skip to Main Content

Αποκλ. – Made in Greece η Isostevia & ο Αντώνης Παναγώτας: Φυτικά προϊόντα στέβιας από ένα οικογενειακό εργοστάσιο στη Λιβαδειά – Τα μοναδικά βραβευμένα με 3 χρυσά αστέρια γεύσης

Υπάρχει μία ελληνική εταιρεία που παράγει και διαθέτει στην αγορά 100% φυτική στέβια με το δικό της brand, που ακούει στο όνομα Isostevia. Το γλυκαντικό Isostevia είναι η βάση για την παραγωγή μίας σειράς προϊόντων, όπως το γλυκαντικό isostevia σε κρυσταλλική μορφή και το isostevia liquid.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Λιβαδειά και οι δύο ιδρυτές της, που είναι και αδέρφια, ο Αντώνης και ο Γιάννης Παναγώτας ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια το 2013, θέλοντας να χαρίσουν στην αγορά προϊόντα με μοναδική γεύση και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η πρώτη ύλη ταξιδεύει από την Παραγουάη, τη γεννέτειρα του φυτού εδώ και 1500 χρόνια, όμως η εταιρεία είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο μεγάλο και αρκετά φιλόδοξο βήμα και να προχωρήσει στην παραγωγή της δική της ελληνικής στέβιας, καθετοποιώντας τη μονάδα παραγωγής.

Σήμερα η isostevia είναι το μοναδικό βραβευμένο με 3 χρυσά αστέρια γεύσης προϊόν διεθνώς από το iTQi, στις Βρυξέλλες.

Στην πορεία της εξέλιξής της έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της, ανοίγοντας ένα πρωτοποριακό ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία SlimBITES στην Κηφισιά, που διαθέτουν αποκλειστικά γλυκά χωρίς ζάχαρη και με τη δική τους στέβια.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Η αρχική ιδέα ξεκίνησε το 2013 όταν επισκεφθήκαμε κάποιες πειραματικές καλλιέργειες του φυτού stevia κοντά στην περιοχή μας
  • Βασικός μας στόχος ήταν να φτιάξουμε ένα τελικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η ζάχαρη
  • Ξεκινήσαμε σε ένα μικρό εργαστήριο τους πειραματισμούς και τελικά την ανάπτυξη της γευστικής συνταγής της isostevia
  • ξεκινήσαμε να πουλάμε isostevia από πόρτα σε πόρτα σε μικρά καφέ και φαρμακεία
  • Η βασική μας πρώτη ύλη, η stevia, εισάγεται από την Παραγουάη
  • την παίρνουμε σε μορφή πούδρας, την επεξεργαζόμαστε με 100% φυσικό τρόπο ώστε να πάρει την τελική της μορφή, δηλαδή κρυσταλλική με μηδέν θερμίδες και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη
  • Το 2017 η isostevia βραβεύτηκε με 3 χρυσά αστέρια γεύσης από το iTQi, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό στις Βρυξέλλες
  • Δεν έχουμε δυσαρεστημένους πελάτες, δεν έχουμε κανένα παράπονο για κανένα προϊόν μας και κάθε νέα μας προσπάθεια την αγκαλιάζει το κοινό
  • Παρουσιάζουμε κερδοφορία τα τρία τελευταία χρόνια, ρυθμούς ανάπτυξης στο 20% ετησίως και διαρκώς αυξανόμενο πελατολόγιο
  • έχουμε κάνει συμβόλαια με χώρες όπως Κύπρο, Ρουμανία και Καναδά όπου εξάγουμε τα προϊόντα μας. Σύντομα θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Θέλουμε, σε συνεργασία με μία ομάδα αγροτών και δύο Πανεπιστημιακά ιδρύματα, να εργαστούμε ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε τη δική μας ελληνική στέβια

Ποιο είναι το story/ το αφήγημα πίσω από τη δημιουργία της Isostevia; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξης της εταιρείας;

Η αρχική ιδέα ξεκίνησε το 2013 όταν επισκεφθήκαμε κάποιες πειραματικές καλλιέργειες του φυτού stevia κοντά στην περιοχή μας. Σύντομα καταλάβαμε ότι το θαυματουργό αυτό φυτό θα άλλαζε τις ζωές των ανθρώπων αλλά και τη δική μας. Βασικός μας στόχος ήταν να φτιάξουμε ένα τελικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η ζάχαρη, με το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα, τις ίδιες χρήσεις στη ζαχαροπλαστική αλλά χωρίς τις βλαβερές της συνέπειες.

