skip to Main Content

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο μυθικός Έλληνας παίχτης του τένις «πολέμα» τα είδωλά του & γράφει ιστορία

Αλλαγή φρουράς στο παγκόσμιο τένις… Το παιδί θαύμα της Ελλάδας Στέφανος Τσιτσιπάς κατόρθωσε ως άλλος Ηρακλής να εκθρονίσει το είδωλο του, τον Ρότζερ Φέντερερ. Επόμενος στόχος του η νίκη επί του Ραφαέλ Ναδάλ!

Είναι σίγουρα παιδί φαινόμενο, έχει συγκινήσει το πανελλήνιο και διαγράφει μία λαμπρή πορεία στο άθλημα που αγαπάει, το τένις, χωρίς ίσως να είχε φανταστεί ποτέ μέχρι που μπορεί να φτάσει και μετά τη νίκη του επί του θρύλου Ρότζερ Φέντερερ μπορεί να φτάσει στην κορυφή. 

Δείτε το αφιέρωμα των διοργανωτών του Αυστραλιανού Open στον Τσιτσιπά:

Η αλήθεια είναι ότι στην ιστορία του αθλητισμού έχουμε ζήσει αρκετές μεγάλες στιγμές, όπως το Euro του 2004, η νίκη της Ελλάδας επί των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ. Η ιστορία όμως του Τσιτσιπά είναι τελείως διαφορετική, γιατί εκτός από την επιτυχία που διαγράφει ήδη σε τόσο νεαρή ηλικία, κάνοντας περήφανη την χώρα μας, έχει κατορθώσει να «εκπαιδεύσει» τους Έλληνες σε ένα άθλημα, που μέχρι πρότινος μας ήταν έως και αδιάφορο και μάλιστα να μας καθηλώσει μπροστά από τις οθόνες, παρακολουθώντας με αγωνία τις προσπάθειές του.

Ποιος να το πίστευε ότι τα όνειρα βγαίνουν αληθινά, αφού μόλις στην ηλικία των 13 ετών ο Τσιτσιπάς είχε δηλώσει ότι θαύμαζε τον Ρότζερ Φέντερερ και σήμερα, στα 20 του πλέον, ήρθε αντιμέτωπος με το είδωλό του και μάλιστα τον κέρδισε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Φέντερερ και στη συνέχεια μίλησε στον Τζον ΜάκΕνρο. Αυτό κι αν είναι τρελό σενάριο που όμως έγινε πραγματικότητα.

“Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει την εμφάνιση του Μποργκ, την ανταγωνιστική φύση του Άντι Μάρεϊ και την ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ”, είχε πει πρόσφατα ο Γκρεγκ Ρουσέτσκι, βετεράνος του τένις, γνωστός στους λάτρεις.

Αν δεν γινόταν εκείνος ο αγώνας επίδειξης στο Tennis Club του Τατοϊου πριν από μερικά χρόνια ίσως να μην είχαν εντοπιστεί σήμερα το ταλέντο και οι δυνατότητες του Τσιτσιπά. Όμως φαίνεται πως κάποια πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι γραφτό να συμβούν. Γιατί αν σκεφτείς ότι ο ίδιος, όπως και κάθε πιτσιρικάς, αγαπούσε πιο πολύ το ποδόσφαιρο κι ότι αν δεν ερχόταν η νίκη στο πρώτο του τουρνουά στη Νορμανδία, σε ηλικία 9-10 ετών, που τον έκανε να αισθανθεί πώς είναι να προσπαθείς για κάτι και να το κατακτάς τότε ίσως σήμερα να τον βλέπαμε να ακολουθούσε άλλη διαδρομή.

Equipe: «Τσιτσιπάς, ο Έλληνας διάδοχος» 

Μία μέρα μετά την ιστορική πρόκριση του 20χρονου τενίστα επί του Ρότζερ Φέντερερ, η διάσημη και έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Εquipe» έκανε ολοσέλιδο αφιέρωμα στον Στέφανο Τσιτσιπά.

«Τσιτσιπάς, ο Έλληνας διάδοχος. Αυτοκρατορικός σε θράσος και πνευματική δύναμη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς με αξιομνημόνευτη απόδοση, νίκησε το ίνδαλμά του, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Είναι περισσότερο ένα κατόρθωμα του Τσιτσιπά, παρά μια ήττα του Φέντερερ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Εquipe.

Ο 20χρονος τενίστας πάει δυνατά στα ημιτελικά του Open της Αυστραλίας. Νίκησε και τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ με 3-1 σετ και προκρίθηκε στους τέσσερις καλύτερους του πρώτου Grand Slam της χρονιάς, όπου περιμένει το νικητή του ζευγαριού Ναδάλ ή Τιαφό  στην επόμενη φάση.

Ο Έλληνας πρωταθλητής μετά την μυθική πρόκριση επί του “βασιλιά” Ρότζερ Φέντερερ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του παγκόσμιου τένις. Κατάφερε να πετάξει εκτός τον Ισπανό αντίπαλό του και να προκριθεί στα ημιτελικά του Open της Αυστραλίας, επικρατώντας με 7-5, 4-6, 6-4, 7(2)-6.

Ο επόμενος μεγάλος αγώνας για τον 20χρονο Έλληνα τενίστα θα διεξαχθεί στις 24 Ιανουαρίου.

Ο Τσιτσιπάς κάνει ήδη εντυπωσιακές και πολλά υποσχόμενες εμφανίσεις. Είναι βέβαιο ότι βρίσκεται στο πικ της φόρμας του, έχει καλή ψυχολογία και πάει με την προοπτική να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Σίγουρα μπορεί να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και να τα καταφέρει. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει όμως, έχει χτίσει τις “βάσεις” για μοναδικά επιτεύγματα στη συνέχεια της καριέρας του. Και είναι μόλις στην αρχή…

Ο Έλληνας τενίστας έγινε ο νεότερος που καταφέρνει να φτάσει σε ημιτελικά Grand Slam μετά τον Νόβακ Τζόκοβιτς που το έπραξε το 2007 στο US Open.

 

 

 

Μιλώντας μετά τη νίκη του με 3-1 σετ επί του Μπαουτίστα Αγκούτ, σε μία σύντομη συνέντευξη του ζητήθηκε να συστήσει τα μέλη της οικογένειάς του κι εκείνος μίλησε με τα πιο τρυφερά λόγια για την υποστήριξη από την οικογένειά του.  

«Είναι καλό που τους είχα εδώ. Δεν είχα παλιά την ευκαιρία να ταξιδέψω μαζί τους. Είναι πολύ όμορφο που τους έχω εδώ, να με υποστηρίζουν και να νιώθω ότι είμαι κοντά στο σπίτι μου. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούσα να ζητήσω και εύχομαι να μπορούσα να το κάνω πιο συχνά.

Το κορτσάκι εκεί είναι η μασκότ μας. Είναι η Ελισάβετ, η μικρή μου αδελφή. Ο ατζέντης μου ο Νικ, που κάνει σκληρή δουλειά για εμένα. Ο κύριος Πάτρικ Μουράτογλου. Ο αδελφός μου Πέτρος Τσιτσιπάς. Ο γυμναστής μου, ο φυσιοθεραπευτής μου. Αριστερά ο πατέρας μου Απόστολος και η μητέρα μου Τζούλια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top