθε ταξιδιώτης αξίζει να επισκεφθεί σαν βρεθεί στη Νάξο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top