skip to Main Content

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο θρυλικός μπασκετμπολίστας του NBA έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ

Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο μοιάζει ψεύτικη κι όμως είναι αληθινή. Ξεκίνησε από ένα μικρό γηπεδάκι στου Ζωγράφου για να καταλήξει να παίχτης του NBA και μάλιστα να επιλεχθεί από τους Μπακς στο νούμερο 15 του ντραφτ του πρωταθλήματος, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε ντραφτ για Έλληνα παίκτη του NBA έως το 2013.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους παίκτες  του πρωταθλήματος κι έγινε ο πρώτος που κατόρθωσε να τελειώσει ανάμεσα στις είκοσι πρώτες θέσεις του αγωνιστικού έτους για κάθε μία από τις κύριες στατιστικές κατηγορίες.

Το προσωπικό του ρεκόρ πόντων σε αγώνα είναι 44 ενάντια στους Portland Trail Blazers, το 2017. Η επιτυχία του έχει ήδη αναγνωρισθεί παγκοσμίως, ενώ οι Αμερικάνοι σχολιαστές του έχουν βγάλει το δικό του παρατσούκλι στο ΝΒΑ, Greek freak, και τον έχουν αποκαλέσει «Ελληνικό θαύμα της φύσης».

Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου του 1994 στην Αττική ο νιγηριανής καταγωγής παίκτης έχει κάνει όλο τον πλανήτη να παραμιλάει με τις αθλητικές τοy επιδόσεις. Οι γονείς του, Βερόνικα και Τσαρλς, που και οι δύο ήταν αθλητές, πρώην αθλήτρια του άλματος εις ύψος η μητέρα του και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ο πατέρας του,  μετανάστευσαν μαζί με τον γιο τους, Θανάση, από το Λάγος της Νιγηρίας στην Ελλάδα, το 1991. Εγκαταστάθηκαν στα Σεπόλια, αφήνοντας τον μεγαλύτερο γιο τους, Φράνσις, στο Λάγος με τους παππούδες του. Η οικογένεια απέκτησε άλλα δύο παιδιά, τον Κώστα και τον Αλέξη.

Οι δυσκολίες που περνούσε η οικογένεια στη διαβίωσή της ήταν πολλές, αφού ο Γιάννης δεν έχει διστάσει να παραδεχτεί ότι με τον αδερφό του Θανάση δούλευαν πολλές φορές σε υπαίθριες αγορές , πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια.

Το 2008 ήταν μία σημαδιακή χρονιά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ήταν τότε που ο Σπύρος Βελλινιάτης, ως προπονητής του Φιλαθλητικού του Ζωγράφου, ανακάλυψε τον Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι είχε μπροστά του ένα μεγάλο αστέρι του μπάσκετ με φυσικές ικανότητες και πολύ ταλέντο. Έτσι ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν να παίζουν για τον Φιλαθλητικό.

 

Το 2013 είχε έρθει η ώρα να λάμψει το άστρο του κι έτσι επιλέχθηκε σε ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς. Η οικογένειά του τον ακολούθησε στην πολιτεία του Ουισκόνσιν. Τα αδέλφια του ακολούθησαν την ίδια διαδρομή. Ο Φράνσις έγινε επαγγελματίας αθλητής ποδοσφαίρου στη Νιγηρία, ο Θανάσης και ο Κώστας επαγγελματίες παίκτες του μπάσκετ και ο Αλέξης ασχολήθηκε με μπάσκετ σε σχολικά πρωταθλήματα των ΗΠΑ.

Το απίστευτο ρεκόρ πόντων του Γιάννη έχει γράψει ιστορία. Στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 6,8 πόντους σε 77 εμφανίσεις, σκόραρε 23 φορές διψήφιο αριθμό πόντων και μάζεψε δύο φορές διψήφιο αριθμό ριμπάουντ, κάνοντας έτσι και τις δύο αυτές φορές «νταμπλ νταμπλ» (διψήφιος αριθμός σε 2 στατιστικές κατηγορίες από τις 5).

Τελείωσε το αγωνιστικό έτος με 61 κοψίματα, όντας πρώτος στην αντίστοιχη κατηγορία ανάμεσα στους νεοφερμένους παίκτες του ΝΒΑ και κατετάγη συνολικά έβδομος στον κατάλογο νεοφερμένων του πρωταθλήματος. Επίσης, επιλέχτηκε να παίξει στο Rising Stars Challenge στο Σαββατοκύριακο του All-Star του ΝΒΑ που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη, όπου και σημείωσε 9 πόντους, 2 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 17 λεπτά συμμετοχής. Στο τέλος της σεζόν επιλέχτηκε στη δεύτερη NBA All-Rookie Team.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2015, ο Αντετοκούνμπο έγινε ο νεαρότερος παίχτης στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. Ένα χρόνο μετά έκανε το πρώτο «τριπλ νταμπλ» (τριψήφιος αριθμός σε 2 στατιστικές κατηγορίες από τις 5) της αθλητικής του σταδιοδρομίας. Ο Γιάννης, σε ηλικία 21 ετών τότε, έγινε αυτομάτως ο νεότερος αθλητής των Μπακς που έκανε «τριπλ νταμπλ» και ο πρώτος παίκτης της ομάδας που πετυχαίνει 4 «τριπλ νταμπλ» εντός ενός μόλις αγωνιστικού έτους.

Το 2016, έλαβε τετραετή επέκταση συμβολαίου από τους Μιλγουόκι Μπακς, με συνολικές απολαβές 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Για τις επόμενες δύο συνεχόμενες χρονιές ανακηρύχθηκε ξανά παίκτης της εβδομάδας. Οι πόντοι που είχε σκοράρει στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της σεζόν τον έγραψαν ξανά στην ιστορία της ομάδας, αλλά με τους 175 πόντους πριν το έκτο παιχνίδι, ξεχώρισε ως ο παίκτης με το μεγαλύτερο ρεκόρ πόντων για τα πρώτα πέντε παιχνίδια σε ολόκληρη την ιστορία του ΝΒΑ.

Το 2018 ψηφίστηκε και πάλι 2018 NBA All-Star κι έγινε το πρώτο μέλος της ομάδας, από το 1980, που ονομάστηκε με αυτόν τον τίτλο για δύο συνεχόμενα All-Star Games.

 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο αδερφός του, Θανάση, ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016 τη διοργάνωση των Antetokounbros, η οποία αποτελείται από αγώνες επίδειξης και φιλικά παιχνίδια. Σκοπός είναι η προώθηση του μπάσκετ, αλλά ευρύτερα του αθλητικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top