skip to Main Content

Γιάννης Τσιτσικλής: Ο ταλαντούχος και πολυβραβευμένος καθηγητής Μηχανολογικών συστημάτων του MIT

Ο Γιάννης Τσιτσικλής είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Ένας πολυβραβευμένος ερευνητής για τις μελέτες και το έργο του καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τους τομείς των συστημάτων, της βελτιστοποίησης, του ελέγχου και της έρευνας των επιχειρήσεων.

Η πιο πρόσφατη βράβευσή του ήταν το 2018, όπου έλαβε το βραβείο IEEE Control Systems για τη συμβολή του στη θεωρία και την εφαρμογή της βελτιστοποίησης σε μεγάλα δυναμικά και κατανεμημένα συστήματα, καθώς και το Βραβείο Θεωρίας John von Neumann, με τον Δημήτρη Μπερτσεκά, για τις συμβολές τους στον Παράλληλο και Κατανεμημένο Υπολογισμό, καθώς και στον Νευροδυναμικό Προγραμματισμό.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2016, έλαβε το ACM SIGMETRICS Achievement Award, για την συνεισφορά του στον αποκεντρωμένο έλεγχο, στον κατά προσέγγιση δυναμικό προγραμματισμό και τη στατιστική μάθηση.

Έχουν προηγηθεί πολλές ακόμη βραβεύσεις από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως το 2008, που του δόθηκε ο τίτλος Doctor Honoris Causa από το Université catholique de Louvain (Βέλγιο) ή το 2013 με το ACM Sigmetrics Best Paper Award. Χρονολογικά προηγείται το βραβείο INFORMS Computing Society (1997, 2012), όπως και το Bodossaki Foundation Prize (1995) και πολλά ακόμη.

Ο Γιάννης Τσιτσικλής υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής Electrical Engineering στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια για το ακαδημαϊκό έτος 1983-84, ενώ, από το 1984, εργάζεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ, όπου είναι σήμερα Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Clarence J Lebel.

Ήταν επίσης διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων και Συστημάτων Αποφάσεων (LIDS),  συν-διευθυντής του Κέντρου Επιχειρησιακών Ερευνών (ORC) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα και του αντίστοιχου Κλαδικού Συμβουλίου Έρευνας Πληροφορικής. Τέλος, από το 2012 έως το 2016, υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα.

Είναι μέλος του IEEE (1999) και του INFORMS (2007), ενώ την ίδια χρονιά, εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών.

Έχει γράψει αρκετά βιβλία που επικεντρώνονται στο ερευνητικό του έργο και στα ενδιαφέροντα αυτά. Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1958 κι έλαβε πτυχίο BS στα Μαθηματικά το 1980. Από το ΜΙΤ των ΗΠΑ έλαβε το BS (1980), το MS (1981) και το Ph.D. (1984) στην Ηλεκτρολογική Μηχανική.

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ταλαντούχους και αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν και κάνουν τη χώρα μας περήφανη ανά την υφήλιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top