skip to Main Content

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Κολοκύθα γεμιστή στο φούρνο! Η μαλακή σάρκα της τρώγεται μαζί με το ρύζι – Αρώματα & υφές μοναδικές

Υλικά

  • 1 κολοκύθα κόκκινη γύρω στα 3 κιλά ολόκληρη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 φέτες μπέικον χωρίς γλουτένη
  • 200 γραμ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα
  • 15 προβρασμένα κάστανα
  • 150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα ωμή
  • 150 γραμ. κράνμπερις
  • ξύσμα από 1/4 πορτοκαλιού
  • 400 γραμ. ρύζι μπασμάτι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας ζεστό
  • 150 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 3 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Για να φτιάξουμε την κολοκύθα γεμιστή στο φούρνο, αφαιρούμε πρώτα με κοφτερό μαχαίρι το καπάκι από την επιφάνεια της κολοκύθας γύρω από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της κολοκύθας. Αλείφουμε το εσωτερικό της με μαλακό βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε τα τοιχώματα της.

Αφαιρούμε τις μεμβράνες από τα συκωτάκια και τα ψιλοκόβουμε. Αφαιρούμε το περίβλημα από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά και να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο και το λουκάνικο κι αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά τελείως. Προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10′. Τότε προσθέτουμε τα κάστανα, τα κράνμπερις τα φιστίκια το ξύσμα και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε θυμάρι και σχοινόπρασο.

Γεμίζουμε την κολοκύθα. Σκεπάζουμε με το καπάκι της, πιέζοντας να κλείσει η κολοκύθα. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο την βάση και τα πλαϊνά της. Την βάζουμε σε ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί 2 εκ. βραστό νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 2 ώρες.

Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες όπως το καρπούζι και βάζουμε ολόκληρη την φέτα με το ρύζι στο πιάτο. Γαρνίρουμε με σάλτσα ντομάτας και λίγη σάλτσα γιαούρτι.

Μυστικά για τέλεια κολοκύθα γεμιστή

Εύκολα και γρήγορα η κολοκύθα μπορεί να γίνει το νόστιμο σκεύος που θα μαγειρέψετε οτιδήποτε θέλετε. Από ρύζι λαχανικά μέχρι και κρέας!  Σφραγίζει μέσα όλη την νοστιμιά των υλικών που θα βάλετε σαν γέμιση. Ταυτόχρονα, ψήνεται και η κολοκύθα και όλο μαζί είναι ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο αποτέλεσμα ιδανικό για γιορτινά τραπέζια.

-Επιλέξτε μια κολοκύθα με έντονο χρώμα χωρίς χτυπήματα. Χτυπήστε με το χέρι και ο ήχος που βγαίνει πρέπει να είναι βαρύς και βαθύς. Δείγμα ότι η κολοκύθα είναι γεμάτη με σάρκα.

-Με μαχαίρι ανοίξτε φέτα στο κοτσάνι ώστε να μπορέσετε να την αδειάσετε.

-Με ένα κουτάλι ξύστε γύρω γύρω το εσωτερικό της ώστε να αφαιρέσετε όλους τους σπόρους και τις ίνες.

-Φυλάξετε τους σπόρους και ψήστε τους με αλάτι για ένα υγιεινό και ξεχωριστό σνακ.

-Βάλτε μέσα τη γέμιση που θέλετε: Ρύζι πιλάφι, πλιγούρι με λαχανικά, κομματάκια κρέας με λαχανικά (το κρέας μπορείτε να το σοτάρετε πριν, για έξτρα νοστιμιά μαζί με κρεμμύδια φέτες και να το σβήστε με λίγο κρασί). Εναλλακτικά βάλτε μέσα τυριά και κομματάκια κοτόπουλο ή χοιρινό με λαχανικά ή κομματάκια πατάτας κάτι σαν κλέφτικο δηλαδή και γενικά βάλτε ό,τι γέμιση σας αρέσει.

-Σφραγίστε με τη φέτα κολοκύθα-καπάκι, το άνοιγμα της.

-Βάλτε την κολοκύθα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ώστε μετά το ψήσιμο να μη χρειαστεί να τρίβετε το σκεύος.

-Αυτό που θα προσέξετε είναι να μην βάλετε πολλά υγρά στην γέμιση γιατί και η σάρκα της κολοκύθας θα κατεβάσει υγρά.

-Ψήστε την ολόκληρη γεμιστή κολοκύθα για περίπου 1,5 με 2 ώρες ανάλογα με το μέγεθός της.

-Μετά το ψήσιμο κόψτε σε φέτες και σερβίρετε μαζί με γέμιση.

WHO IS WHO

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top