skip to Main Content

28 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: , Χαμόγελα σε 2.055.586 Παιδιά -εξελίσσεται και διαμορφώνει τις ολιστικές δράσεις του σε 10 ξεχωριστά Κέντρα

Το Χαμόγελο του Παιδιού

Η Βία απέναντι στα παιδιά το 2ο σημαντικότερο πρόβλημα που επηρεάζει τη ζωή των Ελλήνων

9 στους 10 Έλληνες γνωρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Στις 9 Νοεμβρίου 2023, συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από την ημέρα που ο 10χρονος ιδρυτής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ανδρέας Γιαννόπουλος, έγραψε στο ημερολόγιο του την επιθυμία του, να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος όπου όλα τα παιδιά, ισότιμα, θα μπορούν να χαμογελούν ευτυχισμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Εκείνη την ημέρα, γράφτηκε και η αρχή της ιστορίας του Οργανισμού, που 28 χρόνια τώρα έχει βρεθεί δίπλα σε 2.055.586 παιδιά και τις οικογένειές τους και έχει διαχειριστεί 4.880.686 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας που λειτουργεί (Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, Ευρωπαϊκή Γραμμή υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, Εθνική Γραμμή για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017).

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, σε κλίμα συγκίνησης, η επετειακή εκδήλωση του Οργανισμού στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου Αθηνών. Με την παρουσία τους -αλλά και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση- τίμησαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο κος. Παναγιώτης Αναστασιάδης, Καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με την χρήση των ΤΠΕ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης, η κα. Ξένια Κούρτογλου, MSc, Ιδρύτρια Focus Bari, Σύμβουλος Προσωπικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Resilience Expert, ο κος. Νίκος Χριστοδούλου, Consulting Leader Partner Deloitte και μεταξύ άλλων, όπως κάθε χρόνο και μέλη της κυβέρνησης, Δικαστικοί Λειτουργοί, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, χορηγοί, υποστηρικτές, εθελοντές, φίλοι και εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της κυβέρνησης η κα. Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία ανέφερε «Δηλώνουμε σεβασμό προς αυτά τα 28 χρόνια που μόνο ουσία έχουν και οδοδείκτες προς πολιτικές που εφαρμόσαμε, εφαρμόζουμε και θα εφαρμόσουμε σε συνεργασία και με το “Χαμόγελο”. Το “Χαμόγελο” συνεχίζει να εξελίσσεται και με αυτό και εμείς μαζί, θα πλάθουμε πολιτικές που θα έχουν μόνο ένα στόχο την ευημερία του παιδιού», ο κος. Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας ανέφερε τη δική του εμπειρία αναφορικά με το έργο του Οργανισμού «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά, παραπάνω από 30.000 παιδιά, που με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του, έχει μεταφέρει από και προς Νοσοκομεία, βοηθώντας το σύστημα Υγείας. Το ΕΚΑΒ στηρίζεται στο “Χαμόγελο”, στη βοήθεια του. Αρκεί 1 τηλεφώνημα πολλές φορές, για να γίνει η βοήθεια, πράξη, όπως έγινε και στον Παλαμά της Θεσσαλίας, που μέσα σε 9 ώρες το “Χαμόγελο” ήταν εκεί για να στηρίξει τους συμπολίτες μας». Ο κος. Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, μέσω βίντεο, απεύθυνε και εκείνος χαιρετισμό ευχαριστώντας για την τιμή να συμμετέχει έστω και διαδικτυακά στα 28 χρόνια, και ανέφερε «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί και να καταγραφεί το σπουδαίο έργο που έχει γίνει, και την ίδια στιγμή να επισημάνουμε την μεγάλη σημασία της συνεισφοράς αυτού του Οργανισμού στην ευημερία των παιδιών».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, κα. Ρίτσα Μπιζόγλη.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος. Κώστας Γιαννόπουλος, και πατέρας του 10χρονου ιδρυτή του Οργανισμού, συγκινημένος, καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, τονίζοντας πως χωρίς όλους τους υποστηρικτές οι ευχές, δε θα γινόντουσαν πράξη και παράλληλα δήλωσε «Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε σε αυτή την “οικογενειακή συνάντηση”. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι ένα θαύμα, ένα θαύμα που ξεκίνησε ένα παιδί πριν 28 χρόνια·9 Νοεμβρίου 1995. Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε λύσεις σε περισσότερα από 2.000.000 παιδιά. Ένα τεράστιο νούμερο, που αντικατοπτρίζει και την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε καθημερινά με τους εξειδικευμένους επιστήμονες μάς. Διαχειριστήκαμε περισσότερες από 4.880.000 κλήσεις, απλές αλλά και πολύ σοβαρές, ενώ στο πλευρό μας είχαμε περισσότερους από 17.000 εθελοντές» και συνέχισεαπευθυνόμενος στην Πολιτεία «Αξιοποιείστε το “Χαμόγελο” τον Οργανισμό που έχει βραβευτεί στο εξωτερικό ως ο πιο σημαντικός εθνικός φορέας στον κόσμο. Αξιοποιήστε τις πολύπλευρες υπηρεσίες και δυνατότητες του, γιατί το “Χαμόγελο’’ είναι της ελληνικής κοινωνίας και ανήκει στα παιδιά μας. Εμείς παραμένουμε πιστοί στο όραμα του Ανδρέα και στο ημερολόγιο του, και σήμερα θα είστε παρόντες σε κάτι πολύ σημαντικό, καθώς το “Χαμόγελο” εξελίσσεται».

