skip to Main Content

Αποκλ. Made in Greece τα μεταξωτά μαντήλια “Kleio”: Η Έλενα Ζωγράφου εμπνέεται από τους 5 εμβληματικούς πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας

Τα μεταξωτά μαντήλια της Έλενας Ζωγράφου είναι εμπνευσμένα από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, την ιστορία, τον πολιτισμό μας και πάνω τους «κουβαλούν» μνήμες, συμβολισμούς και πάθη που όλοι κρύβουμε βαθιά μέσα μας. Αυτά τα μαντήλια δεν είναι απλά μία στυλιστική παρέμβαση. Έχουν άποψη, εκπέμπουν δυναμική και έρχονται για να προσδώσουν στυλ και να προσθέσουν αξία σε οποιαδήποτε εμφάνισή μας, πρωινή ή βραδινή.

Είναι το υπέρτατο αξεσουάρ, αυτό που αγκαλιάζει περίτεχνα και με μία ασύγκριτη απαλότητα το λαιμό της γυναίκας ή του άντρα που τα φορά. Μπορεί να μην ακολουθεί τις τάσεις της μόδας, όμως έχει το δικό του δυνατό story να αφηγηθεί και μπορεί να δημιουργήσει νέους στυλιστικούς κανόνες, γραμμένους με γοητεία και με μία διαχρονικότητα που πάντα θα το ακολουθεί.

Η νέα συλλογή του Οίκου Zografos υπό τον τίτλο “Kleio” παραπέμπει στους πέντε εμβληματικούς πολιτισμούς της αρχαίας Ελλάδας και μέσα από σύμβολα αποτυπώνει τον χαρακτήρα και τη δύναμη της κάθε εποχής και των ανδρών που την αντιπροσώπευσαν.

Η συλλογή θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο και η ταλαντούχα δημιουργός θα είναι εκεί για να μας ταξιδέψει στο δρόμο του μεταξιού που ξεκινά από το Σουφλί για να κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Η Έλενα Ζωγράφου μιλά αποκλειστικά στο MadeinGreece.news για τις δημιουργίες της και τη δημιουργική της πορεία στον χώρο.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Φέτος, έδωσα βήμα στη μούσα μου Κλειώ, που είναι και το όνομα της συλλογής, να αφηγηθεί τις ιστορίες των 5 μεταξωτών μαντηλιών μου.
  • Μύθος , Μίνως , Άναξ , Χρυσός Αιώνας & Μέγας είναι τα ονόματα των 5 μαντηλιών μου.
  • Όσα απεικονίζονται πάνω στα μαντήλια κουβαλούν μνήμες, συμβολισμούς και πάθη της ανθρωπότητας
  • Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του brand είναι η συνεργασία μου με τη σπουδαία διεθνή Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων Ιλεάνα Μακρή από την όποια εμπνεύστηκα το 6ο μαντήλι της συλλογής μου
  • Το δικό μου προϊόν είναι 100% ελληνικό διότι η κατασκευή του γίνεται αποκλειστικά στο Σουφλί που είναι και η τρίτη πηγή μεταξοσκώληκα , επίσης έχει και χειροποίητη ραφή
  • To brand Zografos έχει σκοπό να αφηγηθεί όσες περισσότερες ιστορίες μπορεί, αποτίοντας φόρο τιμής σε κάθε περίοδο της ελληνικής ιστορίας

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία του Οίκου Zografos; Πότε και πως ξεκίνησε η ιστορία του;

Σκεφτόμουν πολύ καιρό πως ήθελα να δημιουργήσω ένα δικό μου brand, ήθελα όμως να βρω κάτι που να έχει σχέση με την Ελλάδα, κάτι που να είναι φτιαγμένο με αγάπη και να είναι κάτι διαχρονικό. Έτσι κατέληξα στο μαντήλι, στο μεταξωτό μαντήλι για την ακρίβεια.

Γιατί τα μαντήλια είθισται να είναι ένα δώρο που κάνει κάποιος στο αγαπημένο του πρόσωπο, συμβολίζει την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση.

Είναι και δικά μου βασικά χαρακτηριστικά, γιατί αυτό το project το αγαπώ, το πιστεύω και του έχω αφοσιωθεί πλήρως. Αυτό είναι το δικό μου story behind.

Περιγράψτε μας τα μαντήλια της συλλογής Kleio… Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης;

Φέτος, έδωσα βήμα στη μούσα μου Κλειώ, που είναι και το όνομα της συλλογής, να αφηγηθεί τις ιστορίες των 5 μεταξωτών μαντηλιών μου.

