skip to Main Content

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Οι δικαιούχοι & τα ποσά – Τα βήματα για να το λάβετε

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα

Δέσμη έξι παρεμβάσεων για την αγορά ρεύματος με στόχο την προστασία των καταναλωτών, με την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου μετά τη λήξη του πλαισίου των οριζόντιων επιδοτήσεων, από 1.1.2024, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, των στρατηγικών κακοπληρωτών και την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου για πολύτεκνους ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου, ενιαίου τιμολογίου που καθιερώνεται από 1.1.2024 είναι ότι την 1η κάθε μήνα θα είναι γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη των τιμών που προηγήθηκε και των άλλων παραγόντων που θα περιλαμβάνονται στον τύπο). Η τιμή θα είναι τελική, δηλαδή οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο τιμολόγιο που ανακοινώνει κάθε προμηθευτής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο νέο ενιαίο τιμολόγιο θα μεταφερθούν αυτόματα το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή και όσους επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο από το ενιαίο, προτιμώντας κάποιο άλλο από τα προϊόντα που διαθέτουν οι προμηθευτές. Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι στο ενιαίο τιμολόγιο μπορούν να μεταβούν και οι καταναλωτές που έχουν συμβόλαια σε ισχύ καθώς η αλλαγή προμηθευτή θα εξακολουθήσει να γίνεται (όπως συμβαίνει και σήμερα) χωρίς πέναλτι για τον καταναλωτή.

“Αν δεν κάναμε την παρέμβαση θα αποφάσιζε ουσιαστικά ο προμηθευτής για λογαριασμό του καταναλωτή. Η βασική αδυναμία σήμερα είναι ότι ο καταναλωτής είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους καταναλωτές “, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα, προβλέπεται ότι θα αφορά περί του 1,2 εκατ. ωφελούμενους (πρώτη κατοικία) με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, για το τρίμηνο 1.1.2024- 31.3.2024 (δεδομένου ότι ως το τέλος του χρόνου ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα). Θα υπολογίζεται με βασική τιμή 60 ευρώ το μήνα (όσο είναι και για το επίδομα θέρμανσης) η οποία θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή βαθμοημερών, ανάλογα με την περιοχή (ορεινή, πεδινή κλπ.) Το ελάχιστο ποσό επιδότησης είναι 45 ευρώ το μήνα και το μέγιστο 480 ευρώ ενώ το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ. Ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ και η επιδότηση θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης (για πετρέλαιο κλπ.) και οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, το οποίο διατηρείται.

Ίδια με το επίδομα θέρμανσης είναι και τα κριτήρια χορήγησης. Δηλαδή:

-Άγαμοι με εισόδημα έως 16.000€  

-Έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000€  

-+5.000 για κάθε παιδί  

-Ακίνητη περιουσία έως 200.000€ για τον άγαμο και 300.000€ για τους έγγαμους.  

-Το επίδομα αυξάνεται 20% για κάθε τέκνο. 

Το επίδομα υπολογίζεται ως εξής:

-Βασικό επίδομα 60€ χ 3 μήνες = 180€ 

-Προσαύξηση Τέκνου 180 χ 20% = 36€ 

-Με συντελεστή περιοχής το 1,4  

-216€ χ 1,4 = 302,4€ 

Για τους πολύτεκνους θεσπίζεται νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (50.000 ευρώ για οικογένεια με 4 παιδιά συν 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο με όριο τις 70.000) και χωρίς περιουσιακό κριτήριο ώστε να εντάσσονται περίπου το 95 % των πολυτέκνων. Το νέο τιμολόγιο θα απαλλάσσεται από τις ΥΚΩ και τις χρεώσεις δικτύων για τις καταναλώσεις μέχρι του ορίου που τίθεται ανά περίπτωση (2000 κιλοβατώρες για οικογένεια με 4 τέκνα συν 200 κιλοβατώρες για κάθε τέκνο με ανώτατο όριο 4000 κιλοβατώρες. Η επιδότηση ξεκινά από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μπορεί να φθάσει μέχρι 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τον Ιανουάριο, οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο myΘερμανση της ΑΑΔΕ και θα κάνουν αίτηση για το επίδομα. Μετά την έγκριση θα δουν τα χρήματα ως έκπτωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που καλύπτει το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top