skip to Main Content

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: Επιβλητική θέα, άγρια ομορφιά & ο μύθος για τις δύο κοπέλες του χωριού

Το όνομά του και μόνο είναι ικανό να σου δείξει την ομορφιά που διακρίνει τον συγκεκριμένο τόπο. Το παραμυθένιο και ορεινό Νεραϊδοχώρι είναι από τα πιο ιδιαίτερα χωριά των Τρικάλων, με τους θρύλους να συνοδεύουν την ιστορία του… Μία επίσκεψη εκεί θα σε κάνει να θέλεις να το εξερευνήσεις και να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό.

Βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Μαρώσα και Νεράιδα και μόλις τέσσερα χιολίομετρα από το Περτούλι.

Είναι ιδανικό για μια χειμερινή εξόρμηση μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο χωριό αυτό τα τζάκια ανάβουν από νωρίς και οι κάτοικοι θα σε περιποιηθούν σαν να σε γνωρίζουν.  Επιβλητική θέα, άγρια ομορφιά και εντυπωσιακά αξιοθέατα συνθέτουν το παζλ της μοναδικής επίσκεψης.

Ένας θρύλος έχει αγκαλιάσει το χωριό, ο οποίος διατηρείται έως σήμερα και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Η πάραδοση λοιπόν θέλει το όνομά του να συνδέεται με τα δύο βουνά ανάμεσα στα οποία βρίσκεται. Τα βουνά πήραν τα ονόματά τους από δυο πλούσια και όμορφα κορίτσια. Το ένα το έλεγαν «Μάρω» και το άλλο «Νεραϊδούλα». Κλέφτες πατήσανε στο χωριό γυρεύοντας να πάρουν αιχμάλωτες τις δυο κοπέλες. Ωστόσο, εκείνες κατόρθωσαν να ξεφύγουν. Η μια ανέβηκε στην κορυφή του ενός βουνού και η άλλη στην κορυφή του άλλου. Όταν οι κλέφτες έφυγαν όμως, τα κορίτσια δεν γυρίσανε στο χωριό. Είχαν χαθεί. Οι γέροι και οι γριές του χωριού λέγανε ότι πολλές φορές, τις φεγγαρόλουστες νύχτες έβλεπαν τις σκιές τους και τις σκοτεινές νύχτες ακούγανε τις παραπονιάρικες φωνές τους. Από τότε τα βουνά ονομάστηκαν «Μαρόσα» και «Νεράιδα». Επειτα, επικράτησε το σημερινό Νεραϊδοχώρι

Το γραφικό αυτό χωριό βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων, επιφυλάσσοντας μαγευτικές εικόνες για τον επισκέπτη. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.137 μέτρων, στον Κόζιακα, ενώ η παλιά του ονομασία ήταν Βετερνίκ ή Βετορνίκη.

Στην πέτρινη πλατεία του οπλαρχηγού Χατζηπέτρου, δεσπόζει η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Βετερνίκ. Εκεί, μπορεί κανείς να γνωρίσει ότι έχει απομείνει από τις τοιχογραφίες, μετά την καταστροφή που υπέστη ο ναός από τους Τουρκαλβανούς το 1823.

Σήμερα το Νεραϊδοχώρι αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών ταξιδιωτών. Γιατί είναι ο τόπος που χάνεσαι μέσα στη φύση και ενδείκνυται για απόλυτη χαλάρωση, αφού εκεί ο χρόνος σταματάει και ακούς μόνο το θρόισμα των φύλλων και τα νερά του Κεφαλοπόταμου που τρέχουν.

Το Νεραϊδοχώρι προσφέρει στον επισκέπτη μία αξέχαστη εμπειρία, σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο.

Όσο για τα αξιοθέατα, αξίζει να δείτε την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από το 1764. Στη θέση Σμίξη βρίσκεται το πετρόχτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου, που στέκει εκεί από το 1750, ενώ το μονοπάτι της Βλαχόστρατας αποτελεί αφετηρία για εξερεύνηση στο μαγευτικό δάσος με έλατα του Κόζιακα.

Το τοπίο είναι αλπικό και ιδανικό για πεζοπορικές εκδρομές, ατελείωτες βόλτες μέσα στα έλατα και πικνίκ στα γνωστά Λιβάδια του Περτουλίου.  Μην ξαφνιαστείτε μάλιστα αν τη βόλτα σας τη συνοδεύσουν ζαρκάδια ή ελάφια.

Η περιοχή είναι τουριστικά γνωστή και για το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου. Με πίστες σκι τόσο για τους έμπειρους όσο και για τους αρχάριους σκιέρ προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις του σπορ.

Όσο για τη διαμονή υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες και καλύπτουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top