Έτσι ξεκινήσαμε σε ένα μικρό εργαστήριο τους πειραματισμούς και τελικά την ανάπτυξη της γευστικής συνταγής της isostevia. Φτιάξαμε τα πρώτα προϊόντα, όλα σχεδόν τότε γίνονταν με το χέρι, και ξεκινήσαμε να πουλάμε isostevia από πόρτα σε πόρτα σε μικρά καφέ και φαρμακεία. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι το προϊόν μας ήταν πολύ διαφορετικό. Ο κόσμος το αγκάλιασε και οι πωλήσεις γίνονταν ολοένα και μεγαλύτερες. Πως όμως θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε περιοχές μακριά από εμάς και να βρούμε νέα σημεία πώλησης; Επειδή δεν είχαμε τα χρήματα να προσλάβουμε δικούς μας πωλητές, τηλεφώνησα σε φίλους μου συμφοιτητές, μηχανικούς κυρίως από το πολυτεχνείο και τους «έχρισα» Αντιπροσώπους. Πίστεψαν στην ιδέα και το προϊόν και άρχισαν να το πλασάρουν σε όλη την Ελλάδα. Έτσι κάπως άρχισε να γίνεται γνωστό το προϊόν και πολύ γρήγορα άρχισαν οι πρώτες μεγάλες συμφωνίες. Σήμερα έχουμε αντιπροσώπους σε κάθε περιοχή της Ελλάδας και συμβόλαια συνεργασίας στο χώρο του καφέ, των ξενοδοχείων, των φαρμακείων και των super market.

Τι περιλαμβάνει η προϊοντική σας γκάμα;

Τα προϊόντα μας σήμερα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα προϊόντα λιανικής πώλησης που απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό και τα προϊόντα για επαγγελματική χρήση που απευθύνονται κυρίως για βιομηχανικούς πελάτες και ζαχαροπλαστεία. Έχουμε το γλυκαντικό isostevia σε κρυσταλλική μορφή, που μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος σε διάφορες συσκευασίες (250gr, 500gr, φακελάκια για τον καφέ), παράγουμε το isostevia liquid το οποίο είναι stevia σε υγρή μορφή σε μπουκαλάκι των 60ml, ρόφημα σοκολάτας με στέβια για ζεστά και κρύα ροφήματα και δύο σοκολάτες με στέβια – γάλακτος και υγείας.

Όσον αφορά στους επαγγελματίες τους προσφέρουμε εξειδικευμένες λύσεις για κάθε εφαρμογή που χρειάζονται. Οτιδήποτε και να θέλει κάποιος να δημιουργήσει (γλυκά, παγωτά, επιδόρπια κτλ) έχουμε γι’ αυτόν την πιο κατάλληλη λύση.

Από που εισάγετε την πρώτη ύλη σας;

Η βασική μας πρώτη ύλη, η stevia, εισάγεται από την Παραγουάη. Η Παραγουάη είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε το φυτό και το χρησιμοποιούν εδώ και 1500 χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγεται εκεί υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που δημιουργεί το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Εμείς την παίρνουμε σε μορφή πούδρας η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Την επεξεργαζόμαστε με 100% φυσικό τρόπο ώστε να πάρει την τελική της μορφή, δηλαδή κρυσταλλική με μηδέν θερμίδες και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη ώστε να είναι διαχειρίσιμη από το καταναλωτικό κοινό για χρήση στα ροφήματα και τη ζαχαροπλαστική. Έτσι δημιουργούμε το γλυκαντικό isostevia από το οποίο παράγουμε και τα υπόλοιπα προϊόντα μας.

Ποια είναι τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά της δικής σας στέβιας;

Το βασικό χαρακτηριστικό του γλυκαντικού isostevia είναι η γεύση του και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, δηλαδή ένα φυσικό προϊόν με μηδέν θερμίδες, που δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η παραγωγή του προϊόντος γίνεται σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας. Η επιτυχία των προϊόντων μας όμως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τα καταναλώνεις μόνο για λόγους υγείας σαν να είναι φάρμακο, τα προτιμάει το κοινό μας γιατί είναι πιο ποιοτικά και πιο νόστιμα από τα αντίστοιχα προϊόντα ζάχαρης. Αυτή είναι και η βασική μας αρχή σαν εταιρεία, που αντανακλάται στο μότο μας: Φυσικά….τόσο νόστιμη!

Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το 2017 η isostevia βραβεύτηκε με 3 χρυσά αστέρια γεύσης από το iTQi, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό στις Βρυξέλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα άλλο αντίστοιχο προϊόν στέβια δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την ανώτερη βαθμολογία.

Πόσο εύκολο ήταν να εισάγεται στην αγορά της Ελλάδας στέβια; Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Η isostevia δημιουργήθηκε μέσα στην καρδιά της ελληνικής κρίσης. Όπως καταλαβαίνετε ΟΛΑ ήταν δύσκολα κατά την διάρκεια της πορείας μας. Γραφειοκρατία, αδειοδοτήσεις, πολυνομία, έλλειψη χρηματοδότησης, Capital Controls, έλλειψη εμπιστοσύνης από πελάτες-προμηθευτές στο εξωτερικό, ήταν μερικά από τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές δειλιάσαμε και φοβηθήκαμε ότι όλα όσα κάναμε θα μπορούσαν να τελειώσουν έτσι άδοξα. Όμως η πίστη και η αφοσίωση μας στο όραμά μας για έναν κόσμο πιο υγιεινό, χωρίς ζάχαρη και χωρίς τεχνητά γλυκαντικά, μας έδωσε δύναμη να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια.