Η Κλειώ μας ξεναγεί στο κόσμο των κοσμημάτων των 5 πιο βασικών πολιτισμών της Ελλάδας: της Νεολιθικής, της Μινωικής και της Μυκηναϊκής εποχής, καθώς και της Κλασσικής αλλά και Ελληνιστικής περιόδου.

Μύθος, Μίνως, Άναξ, Χρυσός Αιώνας & Μέγας είναι τα ονόματα των 5 μαντηλιών μου.

Ο Μύθος παρουσιάζει ουσιαστικά τη πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να προσδώσει ομορφιά στη ζωή του. Στο Μίνωα παρατηρούμε τη δύναμη και το πλούτο της Μινωικής Εποχής, στον Άναξ βλέπουμε τις πολύχρυσες Μυκήνες, στο Χρυσό Αιώνα μέσα από το φίδια που προέρχονται από την ασπίδα της Θέας Αθηνάς διακρίνουμε τη πιο εμβληματική εποχή της Ελλάδος. Και για το τέλος άφησα το Μέγα που αποτυπώνει την ελληνιστική εποχή με τον ήλιο της Βεργίνας και τη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου .

Τα μουσεία, τα βιβλία η μουσική, τα χρώματα, οι ιστορίες, το συναίσθημα αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για εμένα.

Σε ποιους απευθύνονται αυτές οι δημιουργίες;

Όσα απεικονίζονται πάνω στα μαντήλια κουβαλούν μνήμες, συμβολισμούς και πάθη της ανθρωπότητας, έτσι και τα μαντήλια φέρουν πάνω τους την αύρα, το συναίσθημα, τη ζωή εκείνου που το φορά, οπότε θα έλεγα σε όλους. Όλοι μας κουβαλάμε μνήμες και πάθη.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία, έχω βρει άμεση ανταπόκριση από όλους γι’ αυτό που κάνω, ίσως επειδή είναι φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι. Ξέρετε οι άνθρωποι μπορούν να το διακρίνουν εύκολα αυτό.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του brand είναι η συνεργασία μου με τη σπουδαία διεθνή Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων Ιλεάνα Μακρή, από την όποια εμπνεύστηκα το 6ο μαντήλι της συλλογής μου που απεικονίζει το κόσμημα στο σήμερα, γιατί η Κα Μακρή αδιαμφισβήτητα είναι το κόσμημα στο σήμερα.

Στη συνέχεια είναι η συνεργασία μου με το Πολεμικό Μουσείο όπου θα γίνει και η παρουσίαση της συλλογής μου στις 21/3.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Έχετε κάνει ένα εξαιρετικό site και είναι σπουδαίο που αναδεικνύεται μέσα από αυτό ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα. Το δικό μου προϊόν είναι 100% ελληνικό διότι η κατασκευή του γίνεται αποκλειστικά στο Σουφλί που είναι η τρίτη πηγή μεταξοσκώληκα, επίσης έχει χειροποίητη ραφή.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

To brand Zografos έχει σκοπό να αφηγηθεί όσες περισσότερες ιστορίες μπορεί, αποτίοντας φόρο τιμής σε κάθε περίοδο της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα ως σήμερα, με σκοπό να ταξιδέψει και σε άλλους πολιτισμούς καθώς ο καθένας κρύβει υπέροχους μύθους, εικόνες, μηνύματα. Ετοιμάζω την επόμενη συλλογή και κάποιες ακόμα μεγάλες συνεργασίες που ταιριάζουν με το ύφος και την αντίληψη του brand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WHO IS WHO

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Γαλάτσι, σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων. Δεν μου ήταν αρκετό, γιατί εγώ πάντα αγαπούσα τη μόδα, έτσι πήγα στη σχολή της Βίκυς Καγιά όπου παρακολούθησα το τμήμα του Fashion Management & Journalism από όπου και αποφοίτησα. Ήταν η πιο ωραία εμπειρία. Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα ξαναπήγαινα, αποκόμισα πολλά και βρήκα τον εαυτό μου σε αυτή τη σχολή.

Στη συνέχεια εργάστηκα ως στυλίστρια στη Brands Galaxy του ομίλου Antenna. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα δούλευα, δεν μου άρεσε να κάθομαι πάντα έψαχνα το κάτι διαφορετικό. Ήθελα να αφήσω το δικό μου στίγμα. Ελπίζω να τα καταφέρω.

Website / Facebook / Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top