skip to Main Content

Αποκλειστικό – Made in Greece η Flaros Beer: Ο Σιφνιός Όθωνας Θεοφάνους φτιάχνει μπύρα από… σπίτι – Μας προσκαλεί to… taste the unexpected

Ένα πανελλαδικό βραβείο σε ένα διαγωνισμό οικοζυθοποίησης ήταν η επιβεβαίωση που ο Όθωνας Θεοφάνους χρειαζόταν για να πάρει την απόφαση να δώσει εμπορική μορφή σε ένα προϊόν που μέχρι το 2015 έφτιαχνε στους χώρους του σπιτιού ως χόμπι.

Η επιτυχία αυτή στάθηκε η αφορμή για να στηθεί η “Flaros Beer” και σήμερα να δίνει τη χαρά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό να δοκιμάζει ποιοτική, φρέσκια και απαστερίωτη μπύρα φτιαγμένη με μοναδικές συνταγές που προκύπτουν από το μεράκι και το πάθος που τρέφει ο Όθωνας γι’ αυτή την ενασχόληση.

Κάποιοι αρχικοί πειραματισμοί που βγήκαν επιτυχημένοι έφεραν τις τελικές συνταγές που εμείς σήμερα έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε.

Taste the Unexpected είναι το μότο που έχει υιοθετήσει ο Σιφνιός Όθωνας Θεοφάνους, που εμπνεύστηκε από το όμορφο νησί του για να ονοματίσει την μπύρα που σήμερα μας παρουσιάζει σε 4 σταθερές ετικέτες παραγωγής με ξεχωριστά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Πριν 10 χρόνια περίπου ξεκίνησα να φτιάχνω μπίρα στο σπίτι μου σαν χομπι.
  • Καταλάβαινα ότι μπροστά μου ανοιγόταν ένας ωκεανός διαφορετικών συνταγών κάθε φορά, απίστευτο
  • Το 2015 έλαβα ένα βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό οικοζυθοποίησης και εκεί συνειδητοποίησα ότι έπρεπε η όλη αυτή προσπάθεια να βγει σε εμπορικό προϊόν
  • Έτσι το 2017 το όνειρο έγινε πραγματικότητα με την Flaros beer
  • Πάντα σκεφτόμουνα ότι θέλω να δώσω ένα χαρακτηριστικό όνομα που να θυμίζει Σίφνο, το νησί μου
  • στα δύο χρόνια παρουσίας της μπύρας Flaros, ο κόσμος σφιχταγκάλιασε την προσπάθεια και από 1 ετικέτα έχουμε ήδη 4 σταθερές ετικέτες παραγωγής και δεν σας κρύβω ότι οι τάσεις είναι αυξητικές!
  • Μαυροκαπνίζουμε τα καζάνια μας σαν τους κυκλαδίτικους φλάρους για να φτιάξουμε μπίρες γεμάτες γεύση και άρωμα
  • Όλο αυτό δεν θα γινόταν πράξη αν δεν υπήρχε η διαδικασία της νομαδικής ζυθοποίησης (gypsy brewing)

Ποια είναι η ιστορία της δημιουργίας της «Flaros»; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

Πριν 10 χρόνια περίπου ξεκίνησα να φτιάχνω μπίρα στο σπίτι μου σαν χόμπι. Μαγεύτηκα από την πρώτη στιγμή με την οικοζυθοποίηση και την ελευθερία που μου έδινε και από τότε δεν χάθηκε στο ελάχιστο η χαρά της διαδικασίας. Καταλάβαινα ότι μπροστά μου ανοιγόταν ένας ωκεανός διαφορετικών συνταγών κάθε φορά, απίστευτο! Από τότε έχω φτιάξει αμέτρητες μπύρες και νιώθω ότι είμαι ακόμα στην αρχή. Όταν βράζεις μια συνταγή είσαι εσύ και το ζυθογλεύκος. Μυρίζεις τα μεθυστικά αρώματα του λυκίσκου, την αίσθηση φρεσκοψημένου ψωμιού από τη βύνη και ξέρεις ότι θα κάνεις τους γύρω σου χαρούμενους με ένα ποτήρι φρέσκιας μπίρας. Αυτό σου δίνει φτερά. Τα λάθη σου επίσης σε πεισμώνουν.

Το 2015 έλαβα ένα βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό οικοζυθοποίησης και εκεί συνειδητοποίησα ότι έπρεπε η όλη αυτή προσπάθεια να βγει σε εμπορικό προϊόν. Με όπλα το μεράκι του οικοζυθοποιού και το γαιδουρινό πείσμα για τίποτα λιγότερο από ποιοτική, φρέσκια και απαστερίωτη μπίρα. Έτσι το 2017 το όνειρο έγινε πραγματικότητα με την Flaros beer. Πάντα σκεφτόμουνα ότι θέλω να δώσω ένα χαρακτηριστικό όνομα που να θυμίζει Σίφνο, το νησί μου. Να τιμήσω όλη αυτή την μαγεία του τόπου με ένα προϊόν ανόθευτο, ποιοτικό και δια χειρός φτιαγμένο σαν τους πήλινους φλάρους που κοσμούν τις σκεπές των σιφνέικων σπιτιών.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, στα δύο χρόνια παρουσίας της μπίρας Flaros, ο κόσμος σφιχταγκάλιασε την προσπάθεια και από 1 ετικέτα έχουμε ήδη 4 σταθερές ετικέτες παραγωγής και δεν σας κρύβω ότι οι τάσεις είναι αυξητικές!