Η μεγαλύτερή μας επιτυχία είναι η αποδοχή των προϊόντων μας από τον κόσμο που τα χρησιμοποιεί. Δεν έχουμε δυσαρεστημένους πελάτες, δεν έχουμε κανένα παράπονο για κανένα προϊόν μας και κάθε νέα μας προσπάθεια την αγκαλιάζει το κοινό μας με πολύ ενθουσιασμό. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται με τον καιρό. Πωλήσεις, τζίροι, συμφωνίες, είναι αποτέλεσμα της αγάπης του κοινού, και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πουλάμε τρόφιμο και η ποιότητα και η γεύση παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη συνταγή της επιτυχίας.

Τι ανταπόκριση υπάρχει και τι δείχνουν και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας αναφορικά με τον ετήσιο τζίρο σας;

Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται και στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας μας. Παρουσιάζουμε κερδοφορία τα τρία τελευταία χρόνια, ρυθμούς ανάπτυξης στο 20% ετησίως και διαρκώς αυξανόμενο πελατολόγιο. Βέβαια τα κέρδη μας επανεπενδύονται συνεχώς σε νέο εξοπλισμό και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Αυξάνουμε κάθε χρόνο το προσωπικό μας και επενδύουμε στους ανθρώπους μας. Αυτό είναι τελικά η περιουσία μας στην εταιρία. Οι άνθρωποι που εργάζονται για εμάς και η πίστη τους στο όραμα μας.

Σε πόσα σημεία πώλησης βρίσκονται σήμερα τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε πάνω από 3.000 σημεία πώλησης στην Ελλάδα. Η επέκταση των σημείων πώλησης είναι πρωταρχικός μας στόχος για εμάς αυτή τη στιγμή. Η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι κυρίως το γεγονός ότι τα προϊόντα μας απευθύνονται σε πολύ διαφορετικά δίκτυα διανομής όπως, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καφετέριες, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, περίπτερα, mini market καθώς και σε βιομηχανικούς πελάτες. Όπως καταλαβαίνετε η επέκταση σε τόσο διαφορετικούς τομείς αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για εμάς.

Κάνετε και εξαγωγές; Σε ποιες χώρες;

Οι εξαγωγές για εμάς είναι ένα project που ξεκίνησε το 2018, αφού θέλαμε να ενισχύσουμε πρώτα την παρουσία μας στην ελληνικά αγορά. Παρόλα αυτά έχουμε κάνει συμβόλαια με χώρες όπως Κύπρο, Ρουμανία και Καναδά όπου εξάγουμε τα προϊόντα μας με μεγάλη επιτυχία. Σύντομα θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα εξάγουμε το γλυκαντικό isostevia σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή γλυκισμάτων.

Ποια η σχέση σας με τα ζαχαροπλαστεία SlimBites; Ποια η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτά;

Στο ξεκίνημα της εταιρείας μας συναντήσαμε τους ιδιοκτήτες των SlimBites και από την αρχή αναπτύξαμε μια άριστη συνεργασία. Το δικό μας προϊόν σε συνδυασμό με τις συνταγές των SlimBites είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των υπέροχων γλυκών με στέβια. Τα SlimBites, ζαχαροπλαστεία σε ύφος Γαλλικού patisserie, με ολιγοθερμιδικά γλυκά χωρίς ζάχαρη, αποτελούν ένα πρωτοποριακό, 100% Ελληνικό εγχείρημα το οποίο αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό, όχι μόνο από τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας αλλά κυρίως από αυτούς που θέλουν να περιορίσουν τη χρήση της ζάχαρης στη διατροφή τους. Εμείς στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τα SlimBites και πιστεύοντας στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας ανοίξαμε ένα SlimBites στην Νέα Ερυθραία με τη μορφή franchise.Οι πωλήσεις είναι ανώτερες των προσδοκιών μας και η αγάπη του κόσμου για τα υπέροχα αυτά γλυκά χωρίς τύψεις μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Εμείς δημιουργήσαμε το site “Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Παρόλο που η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε δεν είναι ελληνική, το δημιούργημα μας είναι 100% ελληνικό. Το τελικό προϊόν παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις μας στη Λιβαδειά, όλοι όσοι εργάζονται είναι Έλληνες από την εν λόγω περιοχή και το πιο σημαντικό, συνεργαζόμαστε μόνο με ελληνικές εταιρίες για οτιδήποτε χρησιμοποιούμε είτε είναι συσκευασίες και αναλώσιμα, είτε είναι προμηθευτές μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Το 2019 θα ξεκινήσουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Θέλουμε, σε συνεργασία με μία ομάδα αγροτών και δύο Πανεπιστημιακά ιδρύματα, να εργαστούμε ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε τη δική μας ελληνική στέβια, ώστε να καθετοποιήσουμε τη μονάδα παραγωγής. Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε με αγρότες της περιοχής, να κάνουμε συμβολαιακές καλλιέργειες και να παράγουμε προϊόντα με στέβια από την περιοχή μας.

