skip to Main Content

«Διδάσκω τους αστροναύτες στη NASA & κάνω έρευνες για θεραπείες στα νεογνά»: Η Ελένη Αντωνιάδου έναν χρόνο μετά την ανακήρυξή της σε Woman of the year, συνεχίζει ακάθεκτη!

Είναι αναμφίβολα όχι απλά μια Top Woman αλλά πολλά περισσότερα! Άλλωστε αναδείχθηκε «Γυναίκα της Χρονιάς» για το 2013, από την κριτική επιτροπή της βρετανικής διοργάνωσης FDM Everywoman in Technology Awards, τη διοργάνωση που αποτελεί θεσμό για τη Μ. Βρετανία! Αναφερόμαστε στην 25χρονη ερευνήτρια της Silicon Valley και της NASA, τη Θεσσαλονικιά Ελένη Αντωνιάδου με την πρωτοποριακή έρευνα στη νανοτεχνολογία και στην αναγεννητική ιατρική, η οποία κάνει κάθε Έλληνα περήφανο από την άλλη μεριά του Ατλαντικού!

Η νεαρή ερευνήτρια στο τμήμα Βιοεπιστημών της NASA, τιμήθηκε για το ερευνητικό της έργο, καθώς σε συνεργασία με τη συμφοιτήτρια της, Claire Crowley, δημιούργησαν μια τεχνητή τραχεία καθώς και το επιχειρηματικό σχέδιο που χρειάζεται ώστε αυτό το ερευνητικό – πειραματικό μοντέλο να μετατραπεί σε κλινικό προϊόν. Βέβαια, ο κατάλογος των διακρίσεων της βέβαια δεν έχει τέλος μιας και είναι υποψήφια διδάκτωρ στη βιο-μηχανική και φιναλίστ στο πρόγραμμα “The Lemelson-MIT” που επιβραβεύει νέους για τα καινοτόμα επιτεύγματά τους. Πλέον, μελετάει το πώς επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου η ακτινοβολία, αλλά παράλληλα ασχολείται με την νανοτεχνολογία και την ιατρική στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων από βλαστοκύτταρα των ίδιων των ασθενών.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως η ζωή της άλλαξε ριζικά στο πρώτο εθελοντικό ταξίδι που έκανε ως επικεφαλής της ιατρικής αποστολής σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανακούφισης του Πόνου των Παιδιών, στη Λατινική Αμερική. Όπως άλλωστε η ίδια έχει δηλώσει πολλάκις, ο εθελοντισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής της.

Το eirinika.gr και ο Χάρης Αποστολόπουλος, επικοινώνησαν με την ταλαντούχο επιστήμονα που έχει κάνει όλο τον πλανήτη να μιλάει για τα κατορθώματά της, ρωτώντας τη για την έρευνα και τα όνειρά της, τη νοσταλγία της για την Ελλάδα καθώς και το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χώρα μας και να προσφέρει από αυτήν, στην επιστημονική κοινότητα.

***************

Χάρης Αποστολόπουλος: Πώς πάει η έρευνά σας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα;

Ελένη Αντωνιάδου: Αυτή την περίοδο παρακολουθώ τα πειράματα βιοϊατρικής τα οποία διεξάγονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που είχα την ευκαιρία να διδάξω στους αστροναύτες και συνεχίζω τη διδακτορική μου έρευνα πραγματοποιώντας πειράματα με την χρήση βλαστοκυττάρων από αμνιακό υγρό για την δημιουργία τεχνητών οργάνων και θεραπειών για νεογνά.

ΧΑ: Ποιο είναι το όνειρο της Ελένης ως γυναίκα αλλά και ως επιστήμων; Πότε θα νιώσει πως ολοκλήρωσε τον κύκλο της επιτυχίας;

ΕΑ: Δεν πιστεύω στην ύπαρξη ενός κύκλου επιτυχίας, αντίθετα νομίζω ότι το κίνητρο για την κατάκτηση των ονείρων μας πηγάζει από την πεποίθηση ότι οι στόχοι, οι φιλοδοξίες και οι επιθυμίες μας, βρίσκονται πάντα ένα βήμα μακριά, ωθώντας μας να εξελισσόμαστε συνεχώς. Ανάμεσα σε άλλα, όνειρα μου είναι να μεταφραστεί η έρευνά μου σε κλινική θεραπεία, προσβάσιμη σε όλους τους ασθενείς μεταμοσχεύσεων, να βρω μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή και να συνεισφέρω κοινωνικά ώστε οι επιστημονικές και επιχειρηματικές μου προσπάθειες να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα για την εξέλιξη της γενιάς του μέλλοντος.

ΧΑ: Το βραβείο της TopWoman 2013 τι σας πρόσφερε εκτός από την αναγνωρισιμότητα στην πατρίδα;

ΕΑ: Η βράβευση ήταν ιδιαίτερα τιμητική για μένα καθώς αποτελεί αναγνώριση των ερευνητικών και επιχειρηματικών μου προσπαθειών στον τομέα της δημιουργίας τεχνητών οργάνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών. Η διάκριση αυτή μου έδωσε την δυνατότητα να έρθω σε επαφή με ασθενείς που είναι σήμερα υποψήφιοι δέκτες των πειραματικών θεραπειών μας, όπως επίσης να επικοινωνήσω την έρευνα μου με το ευρύ κοινό της Αγγλίας (μέσα από σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια και εταιρικούς συνδέσμους) και να δημιουργήσω σημαντικούς και αναγκαίους συνεργατικούς δεσμούς με επενδυτικούς κύκλους στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Είμαι πολύ συγκινημένη με την ανταπόκριση του κόσμου στην Ελλάδα που ήταν αναπάντεχη, όμως υπογραμμίζει πως ο λαός μας μπορεί να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την προσπάθεια και να χαρεί με την χαρά του συμπατριώτη του.

ΧΑ: Θα μπορούσατε να επιστρέψετε ποτέ στην Ελλάδα ή θέλετε να συνεχίσετε να ζείτε και να εργάζεστε στο Εξωτερικό; Με ποια κριτήρια, κίνητρα και προϋποθέσεις θα γυρνούσατε;

ΕΑ: Φυσικά θα επιθυμούσα να επιστρέψω και να εργαστώ στον ερευνητικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό χώρο ή στην ανάπτυξη πολιτικών τεχνολογίας και επιστημών, άλλωστε πάντα προσπαθώ να κτίζω γέφυρες συνεργασίας με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι τις προϋποθέσεις τις δημιουργούμε εμείς και καλό είναι να θυμόμαστε πως σύμφωνα με την σωκρατική διδασκαλία το μυστικό της αλλαγής είναι να εστιάζεις όλη σου την ενέργεια, όχι στο πως να πολεμάς το παλιο, αλλά στο να κτίζεις το καινούργιο.

ΧΑ: Πώς περνάει μια Top Woman επιστήμων, όπως εσείς, τη μέρα της;

ΕΑ: Αναλόγως την περίοδο, βρίσκομαι μεταξύ Αγγλίας και Αμερικής, πραγματοποιώ πειράματα για την διδακτορική μου έρευνα με βάση τα βλαστοκύτταρα για την ανάπτυξη τεχνητών οργάνων, επιβλέπω πειράματα βιοϊατρικής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συμμετέχω σε συσκέψεις για την εξέλιξη των κλινικών δοκιμών για την εταιρεία Transplants Without Donors.

ΧΑ: Ως Ελληνίδα επιστήμων ερευνήτρια βιολόγος, νιώσατε ποτέ στις ΗΠΑ κάποια διάκριση λόγω του φύλου ή της καταγωγής σας;

ΕΑ: Φαινόμενα κοινωνικών διακρίσεων συναντώνται παντού, ο τρόπος λειτουργίας τους διαφέρει. Νομίζω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι η εικόνα της κουλτούρας του με σταθερές ποιότητες και αξίες και πρέπει αυτές οι πανανθρώπινες αξίες να αντανακλώνται με διάθεση συνεργασίας, αλληλεγγύης και ομόνοιας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας γιατί διαφορετικά εξανδραποδιζόμαστε.


ΧΑ: Όταν νοσταλγείτε την Ελλάδα τι σας έρχεται στον νου πρώτο;

ΕΑ: Οι ομορφίες της χώρας μας, το απέραντο γαλάζιο, ο εκθαμβωτικός ήλιος αλλά κυρίως η ανθρωπιά και η συμπόνια μας.

ΧΑ: Τι κουβαλάτε μαζί σας από την Ελλάδα που δεν μπορείτε να βρείτε αλλού;

ΕΑ: Μαστίχα Χίου και καλλυντικά προϊόντα από την εταιρεία της μητέρας μου!

Δείτε αναλυτικά το βιογραφικό της Ελένης Αντωνιάδου στη NASA

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 24 Ιουνίου 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top