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τη μπύρα “Flaros” από οποιαδήποτε άλλη μπύρα που υπάρχει στην αγορά;

Ο κόσμος έχει αλάθητο κριτήριο, η φρέσκια μπύρα που παράγουμε είναι ο εμπορικός καθρέφτης μας. Σε κάθε γουλιά καταλαβαίνει ότι πίσω από την εμπορική επωνυμία βρίσκεται η προσπάθεια ενός οικοζυθοποιού που έχει περάσει πολλές ώρες στο να πειραματιστεί, να γίνει καλύτερος, να σταθεροποιήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μπύρας και να δώσει ένα προϊόν στον κόσμο που θα του χαρίζει μια μικρή αλλά πολύτιμη διαφυγή από την καθημερινότητα.

Αυτό είχε χαθεί στο καταναλωτικό κοινό και αυτό προσπαθούμε να δώσουμε στο κόσμο. Καλή, ποιοτική μπύρα που να σου αφήνει την αίσθηση ικανοποίησης και ευχαρίστησης για το περίσσευμα ή υστέρημα που έδωσες για να την γευτείς.

Μιλήστε μας για τις ποικιλίες μπύρας που προσφέρετε σήμερα στην αγορά. Ποιες οι ποιοτικές και γευστικές τους διαφορές και ιδαιτερότητες;

Μαυροκαπνίζουμε τα καζάνια μας σαν τους κυκλαδίτικους φλάρους για να φτιάξουμε μπίρες γεμάτες γεύση και άρωμα. Μπίρες που γίνονται με το μεράκι του οικοζυθοποιού και την κουλτούρα της μικροζυθοποίησης. Γιατί για εμάς ζυθοποιός σημαίνει φως.

Flaros Session Ale (4.7%)

Ευκολόπιωτη και ξεδιψαστική pale ale με χρυσόξανθο χρώμα και αρώματα mango, papaya και blueberry. Ελαφρύ προς μέτριο το σώμα της και γεύσεις που μπλέκουν τα δημητριακά με τροπικά φρούτα και κωνοφόρα. Πικρική επίγευση με αίσθηση φρεσκάδας.

 Flaros IPA (5.7%)

American IPA με ισορροπημένη ενανθράκωση, αρώματα κίτρου, γκρεϊπφρουτ και mango. Γεμάτη στο σώμα με γεύσεις ροδάκινου, κίτρου και τροπικών φρούτων κυρίως mango και passionfruit. Στρογγυλεμένη πικρική επίγευση και ανεπανάληπτη φρουτώδης αίσθηση που μένει για ώρα στο στόμα.

Flaros Amber (5.2 %)

Κεχριμπαρένια Amber Ale με αρώματα φρούτων του δάσους και εσπεριδοειδών. Μέτριο σώμα με γεύση μαρμελάδας κόκκινων φρούτων και τροπικών καρπών. Στην επίγευση μπλέκονται αρμονικά οι νότες καραμέλας με την αίσθηση passionfruit.

 Flaros Wheat (4.4%)

Αναζωογονητική και χαμηλόβαθμη σε αλκοόλ American Wheat Ale με ανοιχτόξανθο χρώμα και βελούδινη υφή. Το σώμα της είναι μέτριο και οι γεύσεις που μπλέκουν στο στόμα είναι νότες ψωμιού με ώριμα φρούτα. Η επίγευση είναι γλυκόπικρη με τη φρουτένια αίσθηση φρεσκάδας να μένει στο στόμα για πολλή ώρα.

Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία της οικοζυθοποίησης και πώς καταφέρατε τελικώς να κάνετε το όνειρό σας πράξη;

Όλο αυτό δεν θα γινόταν πράξη αν δεν υπήρχε η διαδικασία της νομαδικής ζυθοποίησης (gypsy brewing) η οποία δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που δεν έχει το κεφάλαιο για την ίδρυση ενός ζυθοποιείου να πάει σε κάποιο υφιστάμενο και μισθώνοντας τρόπον τινά τον εξοπλισμό του να πάρει έτοιμο προϊόν για την συνταγή που σκαρφίστηκε. Έτσι γεννήθηκε η μπύρα Flaros και με αυτό το μοντέλο πορευόμαστε στον εμπορικό στίβο.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Πιστεύουμε συνάμα και στην εγχώρια επιχειρηματικότητα για αυτό και η μπύρα Flaros παράγεται σε Ελληνικό μικροζυθοποιείο (Siris Microbrewery) το οποίο είναι πιστοποιημένο με ISO για τις διαδικασίες παραγωγής ζύθου που ακολουθεί από τις πρώτες ύλες μέχρι την εμφιάλωση των προϊόντων.

Ο Φλάρος στο TEDxAUAthens from Code is Poetry on Vimeo.

Flaros Beer / Facebook / Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top