skip to Main Content

Αποκλ. – Made in Greece η Δίοπας & o Σίμος Διαμαντίδης: Τα πρώτα αλεξίσφαιρα δίχτυα αλιείας & ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο – 3 φορές ελαφρύτερα – 30% εξοικονόμηση καυσίμου

Είναι το όραμα, η αγάπη και η ανάγκη για διαρκή εξέλιξη που σε κάνουν άξιο συνεχιστή ενός έργου που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες και αυτά τα στοιχεία ισχύoυν στην περίπτωση του κ. Σίμου Διαμαντίδη, ο οποίος σήμερα έχει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης κατασκευής διχτυών Δίοπας ΑΕ και ήδη μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία και η 3η γενιά της οικογένειας.

Τα θεμέλια της εταιρείας είχαν ήδη μπει από τότε που ο παππούς Ιωακείμ Διαμαντίδης, διατελούσε Δίοπος επί σειρά ετών στο ναυτικό και διέθετε το παρατσούκλι Δίοπας, το οποίο έμελλε να είναι το όνομα της εταιρείας που γεννήθηκε κάποια χρόνια αργότερα.

Άκρως οικογενειακή λοιπόν η υπόθεση παραγωγής διχτυών στην Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, αλλά και άκρως καινοτόμα, αφού η Δίοπας αποτελεί την πρώτη εταιρεία παραγωγής διχτυών με κόμπο στην Ελλάδα, αλλά και την πρώτη εταιρεία κατασκευής αλεξίσφαιρων διχτυών από το νήμα των αλεξίσφαιρων γιλέκων. Πρόκειται για υλικό που είναι δύο φορές πιο ανθεκτικό από το κανονικό και 3 φορές πιο ελαφρύ με αποτέλεσμα να γίνεται εξοικονόμηση καυσίμων έως και 30%.

Σήμερα η Δίοπας κατασκευάζει δίχτυα για ιχθυοκαλλιέργεια, για αλιεία, για σπορ και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και για διάφορες άλλες χρήσεις.

Η εταιρεία προωθεί και άλλες καινοτόμες ιδέες και φυσικά η καινοτομία αυτή δεν θα μπορούσε να εγκλωβιστεί στα στενά όρια της Ελλάδας. Αντίθετα τα δίχτυα της Δίοπας έχουν «απλωθεί» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα την ιστορία της εταιρείας Δίοπας, όπως την περιέγραψε στο MadeinGreece.news ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σίμος Διαμαντίδης.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • ο πατέρας μου, ο Ιωακείμ Διαμαντίδης, είχε το παρατσούκλι Δίοπας, καθώς διετέλεσε Δίοπος επί σειρά ετών στο ναυτικό
  • έπρεπε μετά το ψάρεμα να πλένουν και να στεγνώνουν καθημερινά τα δίχτυα τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα σάπιζαν
  • εντοπίσαμε την ανάγκη εισαγωγής νάιλον διχτυών από την Ιαπωνία αρχικά και αμέσως θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας
  • Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1982, η οποία σιγά σιγά εξελίχθηκε και στη συνέχεια άρχισε την κατασκευή έτοιμων διχτυών για την αλιεία
  • Κατασκευάζουμε δίχτυα για ιχθυοκαλλιέργεια, για αλιεία, για σπορ και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και για διάφορες άλλες χρήσεις
  • Καινοτομία μας τα αλεξίσφαιρα δίχτυα που κατασκευάσαμε χρησιμοποιώντας υλικό–νήμα με το οποίο είναι κατασκευασμένα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα
  • Το δεύτερο καινοτόμο προϊόν που έχουμε δημιουργήσει είναι τα δίχτυα για υφάλους για προστασία και διπλασιασμό των ιχθυοπληθυσμών
  • τα ψάρια να μην μπορούν να κάνουν τρύπες, τα δίχτυα να είναι 3 φορές πιο ελαφριά, να παραμένουν καθαρά και να χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό για τον καθαρισμό τους.
  • Η προσπάθεια τα επόμενα χρόνια θα είναι η επέκταση παραγωγής νέων ποιοτικών και καινοτόμων διχτυών που προστατεύουν το περιβάλλον, η παραγωγή διχτυών από ανακυκλωμένα και νέα υλικά, η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της Δίχτυα Διόπας; Μιλήστε μας για την ιστορία της εταιρείας, πότε και πως ξεκίνησαν όλα, στάδια, έμπνευση, αφορμή;

