skip to Main Content

Γιώργος Πέτρου: Ποιος είναι ο κορυφαίος Έλληνας μαέστρος, πλέον καλλιτεχνικός διευθυντής στο ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Χαίντελ

O Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους και πλέον διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του με λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία. Στο ενεργητικό του μετρά πολυάριθμες βραβεύσεις, τακτικές εμφανίσεις στο εξωτερικό και συνεργασίες με διάσημες ορχήστρες. Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στα μουσικά βραβεία Grammys στην κατηγορία “Καλύτερη Ηχογράφηση Όπερας” για την ερμηνεία του στον “Ottone” του George Frideric Handel. Η νέα του μεγάλη επαγγελματική επιτυχία είναι η ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χαίντελ του Γκαίτινγκεν από τη σεζόν 2021-22.

Τo περίφημο Internationale Händel Festspiele Göttingen είναι ένα από τα πιο φημισμένα και παλαιότερα φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε ως θεσμός το 1920 και στοχεύει στην προβολή των έργων του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ μέσα από τεκμηριωμένες ιστορικές ερμηνείες.

Ο φημισμένος έλληνας αρχιμουσικός παίρνει τη σκυτάλη του Φεστιβάλ και της Ορχήστρας από τον Laurence Cummings, μετά την εκλογή του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή από Εποπτικό Συμβούλιο και Επιτροπή Επιλογής στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με εξειδίκευση στην παλαιά μουσική.

Aνάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο καθηγητής Δρ. Wilhelm Krull, πρόεδρος του Συμβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής, ο οποίος δήλωσε: «Στο πρόσωπο του Γιώργου Πέτρου βρήκαμε έναν εξαίρετο, διεθνώς αναγνωρισμένο διάδοχο του Laurence Cummings. Ο Πέτρου έχει το απαιτούμενο δυναμικό για να συμβάλει στη διατήρηση της λάμψης του φεστιβάλ στη διεθνή μουσική σκηνή τη δεκαετία του 2020.»

Εξίσου ενθουσιώδης ήταν και η δήλωση του Wolfgang Sandberger, προέδρου του Ιδρύματος Göttinger Händel: «Ο Γιώργος Πέτρου είναι ένας έξοχος, γεμάτος ζωντάνια ερμηνευτής του Χαίντελ. Είμαι κατενθουσιασμένος που ο Πέτρου εξελέγη καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Ήδη, οι προοπτικές που ανοίγονται μετά το 2020, που είναι επετειακό έτος για μας, είναι εξαιρετικές.»

Την ικανοποίησή τους για την εκλογή του κορυφαίου έλληνα αρχιμουσικού στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαίντελ εξέφρασαν επίσης ο Υπουργός Επιστήμης και Πολιτισμού της Κάτω Σαξονίας, ο δήμαρχος του Γκαίτινγκεν, o προϊστάμενος της περιφερειακής αρχής του Γκαίτινγκεν και ο καθηγητής Dr. Martin Balleer, πρόεδρος του διεθνούς ιδρύματος Händel‐Festspiele.

Την απόφαση επικρότησε επίσης ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Laurence Cummings, ο οποίος τόνισε ότι «με τον Γιώργο Πέτρου, το Φεστιβάλ και η ορχήστρα είναι στα καλύτερα χέρια

WHO IS WHO

Ο Γιώργος Πέτρου είναι ένας από τους από τους πλέον διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας με διεθνή καριέρα και τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και συμφωνικά κέντρα, όπως και με συνεργασίες με σπουδαίες ορχήστρες ανά τον κόσμο.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αι., ενώ το ρεπερτόριό του είναι ευρύτατο με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα. Παράλληλα, ασχολείται με εξίσου μεγάλη επιτυχία και με τη σκηνοθεσία μουσικού θεάτρου.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής από τον Σεπτέμβριο του 2012 και με το έργο του εκεί κατόσθωσε να κάνει σημαντικά βήματα στο εξωτερικό. Υπό τη διεύθυνσή του, το σύνολο, υιοθετώντας τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea, εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, με θριαμβευτικές εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις (Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, BBC-PROMS, Klara Festival) και σε διάσημες αίθουσες και θέατρα της Ευρώπης, όπως η Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, η Αίθουσα Πλεγιέλ, η Bozar των Βρυξελλών, το Palau de la Música της Βαρκελώνης και η Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Παράλληλα, ο Γιώργος Πέτρου είναι αρχιμουσικός σε πολλά γνωστά λυρικά θέατρα και ορχηστρικά σύνολα ανά τον κόσμο, ενώ διαθέτει και πλούσια δισκογραφία.

Η υποψηφιότητά του για το βραβείο Grammy ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σταθμούς της καριέρας του. Η ηχογράφηση για τον “Ottone” του George Frideric Handel.πραγματοποιήθηκε για την DECCA με την ιταλική ορχήστρα Ιl Pomo d’ Oro (ερμηνευτές: Max Emanuel Cencic & Lauren Snouffer, παραγωγή Jacob Haendel).

Τις υπόλοιπες τέσσερις υποψηφιότητες στην ίδια κατηγορία συνέθεταν οι αρχιμουσικοί Valery Gergiev, Gianandrea Noseda, Hans Graf και Lothar Koenigs. Η τελετή απονομής των 60ών βραβείων Grammy πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

Ήταν η πρώτη φορά φορά ως υποψήφιος για Grammy, ωστόσο διαθέτει πολλές διακρίσεις και για τις ηχογραφήσεις του: Echo Klassic, Gramophon-Editor’s Choice, Diapason d’Or, BBC Recording of the Month.

Για την εν γένει καλλιτεχνική προσφορά του, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου τού απένειμε τον τιμητικό τίτλο Associate (ARAM), ενώ η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top