skip to Main Content

Εγκώμιο & λαμπερό εξώφυλλο: Ο Γιώργος Λάνθιμος & οι τρεις πρωταγωνίστριές του στο The Hollywood Reporter

Η μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου βρίσκεται στις σελίδες του νέου τεύχους του The Hollywood Reporter, με ένα εκτενές αφιέρωμα στη νέα του ταινία και στο εξώφυλλο να βρίσκονται οι τρεις πρωταγωνίστριες του «The Favourite».

Η ταινία «φαίνεται να εξασφαλίζει αρκετές υποψηφιότητες, αλλά το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την καλύτερη ταινία», είχε αναφέρει το περιοδικό, σε δημοσίευμά του τον Σεπτέμβριο.

Το «The Hollywood Reporter» εξυμνεί κυριολεκτικά το νέο έργο του Έλληνα σκηνοθέτη, γράφοντας πως το «The Favourite» «θα κυλήσει στους κινηματογράφους σαν μια μετα-φεμινιστική χειροβομβίδα». Προσθέτει ακόμη πως η ταινία είναι γεμάτη με αρκετά συστατικά που μπορούν να ανατινάξουν τις πολιτικές φύλου για μια γενιά.

To δημοσίευμα υποστηρίζει πως το «Τhe Favourite» είναι τέλεια συγχρονισμένο με το ανακατεμένο zeitgeist της εποχής του #MeToo, όπου οι γυναίκες επιτυγχάνουν ιστορικές ωφέλειες από τις μεσοπρόθεσμες εκλογές των ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος συχνά εκτοξεύει σεξιστικές προσβολές.

Το περιοδικό προχωρά και σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη, ότι το έργο ήταν στα σκαριά για μια ολόκληρη εικοσαετία χωρίς όμως να είχε αποφασιστεί μέχρι σήμερα η υλοποίησή του. Πίσω στο 1998, δεν ήταν εύκολο να βρεθεί χρηματοδότηση για ένα φιλμ που θα αφηγούνταν ένα ιστορικό ερωτικό τρίγωνο με τρεις γυναίκες πρωταγωνίστριες που δεν αφήνει σημαντικό χώρο σε άνδρες.

Το αφιέρωμα φιλοξεί δηλώσεις και των τριών πρωταγωνιστριών, Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις και Ολίβια Κόλμαν.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις δεύτερες σκέψεις που είχε ο  Γιώργος Λάνθιμος κατά το casting, με τις Κέιτ Γουίνσλετ και Κέιτ Μπλάνσετ να βρίσκονται στο μυαλό του ως επιλογές.

Το περιοδικό περιγράφει τις πρόβες ως «κλασικές πρόβες Λάνθιμου», με την Έμα Στόουν να εξομολογείται πως ο σκηνοθέτης «επιθυμούσε να διαπιστώσει πόσο μπορούμε να νιώσουμε η μια την άλλη χωρίς να βλεπόμαστε».

Η Έμα Στόουν δήλωσε πως μετά την ανάγνωση του σεναρίου «ικέτεψε» για τον ρόλο, ενώ ο σκηνοθέτης της ζήτησε να κάνει μαθήματα για να βελτιώσει την αγγλική προφορά της, γεγονός που σύμφωνα με την ηθοποιό αποδεικνύει πως ο Λάνθιμος δεν είχε Αμερικανίδα ηθοποιό στο μυαλό του γι’ αυτό τον ρόλο.

«Όλα τα ανθρώπινα όντα είναι το ίδιο. Είμαστε όλοι πολυπρόσωποι, πολυεπίπεδοι, αηδιαστικοί και πανέμορφοι, ισχυροί και αδύναμοι και βρώμικοι και λαμπροί. Αυτό είναι και το όμορφο [του The Favourite]. Δεν απεικονίζει τις γυναίκες παλιομοδίτικα σαν να είναι έτοιμες να σπάσουν», δήλωσε η Ολίβια Κόλμαν όταν ρωτήθηκε για το αν η ταινία αποτελεί «μια οπισδθοδρόμηση για τις γυναίκες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top