Θα ξεκινήσουμε με μία όμορφη ιστορία που αποτέλεσε και την αφορμή για τη δημιουργία της εταρείας μας. Τα παλιά τα χρόνια και ιδιαίτερα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα δίχτυα που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα ήταν από βαμβακερό νήμα με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των ψαράδων της εποχής αφού έπρεπε μετά το ψάρεμα να πλένουν και να στεγνώνουν καθημερινά τα δίχτυα τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα σάπιζαν.
Οι Ιάπωνες όμως ανακάλυψαν το νάιλον ως βασικό υλικό κατασκευής των διχτυών που αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτικό στις συνθήκες ψαρέματος. Εμείς εντοπίσαμε την ανάγκη εισαγωγής νάιλον διχτυών από την Ιαπωνία αρχικά και αμέσως θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η Δίοπας ΑΕ σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις κτιρίων εμβαδού 8500 τμ., στην βιοτεχνική περιοχή της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σας πω δε, ότι ο πατέρας μου, ο Ιωακείμ Διαμαντίδης, είχε το παρατσούκλι Δίοπας, καθώς διετέλεσε Δίοπος επί σειρά ετών στο ναυτικό. Εκείνος λοιπόν ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε την ενασχόληση με την εισαγωγή διχτυών αλιείας και την μεταπώληση τους σε ψαράδες της περιοχής της Μηχανιώνας και των περιχώρων. Εμείς, δύο γενιές μετά, κουβαλάμε στις πλάτες μας την παράδοση χρόνων και θεωρούμε τους εαυτούς μας άξιους συνεχιστές του έργου που ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα περίπου ο πατέρας μου και παππούς του γιου μου.

Μετά τον θάνατο του πατέρα μας, Διαμαντίδη Ιωακείμ,ιδρύσαμε την εταιρεία Αφοι Ιωακείμ Διαμαντίδη & Σια ΟΕ το 1982, που σκοπό είχε την εμπορία ειδών Αλιείας.Το 1991 εξαγοράσαμε την εταιρεία «Ζαργάνης Κανελάκης ΑΕ» η οποία μετονομάστηκε σε ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ. Η εταιρεία με την νέα επωνυμία σιγά σιγά εξελίχθηκε και στη συνέχεια άρχισε την κατασκευή έτοιμων διχτυών για την αλιεία. Το 1993 η Δίοπας ΑΕ μετά το ξεκίνημα της ιχθυοκαλλιέργειας στο τέλος της δεκαετίας του 1980 άρχισε την κατασκευή διχτυοκλωβών για την ιχθυοκαλλιέργεια. Παράλληλα, άρχισε και ο εμποτισμός των διχτυών με Antifouling και άλλα υλικά.
Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στις αρχές του 2000 η εταιρεία ασχολήθηκε και με την κατασκευή διχτυών προστασίας, διχτυών σκίασης, αθλητικών διχτυών κλπ.

Μέχρι το 2014 η εταιρεία αγόραζε τα δίχτυα σε τόπια και είτε τα πουλούσε σαν τόπια είτε τα μεταποιούσε και στην συνέχεια τα προσέφερε σαν τελικά προϊόντα στου αλιείς στους ιχθυοκαλλιεργητές, στον αθλητισμό κλπ.
Το 2014, μετά την έλευση της νέας γενιάς – 3ης γενιάς – στην εταιρεία, η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, υλοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της αγοράζοντας νήμα και μετά την κατάλληλη επεξεργασία κατασκευάζει πλέον τα δίχτυα σαν τόπια σε οποιαδήποτε διάσταση.

Τι προϊόντα διαθέτει η Δίοπας;

Κατασκευάζουμε δίχτυα για ιχθυοκαλλιέργεια, για αλιεία, για σπορ και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και για διάφορες άλλες χρήσεις. Τα δίχτυα μας είναι με κόμπο ή και χωρίς κόμπο. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζονται δίχτυα με κόμπο στην Ελλάδα. Κατέχουμε διεθνή πιστοποίηση και διαθέτουμε πλήρες εργαστήριο δοκιμής αντοχής των διχτυών που κατασκευάζουμε όσον αφορά τον εφελκυσμό και την τριβή.