Ακόμη σχεδιάζουμε μια σειρά νέων προϊόντων με πρωτοποριακή σχεδίαση και γύρω από τη φιλοσοφία του healthy snaks που θα μπορεί να τα βρει κανείς ακόμη και στα περίπτερα. Λίγο υπομονή και θα δείτε πολύ όμορφα προϊόντα..

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πως θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Σίγουρα στοχεύουμε ψηλά αλλά δεν εξαρτάται πάντα από εμάς. Το όμορφο βέβαια είναι το ταξίδι και φροντίζουμε να το απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Είναι οι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε, οι άνθρωποι που γνωρίζουμε και όλοι όσοι μας εμπιστεύονται. Το βασικό μας όραμα είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε υγιεινά προϊόντα χωρίς ζάχαρη ώστε ο κόσμος να μπορεί να τρώει γλυκά χωρίς τύψεις.

Ο επόμενός μας στόχος είναι η ανάπτυξη σε νέες αγορές ώστε να ενισχύσουμε τον εξαγωγικό μας χαρακτήρα με τη δημιουργία τμήματος εξαγωγών και να ολοκληρώσουμε την τοποθέτηση στην ελληνική αγορά μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Σε ποια σημεία πώλησης υπάρχουν σήμερα τα προϊόντα σας και που μπορούμε να τα βρούμε;

Τα προϊόντα isostevia θα τα βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, καφετέριες και αλυσίδες super market. Σύντομα στο site μας θα μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς σημείο πώλησης. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, από οτιδήποτε κάναμε για την δημιουργία της εταιρίας, των προϊόντων κτλ, το πιο δύσκολο ήταν να μπούμε στα δίκτυα διανομής. Σαν μικρή νεοσύστατη εταιρία, ήταν δύσκολο να μας εμπιστευτούν οι μεγάλοι διανομείς και οι αλυσίδες super market, πράγμα που έκανε το εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο. Με επιμονή και συνέπεια χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και σύντομα θα μπορείτε να απολαύσετε τα προϊόντα μας σε κάθε σημείο πώλησης.

WHO IS WHO

Ο Αντώνης Παναγώτας γεννήθηκε το 1981 στη Λιβαδειά Βοιωτίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Το 1999 σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο στη σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών. Το 2004 παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών». Μιλά Αγγλικά και Ιταλικά και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση επιχειρήσεων το 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2006 εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής στην εταιρία AVF Hellas με τομέα ευθύνης τον σχεδιασμό των νέων οχημάτων περισυλλογής. Το 2007 δραστηριοποιείται στο χώρο των Η/Μ μελετών ανοίγοντας τεχνικό γραφείο στη Λιβαδειά Βοιωτίας. Το 2011 δημιουργεί την δική του τεχνική εταιρία με διακριτικό τίτλο «ΕΞΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ» η οποία δραστηριοποιείται έως και σήμερα στο χώρο της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. Το 2013 και μετά από διετή έρευνα σχετικά με τα γλυκαντικά με στέβια δημιουργεί με τον αδερφό του την εταιρία «ISOSTEVIA» η οποία ξεκινά την παραγωγή και διάθεση μιας σειράς προϊόντων με στέβια.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η ISOSTEVIA επεκτείνει τη δραστηριότητά της ανοίγοντας ένα πρωτοποριακό ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία SlimBITES στην Κηφισιά, όπου όλα τα γλυκά είναι ολιγοθερμιδικά και φτιαγμένα με στέβια. Το 2016 η εταιρία ISOSTEVIA βραβεύεται ως «η καλύτερη startup εταιρία της χρονιάς στον τομέα της αγροδιατροφής» και ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου ιδρυτής της EasyJet βραβεύει τον Παναγώτα Αντώνιο ως έναν από τους καλύτερους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Επίσης είναι εκλεγμένο μέλος στην κεντρική αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος του τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος από το 2009 και το 2017 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας. Τον Δεκέμβριο του 2017 εκλέγεται στο Εμπορικό Επιμελητήριο Βοιωτίας και διορίζεται αναπληρωτής γραμματέας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Στερεάς Ελλάδας.

Website: www.isostevia.gr
Facebook: @Isostevia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top