skip to Main Content

Νικόλαος Νταβατζής: Ο ελληνικής καταγωγής παραγωγός που δημιούργησε το The History Channel

Είναι το πρόσωπο πίσω από τη δημιουργία δύο εκ των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων της Αμερικής, του A&E Network και του γνωστού σε όλους μας, The History Channel. Το όνομά του είναι Νικόλαος Νταβατζής και είναι ένας από τους Έλληνες που έχουν διαγράψει μία τεράστια πορεία στο εξωτερικό.

Πολυπράγμων, μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται για χρόνια στο χώρο της τηλεόρασης με πολλές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Σημαντικός σταθμός στη διαδρομή του η Xerox στην οποία εργάστηκε για 12 χρόνια. Μετέπειτα προσλήφθηκε στη Warner Amex, από την οποία δημιουργήθηκαν και τα MTV και Nickelodeon.

Το 1983, ανέλαβε να συγχωνεύσει δύο μεγάλα, αλλά σε παρακμή δίκτυα, το Entertainment Network ιδιοκτησίας του κολοσσού RCA και της οικογένειας Ροκφέλερ και του ARTS Network ιδιοκτησίας του ABC και της Hearst.
Έτσι, γεννήθηκε το A& E Network από τα αρχικά των δύο δικτύων, που συγχωνεύτηκαν με επιτυχία.
Στη συνέχεια ο Νταβατζής, απέκτησε τον έλεγχο του δικτύου και αργότερα δημιούργησε το History Channel.

Σιγά σιγά το δίκτυο απέκτησε ταυτότητα και προέβαλε πολλές επιτυχημένες σειρές, όπως «Biography», «Hornblower», «100 Center Street» και το «A Nero Wolfe Mystery». Το 1995 δημιουργήθηκε το The Channel History, το οποίο βγήκε στον αέρα και αγκαλιάστηκε γρήγορα από τηλεθεατές και διαφημιζόμενους.

Στην συνέχεια η εταιρεία ανέπτυξε περαιτέρω προγράμματα, όπως το Channel Biography, History Channel International και το History Channel en Español.

 

Η απόφαση για ένα τέτοιο κανάλι είχε να κάνει με τα βιώματά του. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1942  στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες. Μεγάλωσε στην περιοχή Chelsea της Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε από το St. John’s University, από όπου έλαβε και επίτιμο Διδακτορικό Δίπλωμα.

Ο Νικόλαος Νταβατζής ήταν βετεράνος των αμερικανικών Ναυτικών Σωμάτων και ο πατέρας του ήταν για εκείνον πρότυπο, αφού υπηρέτησε τόσο στον ελληνικό στρατό όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τον Νικόλαο λοιπόν η ιστορία είχε πολύ μεγάλη σημασία κι έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικτύο αποκλειστικά για αυτή τη θεματική και μάλιστα γνώρισε και μεγάλη επιτυχία αφού, το Channel History, εκπέμπει σε περισσότερες από 130 χώρες. 

Σήμερα ο Νικόλαος Νταβατζής είναι σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του National Cable & Telecommunications Association, μια πρωτοβουλία στην οποία τα δίκτυα και οι πάροχοι τηλεοπτικών υπηρεσιών προμηθεύουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίς εμπορικούς σκοπούς σε 250.000 εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα. Επίσης, διατελεί επίτιμος Διευθύνων Σύμβουλος της A&E, ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του St. John’s University, του οποίου η αποστολή είναι να εκπαιδεύει παιδιά φτωχών.

Ανάμεσα στις πολλές και μεγάλες διακρίσεις του είναι και το «Marine Corps Historical Foundation Heritage Award» όπως και το βραβείο Vanguard 2003 για διακεκριμένη ηγεσία από την εθνική ένωση καλωδιακής τηλεόρασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top