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν οι πεποιθήσεις των Ελλήνων για τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, όπως η βία ανηλίκων, καθώς και η στάση του κοινού για τη σημασία της αντιμετώπισής τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ποιοτικής και ποσοτικής πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε αφιλοκερδώς η εταιρεία Focus Bari. Η κα. Ξένια Κούρτογλου, MSc, Ιδρύτρια Focus Bari, Σύμβουλος Προσωπικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Resilience Expert, επισήμανε «Έχουμε την ευκαιρία να στηρίζουμε αυτή την υπέροχη προσπάθεια του “Χαμόγελου”, έναν αυτόφωτο, μοναδικό εθελοντικό Οργανισμό, με αδιαμφισβήτητο έργο, όπου ξεπέρασε τα υπάρχοντα standards σε μεγάλο βαθμό. Αποτελεί πρότυπο που έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί στο εξωτερικό, περισσότερο απ’ ότι στην Ελλάδα, και θέτει το πώς πρέπει να λειτουργεί μια ΜΚΟ. Δεν έχει προσφέρει μόνο, αλλά συνεχίζει να προσφέρει και αξίζει την στήριξη όλων, του κράτους, των εταιρειών, του κόσμου για να μπορέσει να προχωρήσει».

Στοιχεία από την έρευνα της Focus Bari σε δείγμα 1.000 ατόμων:

 • 60% δήλωσε πως η Οικονομική Ανασφάλεια αποτελεί πρόβλημα που επηρεάζει την προσωπική ζωή των Ελλήνων σήμερα
 • 47% πως η Βία απέναντι στα παιδιά αποτελεί πρόβλημα που επηρεάζει την προσωπική ζωή των Ελλήνων σήμερα
 • 1 στους 2 Έλληνες έχει στηρίξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
 • 9 στους 10 Έλληνες γνωρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
 • 7 στους 10 θεωρούν πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι από τους φορείς που έχουν συνεισφέρει περισσότερο στην ελληνική Κοινωνία

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε την Ποιοτική και Ποσοτική Έρευνα της Focus Bari: https://docs.google.com/presentation/d/14lpxMkpwnX_qboz9_V6xNeD374drZ0zI/edit?usp=drive_link&ouid=112610539347455790054&rtpof=true&sd=true

Τη σκυτάλη από τον κα. Κούρτογλου, πήρε διαδικτυακά, ο κος. Νίκος Χριστοδούλου, Consulting Leader Partner Deloitte ο οποίος αναφέρθηκε στην πάντα συμμόρφωση του Οργανισμού στο Νόμο, αλλά και στην ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης του τονίζοντας «Το “Χαμόγελο” τηρεί τη διακυβέρνηση και στη διαφάνεια, και στον έλεγχο και στη λογοδοσία. Η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, για παράδειγμα, που αποτελείται από ανεξάρτητα μέλη, ορκωτούς ελεγκτές, καθηγητές Πανεπιστημίου, από τέως Εισαγγελέα Ανηλίκων κ.ά. Έχει δημιουργήσει επιτροπή οικονομικής λογοδοσίας και έργου, ενώ πρόσφατα δημιούργησε και μια επιτροπή συμβούλων από έγκριτα στελέχη μεγάλων εταιρειών. Επιπλέον, η επιστημονική επιτροπή του, εξασφαλίζει την ποιότητα των δράσεων του».

Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, Καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με την χρήση των ΤΠΕ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στις Συνεργασίες του Οργανισμού, διεθνής, ακαδημαϊκές αλλά και στις καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, λέγοντας «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” συμβολίζει κάτι πολύ σημαντικό, ένα τραγικό γεγονός, τον χαμό ενός παιδιού, να μετασχηματίζεται σε έναν Οργανισμό που μαθαίνει, εξελίσσεται και προσφέρει στο παιδί και στην οικογένεια. Σε σχέση με τη συνεργασία του Οργανισμού με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις 23 Νοεμβρίου, θα έχουμε τη χαρά να υπογράψουμε, και επίσημα, το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Αυτή η συνεργασία μας κάνει περήφανους, καθώς μέσω του Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και με τη βοήθεια των εξειδικευμένων επαγγελματιών του Οργανισμού, το Πανεπιστήμιο θα προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο Πανελλαδικά».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγος, Συντονίστρια του Κέντρου για τη Βία και τον Εκφοβισμό (Bullying) αναφέρθηκε στη νέα δομή του Οργανισμού, μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη του Οργανισμού λέγοντας «Σήμερα είμαστε στο σημείο που μετουσιώνουμε τις υφιστάμενες δράσεις του Οργανισμού σε 10 Κέντρα. Οι δράσεις αυτές έχουν υπάρχουσα οντότητα, έχουν ήδη να επιδείξουν έργο, στατιστικά στοιχεία, αλλά και τον απόηχο της Ελληνικής Κοινωνίας» και συμπλήρωσε για τη δημιουργία του Κέντρου για τη Βία και τον Εκφοβισμό (Bullying) «Είναι πλέον πιο σαφές, πιο ευκρινές, κεφαλαιοποιείται με έναν τρόπο, η ταυτότητα, οι υπηρεσίες και εργαλεία που προσφέρει για το Bullying. Είναι πιο εύκολο να γίνει γνωστό στα παιδιά και στις οικογένειές τους, και εμείς να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται, με μεγαλύτερη ταχύτητα, μέσω των δράσεων που ήδη υπάρχουν και προσφέρονται, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα παιδιά SOS 10156, του CHAT 10156 , 24 ώρες,  365 ημέρες τον χρόνο, ανώνυμα και δωρεάν».

10 Κέντρα, όπου κάθε ένα από αυτά με εξειδίκευση συμπεριλαμβάνει όλες τις δράσεις που αφορούν στο συγκεκριμένο πεδίο. Σκοπός είναι η  καλύτερη κατανόηση ολόκληρου του εύρους των πολύπλευρων και ολιστικών δράσεων και υπηρεσιών που παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του, στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα 10 Κέντρα που διαμορφώθηκαν με βάση τα πεδία ενασχόλησης του Οργανισμού:

 1. Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας
 2. Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση
 3. Γραμμές Υποστήριξης & Βοήθειας (1056,116000,116111,1017)
 4. Κέντρο Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών, Παιδιών & Νέων
 5. Σπίτια Φροντίδας
 6. Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια
 7. Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων
 8. Κέντρο για τη Βία & τον Εκφοβισμό Bullying
 9. Ακαδημία Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης “Smile Academy
 10.  Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις παιδιών & Ενηλίκων

Ακολούθησε μια απονομή δύο βραβείων ιδιαίτερα συγκινητική, στην εθελόντρια γιατρό του «Χαμόγελου», η οποία στήριζε σταθερά και προσέφερε την πολύτιμη βοήθειά της στα Κοινωνικά Πολυϊατρεία του Οργανισμού, η οποία  έφυγε πρόσφατα και ξαφνικά από τη ζωή, την Περσεφόνη Μαραγκού. Το Χρυσό Βραβείο που έλαβε ο Οργανισμός στα Healthcare Business Awards 2023, που της το αφιέρωσε παρέλαβε ο σύζυγος της ο οποίος ανέφερε εμφανώς συγκινημένος «Η Πέρσα ήταν άνθρωπος της προσφοράς αλλά επέλεξε να ασχοληθεί με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” γιατί συνάντησε έναν Οργανισμό με οργάνωση και στόχο», ενώ ανέφερε επίσης πως η Πέρσα, στο ημερολόγιο της στην πρώτη σελίδα είχε το ημερολόγιο του μικρού Ανδρέα. Το δεύτερο βραβείο το «Βραβείο Ανδρέας Γιαννόπουλος» παρέλαβε η κόρης της, η οποία ανέφερε «Ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος από την πρώτη στιγμή μας έχει αγκαλιάσει και εμένα αυτό μου δίνει πάρα πολύ δύναμη, να συνεχίσω και να το ξεπεράσω».

