skip to Main Content

Έλλη Παπαεμμανουήλ: Η Ελληνίδα επιστήμονας ανακάλυψε το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παιδική λευχαιμία

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center υπήρξε επικεφαλής της ομάδας έρευνας που ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.

Πιο συγκεκριμένα, η γενετίστρια – βιολόγος και η ομάδα της, εξέτασαν 1.450 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και παρατήρησαν πως ενώ δείχνει να είναι η ίδια αρρώστια, στη βάση της χωρίζεται σε 11 υποομάδες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά τα οποία διαχωρίζουν αυτές τις υποομάδες είναι η ηλικία και οι γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο ανταπόκρισης στη χημειοθεραπεία. Οι ερευνητές υπό την κ. Παπαεμμανουήλ προχώρησαν σε βάθος την έρευνα και διαπίστωσαν ότι το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφειλόταν στις γονιδιακές μεταλλάξεις.

Η συγκεκριμένα έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” και στο 21ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο του 2016 και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στους παρόντες επιστήμονες.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ ανέλαβε την εν λόγω έρευνα κατά του καρκίνου αμέσως μετά το πτυχίο της στη Γλασκόβη το 2004. Παίρνοντας υποτροφία στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του καρκίνου στο Λονδίνο, θέλησε αμέσως να αναλάβει δράση κάτι που έκανε με μεγάλη επιτυχία.

Από το 2010 έως και το 2014, η Έλλη Παπαεμμανουήλ εργάστηκε ως ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute, στο Cambridge,ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιδιακής έρευνας στον κόσμο. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Ελληνίδα επιστήμονας εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Από τον Μάρτιο του 2015, είναι επίκουρος καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).

Σήμερα, η διακεκριμένη και παγκοσμίου φήμης επιστήμων, πρωτοστατεί στις έρευνες της γενετικής προδιάθεσης του καρκίνου αλλά και σε όσες έρευνες έχουν να κάνουν με την παιδική λευχαιμία.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, είναι επικεφαλής ερευνών σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, με στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top