Ένα από τα δυνατά μας χαρτιά, αν θέλετε, είναι ότι διαθέτουμε ειδικό λογισμικό της εταιρείας Simrad μέσω του οποίου είναι δυνατή η ανάλυση, ο σχεδιασμός και η προσομοίωση της συμπεριφοράς των διχτυών-τρατών στην θάλασσα με τελικό σκοπό την μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων έως και 20%. Προσπαθούμε το τελικό προϊόν που διαθέτουμε στην αγορά να είναι πλήρως ελεγμένο και να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του εκάστοτε πελάτη μας. Για τον σκοπό αυτό θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις, γι’ αυτό και συμμετέχουμε σε διάφορα προγράμματα ερευνών που κατά καιρούς εκπονούνται με στόχο την προώθηση της Αλιείας και της Ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ σήμερα κατασκευάζει:

Δίχτυα για την αλιεία

  • Για όλους του κλάδους της Αλιείας, Ανεμότρατα, Γρι-Γρι, Παράκτια Αλιεία κλπ
  • Ειδικές τράτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων
  • Επίσης διαθέτει όλα τα υποστηρικτικά υλικά για την Αλιεία, όπως σχοινιά, συρματόσχοινα, φελά, μολυβόσχοινα, νήματα κλπ

Δίχτυα για την ιχθυοκαλλιέργεια

  • Κατασκευή διχτυοκλωβών όλων των τύπων και διαστάσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών
  • Κατασκευές διχτυών προστασίας από πουλιά και από επιθέσεις μεγάλων ψαριών
  • Κατασκευές σάκων διαλογής και θεραπείας
  • Κατασκευές διχτυών σκίασης κλπ
  • Επισκευές διχτυών Ιχθυοκαλλιέργειας
  • Εμποτισμός διχτυών με Antifouling και άλλα υλικά
  • Επίσης διαθέτει όλα τα υποστηρικτικά υλικά για τις ιχθυοκαλλιέργειες όπως νήματα, σχοινιά, απόχες κλπ

Δίχτυα για άλλες χρήσεις

Όπως δίχτυα προστασίας, σκίασης, σπoρ κλπ

Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;

Υπήρξαν πάρα πολλές δύσκολες στιγμές που συναντήσαμε στην πορεία των πολλών χρόνων που λειτουργεί η εταιρεία μας. Χαρακτηριστικά η πιο δύσκολη και πρωτόγνωρη για εμάς ήταν η επιβολή των capital controls, που άλλαξε σημαντικά την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας.

Στις καλύτερες στιγμές, αν και είναι πολλές αυτές, θα έλεγα ότι η πιο χαρακτηριστική κι αυτή που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και περήφανους είναι η ενασχόληση της νέας γενιάς της οικογένειας στην εταιρεία, που θα είναι συνεχιστές του έργου που ξεκίνησε ήδη από το 1960.

Η Δίχτυα Διόπας είναι ανάμεσα στις 21 επιχειρήσεις που θα λάβουν την υποστήριξη από το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward». Πως αισθάνεστε γι’ αυτό, ποια η σημασία της διάκρισης;

Είναι μια σημαντική διάκριση για την εταιρεία μας. Κατ’ αρχήν σημαίνει για εμάς ικανοποίηση ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο μέσα στο γενικό κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί. Από την άλλη θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε και να εξελίξουμε την εταιρεία μας περισσότερο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ηδη έχουν αρχίσει οι επαφές με τα στελέχη της συμβουλευτικής εταιρίας Endeavor.

Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι οι τρεις λέξεις – κλειδιά που οδηγούν στην επιτυχία. Πως καταφέρατε στον τομέα σας να εντάξετε τα τρία αυτά στοιχεία που σας έχουν τοποθετήσει στις κορυφαίες θέσεις στον χώρο;

Πιστεύουμε ότι τα τρία αυτά στοιχεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και το ένα καλύπτει και απορρέει παράλληλα από το άλλο. Η καινοτομία για εμάς είναι βασική αρχή. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών αναπτύξαμε 2 καινοτόμα προϊόντα – δίχτυα στο εργοστάσιο ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ.

Το πρώτο από αυτά είναι τα αλεξίσφαιρα δίχτυα που κατασκευάσαμε χρησιμοποιώντας υλικό–νήμα με το οποίο είναι κατασκευασμένα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Τα δίχτυα αυτά χρησιμοποιούνται:

α) Στην Αλιεία με αποτέλεσμα τα σκάφη να καταναλώνουν 20-30% λιγότερο πετρέλαιο.

β) Στην Ιχθυοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα τα ψάρια να μην μπορούν να κάνουν τρύπες , τα δίχτυα να είναι 3 φορές πιο ελαφριά, να παραμένουν καθαρά και να χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό για τον καθαρισμό τους.

Ήδη τα αλεξίσφαιρα δίχτυα έχουν μπει στην αγορά.

