Ένα νέο φάρμακο που δρα και στα δύο κύρια σημεία…
Topwoman η Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη που σαρώνει τα παγκόσμια βραβεία μουσικής – καθηλωτικό το συμφωνικό έργο σε ποίηση Ρίτσου
Η συνθέτις Πηγή Λυκούδη συμμετείχε για δεύτερη φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης στην Καλιφόρνια της Αμερικής (International music competition, California, USA), διαγωνισμό με εκατοντάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο.
Με τη συμμετοχή της αυτή χάρισε στην Ελλάδα μας για μία ακόμη φορά μία σημαντική διάκριση.
Το συμφωνικό έργο της «Η Δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του κορυφαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου διακρίθηκε και βραβεύτηκε με παγκόσμιο βραβείο σύνθεσης και ασημένιο μετάλλιο (Global Music Awards 2023) προσθέτοντας στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι μία Ελληνική ξεχωριστή συνθετική ψηφίδα.
Λίγα λόγια για το έργο: Το συμφωνικό της έργο «Η Δίψα στο Μυστρά» είναι βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου το οποίο γράφτηκε, στον Μυστρά το 1954.
pigilikoudi
«Είναι ποίημα με βαθιά ελληνοπρέπεια, που μεταδίδει τη διαχρονική αίσθηση της δοκιμασίας του χειμαζόμενου αλλά πάντοτε υπερήφανου ελληνισμού ανά τους αιώνες» υπογραμμίζει η συνθέτρια
Η μελοποίηση του έγινε το 2009 με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή.
Η επίσημη πρώτη παρουσίασή του έργου, έγινε στις 19 Σεπτέμβριου του 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ορχήστρα φίλων της μουσικής Καμεράτα, τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό την μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρος Μυράτ – Ενορχήστρωση Γιάννης Γκίκας
Ερμηνεία Μανώλης Μητσιάς- Απαγγελία Γιάννης Φέρτης
Παρουσιάσθηκε επίσης και το 2010 στην ίδια αίθουσα με τους ίδιους συντελεστές και τέλος με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στον κήπου του Βυζαντινού Μουσείου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ελευθερίου Καλκάνη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου. Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Διάρκεια έργου 55’
Video promo:
Μπορείτε επίσης να ακούσετε ένα μέρος του έργου διάρκειας 12΄ λεπτών στη ηλεκτρονική διεύθυνση:
Σκέψεις της συνθέτριας…
Ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει κάπου ανάμεσα στις θαυμαστές εικόνες του ποιήματος.
[…]
Οἱ ἐχθροὶ καλύτερα μαντεύουν ἀπ’ τοὺς φίλους
τί θησαυροὶ στοιβάζονται κάτου ἀπ’ τὶς πέτρες.
Εἴχαμε ἀργήσει ἀνάμεσα στὰ ἐρείπια.
Κ’ εἴσουν ἐσύ, ὁ Περίβλεπτος, κλεισμένος (σὲ εἴδαμε)
μέσα στὴν κυκλική σου δόξα – ἀμίλητος,
κλεισμένος, ἀνεβαίνοντας κλεισμένος,
ὅπως κι ὁ ἥλιος μὲς στὸν κύκλο τῆς φωτιᾶς του,
καίγοντας τὴ μεταλλική του σάρκα,
καίγοντας καὶ φωτίζοντας, φωτίζοντας καὶ καίγοντας
Μυστράς, Ιούνιος 1954
Αξίζει να σταθούμε στους δύο τελευταίους στίχους που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην απόφαση της μελοποίησης του ποιήματος: «Καίγοντας και φωτίζοντας. Φωτίζοντας και καίγοντας…» «Μας υπογραμμίζουν» τονίζει η συνθέτρια «πως μόνο μέσα από την φωτιά και την κάθαρση που επιφέρει, μπορεί να παρουσιασθεί το ΦΩΣ και όπου αυτό πέσει και φωτίσει κατακαίει την ασχήμια και αποκαλύπτει την ζωντανή γνώση που είναι ουσιαστική για την πορεία της ζωής και του ανθρώπου».
Ο δρόμος μας ας είναι μέσα από το Φως και την Αναγέννηση,
καίγοντας κάθε αρνητικό και φωτίζοντας την Ζωή!
[..καίγοντας τὴ μεταλλική του σάρκα, καίγοντας καὶ φωτίζοντας…]
Το who is who της
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 8 ετών στην τάξη της Μαριάννας Λάρδη. Τελείωσε με Άριστα παμψηφεί και Β’ Βραβείο (τάξη Γ. Κακαλή).
Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους παιδαγωγούς (Ganev, Paola Volpe, Oxana Vablonskaya, Vovka Ashkenazy, Mario Deliponti, Γεράσιμο Κακαλή, Φωτεινή Ορφανίδου, Δημήτριο Τουφεξή, Θεόδωρο Αντωνίου, κ.α.).
Συμμετείχε σε σεμινάρια σύνθεσης με τους Θεόδωρο Αντωνίου, Λ. Νόνο, Κ. Στοκχάουζεν, Χ. Β. Χέντσε, Γκ. Κούρταγκ, και του Ντάρσαντ.
Το 1996 παρακολουθεί σεμινάρια μουσικής για το θέατρο με τον Δ. Τσαλαχούρη.
Την περίοδο 1999 – 2000 παρακολούθησε MASTERCLASS πιάνου και σύνθεσης στο Salzburg ( Σάλτσμπουργκ) της Αυστρίας.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2006 που ολοκλήρωσε τον κύκλο των ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων με την απόκτηση διπλώματος σύνθεσης με άριστα παμψηφεί πήρε μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολύ καλές διακρίσεις.
Εξειδικευμένη σε θέματα παιδοψυχολογίας και μαθησιακών προβλημάτων στην μουσική, ασκεί διδακτική δραστηριότητα από το 1989. Η αγάπη και η φροντίδα για τους μαθητές της ανταμείβονται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους και την πορεία τους στο μουσικό χώρο. Σήμερα είναι μόνιμή καθηγήτρια πιάνου στο δημοτικό ωδείο Πετρουπόλεως και στο ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης μουσικής.
Παράλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωσή της στο εξωτερικό, έχει ξεκινήσει τη συνθετική της δουλειά από το 1991.
Την περίοδο 2002 – 2003 γράφει το Συμφωνικό έργο : «ΧΑΡΑ Σ΄ΕΣΕ ΧΩΡΑ ΛΕΥΚΗ» από το ποίημα του Κωστή Παλαμά Ο Ύμνος της Αθηνάς. Το έργο είναι δομημένο για Συμφωνική Ορχήστρα, με ορχηστρικά μέρη, τραγούδια για γυναικεία φωνή και ανδρική φωνή, απαγγελία ανδρικής και γυναικείας φωνής και μικτή χορωδία.
Από το 2004 μέχρι το 2006 παρουσίασε το έργο της σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χαρακτηριστική επιτυχία είχαν οι συναυλίες της στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Λεοντίου υπό την διέυθυνση της Κατερίνας Κλάδη, στο Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο της Σπάρτης με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του Valeriou Oreskin, στον αρχαιολογικό χώρο των Αμυκλών στη Λακωνία, στην Δεσφίνα στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας το 2004.
Συνθέσεις της παρουσιάζονται το 2007 την 1η Μάϊου στην «Galerie Progres» του Βελιγραδίου, στις 11 Μαΐου στη μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι» του πολυχώρου «Δίπυλον», στις 29 Ιουλίου, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, και στις 21 Νοεμβρίου στον ΙΑΝΟ σε μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Το 2008 στις 27 Φεβρουαρίου και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου» και 4 Σεπτεμβρίου στο 2ο Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων.
Την ενότητα των τραγουδιών της «Οι γειτονιές του Φεγγαριού» παρουσίασε με την ίδια επιτυχία στην πανσέληνο της 6 Αυγούστου και της 4 Σεπτεμβρίου 2009 στην Μονεμβασία και τη Κηφισιά αντίστοιχα.
Έχει συμμετάσχει επίσης με τραγούδια της σε στίχους Ελλήνων ποιητών στους εορτασμούς της Παγκόσμιας ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ τόσο το 2008 όσο και το 2011.
Δείτε ολόκληρο το βιογραφικό της στο pigilikoudi
Η έναρξη της δισκογραφική της δραστηριότητας έγινε τον Ιανουάριο του 2008 που εκδόθηκε το πρώτο CD σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρία ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ με τίτλο «Μου χρωστάς μια αγάπη ουρανέ» σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη.
Το 2009 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Με τους συνεργάτες της οργάνωσε μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων. Ξεχωριστή είναι έκθεση με τίτλο «Εικαστική πλευρά του Γιάννη Ρίτσου» που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την υπεύθυνη διεθνών πολιτισμικών θεμάτων της Γαλλικής Πρεσβείας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη.
Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε επίσης η παρουσίαση, σε επίσημη πρώτη, του συμφωνικού ποιήματός της «Η δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου.