skip to Main Content

Αποστολία Τσιμπερίδου: Με εξατομικευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου προκαλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας

Η Δρ Αποστολία Μ. Τσιμπερίδου είναι Διδάκτωρ στο Τμήμα Καρκινοπαθών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον και πρωτοπόρος στην προώθηση της αντικαρκινικής ιατρικής ακριβείας στις ΗΠΑ. H έρευνά της στις εξατομικευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

Μαζί με την ομάδα της ξεκίνησε την έρευνά της πάνω στην Ιατρική Ακριβείας (Precision Medicine) σε όλους τους τύπους όγκων. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος καρκίνου ή όγκου που είχαν και υποβλήθηκαν στις αντίστοιχες θεραπείες.

Από αυτούς τους ασθενείς, 711 έλαβαν αντιστοίχως στοχευμένη θεραπεία και 596 μη στοχευμένη θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 57 έτη και το 39% ήταν άνδρες. Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι ήταν του γαστρεντερικού, των γυναικολογικών, του μαστού, το μελάνωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο συνολικός αριθμός επιβίωσης 3ετούς διάρκειας ήταν 15% στην στοχευμένη ομάδα σε σύγκριση με 7% στην μη στοχευμένη ομάδα. Το συνολικό ποσοστό επιβίωσης των 10 ετών ήταν 6% έναντι 1%, αντίστοιχα.

Η έρευνα αυτή φέρει τον τίτλο «Initiative for Molecular Profiling in Advanced Cancer» (2007) και τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Η Δρ Τσιμπερίδου έχει λάβει σειρά διακρίσεων και βραβείων για την προσφορά της. Μεταξύ άλλων και τα «Career Development Award», «American Society of Clinical Oncology Merit Award» και «American Society of Hematology Travel Award» από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας και το «Travel Award» από το European Hematology Association.

Η Δρ Τσιμπερίδου κατάγεται από τον Βόλο. Η ενασχόλησή της με την ιατρική προέκυψε ως απόφαση από μικρή ηλικία και σε αυτό συνέβαλε και η διάγνωση της μητέρας της με καρκίνο.

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πήρε το διδακτορικό της στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια μετα-διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top