28 χρόνια τώρα, η επιθυμία του μικρού ιδρυτή του Οργανισμού παραμένει ο απαράβατος κανόνας δράσης τόσο για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όσο και για όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και η δύναμη να μην τα παρατήσουν ποτέ. Αυτός ο κανόνας αποτέλεσε η έμπνευση πίσω από το βίντεοπου δημιουργήθηκε, «Πίσω από ότι κάνουμε, υπάρχει ο Ανδρέας», το οποίο προβλήθηκε στη συνέχεια της εκδήλωσης. Το σχετικό video εδώ: https://drive.google.com/file/d/1S71NMz2GY9B8i79KxqXrxjJTW3u24Azd/view?usp=drive_link

Μαθητές και Μαθήτριες από τη «Λιλιπούπολη» έδωσαν και εκείνοι μια παιδική νότα στη βραδιά, με το τραγούδι που δημιούργησαν, το «Χαμόγελο Αληθινό» σε στίχους και μελωδία της Οικογένειας της Λιλιπούπολης. Είναι εμπνευσμένο από τα ίδια τα λόγια του μικρού, μα τόσο σπουδαίου Ανδρέα, έτσι όπως ο ίδιος τα κατέγραψε στο προσωπικό του ημερολόγιο.

Εδώ και τρεις δεκαετίες «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρά τις δυσκολίες παρέμεινε πιστό στο όραμα και την αποστολή του, ζει μέσα στην κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της, εξελίσσεται διαρκώς, και προσφέρει έμπρακτα και ουσιαστικά όπου προκύπτει ανάγκη. Από το 1996 έως και σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

 • Στήριξε 2.055.586 παιδιά και τις οικογένειές τους
 • Διαχειρίστηκε 4.880.686 κλήσεις στις 4 Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης που λειτουργεί
 • Διακόμισε 33.819 νεογνά και παιδιά με τα Ασθενοφόρα μας εντατικής θεραπείας
 • Διαχειρίστηκε 2.196 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων
 • Υποστήριξε 184.753 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης
 • Είχε στο πλευρό του 17.000 εθελοντές

Στο πλαίσιο μάλιστα του εορτασμού των 28 χρόνων, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, η ημέρα που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμπλήρωσε επίσημα τα 28 χρόνια παρουσίας του στην ελληνική κοινωνία, το σιντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και  το  Ρολόι στο Πασαλιμάνι, στον Πειραιά φωτίστηκαν στο μπλε χρώμα του «Χαμόγελου», που εμπνέει εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και αφοσίωση, ταιριάζει στη φιλοσοφία του Οργανισμού και που φώτισε τη νύχτα χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά τη δημοσιογράφο, κα. Ρίτσα Μπιζόγλη που για ακόμη μια φορά βρέθηκε δίπλα στον Οργανισμό προσφέροντας με χαρά τη βοήθειά της στον συντονισμό της εκδήλωσης, στηρίζοντας το έργο και τις δράσεις του, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά για την ευγενική φιλοξενία το Ωδείο Αθηνών, καθώς και τους χορηγούς αλλά και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης για την πολύτιμη προσφορά αλλά και την εμπιστοσύνη τους.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

 • EUROINS

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: 

 • 360
 • DDB
 • COCA COLA
 • DIGIPRINT
 • EVENTORA
 • PHOTOSHOP COMPANY
 • XEROX
 • ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΗΡΙΟ
 • ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στατιστικά των 28 Χρόνων Δράσεων του Οργανισμού μπορείτε να βρείτε εδώ:https://drive.google.com/file/d/1nfiyCEurPl3RLuWH-f5Ua-BJ3gwUyW5d/view?usp=drive_link

Φωτογραφικό υλικό της Επετειακής Εκδήλωσης θα βρείτε εδώ:https://drive.google.com/drive/folders/1CCS1pf2D_GLk7IazmWFHAEYXb8yQ39KZ?usp=drive_link

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:https://www.youtube.com/live/tAfC7BtjvK4?si=rImO-jMLJNLGtzK5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top