skip to Main Content

Λαχταριστή! Δύο σε ένα πίτα με κιμά και γεμιστό στεφάνι με τυριά από την εξαιρετική σεφ Ντίνα Νικολάου

Υλικά 

Για την πίτα

7-8 χωριάτικα στρογγυλά φύλλα Ζύμη Ψαχνών
2 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
200 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
κύμινο ολόκληρο, για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση με τυριά

300 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη με το πιρούνι
1 ώριμη αλλά σφικτή ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 μεγάλη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη

Για τη γέμιση κιμά-λαχανικών

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από λάπα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
200 ml ζωμός κρέατος
100 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη γέμιση τυριών: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τη το κασέρι, τη φέτα, τη ντομάτα και την πιπεριά. Αφήνω κατά μέρος.

Για τη γέμιση κιμά-λαχανικών: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω για 2 – 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια ρίχνω τα μανιτάρια και τις πιπεριές και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τον πελτέ, σβήνω με το ζωμό και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τη γραβιέρα, ανακατεύω καλά και αφήνω κατά μέρος.

Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Παίρνω το ένα απλό χωριάτικο φύλλο, το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζω σε όλη του την επιφάνεια με τη μισή ποσότητα από τη γέμιση τυριών. Τυλίγω το φύλλο από τη μακριά του πλευρά, σε ρολό, φτιάχνω δηλαδή ένα στριφτάρι. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, στο οποίο σκορπίζω την υπόλοιπη γέμιση τυριών και το τυλίγω σε ρολό-στριφτάρι.

Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ. Απλώνω ένα στρογγυλό χωριάτικο φύλλο, καλύπτοντας καλά τα τοιχώματα και τον πυθμένα. Περιμετρικά του φύλλου βάζω τα δύο στριφτάρια, ώστε να φτιάξω ένα κύκλο γύρω στα τοιχώματα του ταψιού. Στον εσωτερικό του κύκλου, στο κέντρο του ταψιού στρώνω άλλα 3 στρογγυλά φύλλα. Εκεί αδειάζω τη γέμιση του κιμά και την απλώνω ομοιόμορφα. Σκεπάζω με άλλα 3 στρογγυλά φύλλα μόνο τη γέμιση.

Αλείφω καλά όλη την επιφάνεια της πίτας με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και πασπαλίζω μόνο το στεφάνι με τα τυριά με ολόκληρους σπόρους κύμινου.

Την ψήνω για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top