Το δεύτερο καινοτόμο προϊόν που έχουμε δημιουργήσει είναι τα δίχτυα υφάλους για προστασία και διπλασμό των ιχθυοπληθυσμών. Ενα ψάρι γεννάει όταν μεγαλώσει 1.000.000 αυγά. Από αυτά τα αυγά μεγαλώνουν και ξαναγεννούν 5 ζεύγη (10 τεμάχια) ψάρια. Ολα τα άλλα χάνονται. Άλλα επειδή δεν βρίσκουν τροφή, άλλα επειδή γίνονται τροφή για μεγαλύτερα κλπ. Κατασκευάσαμε λοιπόν, ειδικό δίχτυ σε σχήμα πυραμίδας με το οποίο μπορούν να τρέφονται και να προστατεύονται τα μικρά ψάρια. Ο στόχος ήταν τα 5 ζεύγη να γίνουν 10 ζεύγη (20 τεμάχια). Έτσι διπλασιάζεται ο ιχθυοπληθυσμός στις θάλασσες. Έχουν γίνει όλες οι δοκιμές και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Αυτό είναι μια ευρωπαϊκή καινοτομία στην οποία εργαζόμαστε και θα βγει σε λίγο στην παγκόσμια αγορά. Το όνομα της είναι «ΙΧΘΥΟΚΟΙΤΙΔΑ» και είναι ελληνική πατέντα και καλύπτεται από την υπ’ αριθ. 20170100391 Δήλωση Ευρεσιτεχνίας “.

Θέλουμε εδώ όμως να σταθούμε και σε κάποιες σημαντικές συνεργασίες μας, που αποτελούν σταθμό στη διαδρομή μας. Η Δίοπας έχει συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηχανιώνας, ο οποίος δημιούργησε τμήμα εκμάθησης παραδοσιακής ραφής διχτυών.

Από τις γυναίκες που μαθαίνουν ραφή στον Σύλλογο έχουμε προσλάβει μέχρι σήμερα περίπου 20 γυναίκες και συνεχίζουμε. Η πρόταση είναι όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να εκπαιδεύουν τους ανέργους στα επαγγέλματα των περιοχών τους. Επίσης, μαζεύουμε από όλες τις ελληνικές Θάλασσες παλιά δίχτυα τα οποία στέλνουμε προς ανακύκλωση. Από το ανακυκλωμένο νήμα παράγονται κάλτσες, χαλιά, μαγιώ κλπ., ενισχύοντας έτσι την κυκλική οικονομία.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η εταιρεία σας; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Η εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις 9000τ.μ., αύξηση παραγωγικότητας διχτυών με προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου διχτυών με ψάρια, δημιουργία εκθετηρίου παλιών εργαλείων που αφορούν την βιοτεχνία, την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

Η προσπάθεια τα επόμενα χρόνια θα είναι η επέκταση παραγωγής νέων ποιοτικών και καινοτόμων διχτυών που προστατεύουν το περιβάλλον, η παραγωγή διχτυών από ανακυκλωμένα και νέα υλικά, η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού.

Γενικά η παραγωγή διχτυών με κόμπο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Η εταιρεία μας είναι η μοναδική που παράγει δίχτυα με κόμπο στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται στην ενασχόληση με την παραγωγή της νέας γενιάς της οικογένειας, που αναλαμβάνει σιγά σιγά την σκυτάλη.

Σε ποιες χώρες διαθέτετε εξαγωγική δραστηριότητα;

Στην Ευρώπη, σε χώρες Μέσης Ανατολής, την Κύπρο, τα Βαλκάνια κλπ.

WHO IS WHO

O κ. Σίμος Διαμαντίδης γεννήθηκε το 1963 στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Χουβαρδά και πατέρας 3 παιδιών. Έχει αποφοιτήσει από το Λύκειο Μηχανιώνας και είναι πτυχιούχος της Σχολής Στελεχών Επιχειρήσεων. Είναι Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ που ασχολείται με την κατασκευή -μεταποίηση διχτυών για κάθε χρήση και την κατασκευή βιοτεχνικών κτιρίων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Μηχανιώνας για 6 χρόνια. Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου από 2006 έως 2013. Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θες/νίκης από το 2008 έως το 2013. Από 1-6-2018 Οικονομικός Επόπτης στον ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος).

Ο κ. Ιωακείμ Διαμαντίδης γεννήθηκα το 1993 στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Έχει αποφοιτήσει από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, είναι Τελειόφοιτος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Βαλκανικών & Σλαβικών Σπουδών και μιλάει την Αγγλική και την Τούρκικη γλώσσα. Είναι μέλος στο ΔΣ της εταιρείας ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ. Εργάζεται ως Διοικητικός Προϊστάμενος στην εταιρεία και είναι υπεύθυνος στο εργοστάσιο κατασκευής Διχτυών, καθώς επίσης και υπεύθυνος για το εξωτερικό εμπόριο και την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας στο εξωτερικό.

Website: www.diopas.com
Facebook: @Diopasnets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top