skip to Main Content

Αποκλειστικό – Made in Greece η «Ύδνον» & ο Δημήτρης Δημόπουλος: Με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους οργώνει τα βουνά για να βρει τρούφες – Τις βάζει σε βαζάκι & τις κάνει γκουρμέ επιλογές

«Όταν μεγαλώσω θα έρθω να μείνω στο χωριό και να ασχοληθώ με τη γη», είχε πει στη μητέρα όταν ήταν μικρός ο Δημήτρης Δημόπουλος και φαίνεται ότι το εννοούσε, αφού σήμερα αρκετά χρόνια μετά μετακόμισε στο χωριό της για να ασχοληθεί με την συλλογή τρούφας και την παραγωγή προϊόντων από το πολύ ιδιαίτερο αυτό μανιτάρι.

Φαίνεται πως η ζωή στην πόλη και οι ρυθμοί της δεν ήταν για τον Δημήτρη, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει μία καριέρα 16 χρόνων στον κλάδο της Πληροφορικής για να αφοσιωθεί στην ελληνική γη, τη φύση και τους τετράποδους φίλους του.

Δεν άργησε λοιπόν να χτίσει την «Ύδνον» στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας με κύρια δραστηριότητα την συγκομιδή, αλλά και την τυποποίηση – συσκευασία της ελληνικής τρούφας, είτε ατόφιας είτε συνδυαστικά ως πρόσμειξη με άλλα διατροφικά είδη. Τα πλέον διαδεδομένα είναι το βούτυρο λευκής τρούφας, το λάδι τρούφας, η σάλτσα τρούφας, η τρούφα σε φέτες, η κρέμα λευκής τρούφας, το αλάτι με τρούφα και άλλα.

Έχοντας εξασφαλίσει ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από την Ιταλία και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της χώρας ξεκίνησε το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο του συγκεκριμένου υπόγειου κονδυλόμορφου μανιταριού.

Η συνέχεια της ιστορίας έρχεται από τον ίδιο τον Δημήτρη Δημόπουλο, ιδιοκτήτη της «Ύδνον» , όπως την διηγήθηκε στο MadeinGreece.news.

 

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Στα 26 μου χρόνια επισκεύασα και μετακόμισα στο πατρικό σπίτι της μητέρας μου στο χωριό
  • Η ενασχόληση με την συλλογή τρούφας ξεκίνησε δειλά το 2009.
  • Ο συνδυασμός της πεζοπορίας στα ωραιότερα μέρη της ελληνικής φύσης και η αγάπη για τους τετράποδους φίλους μου, μου έδωσε το έναυσμα να αρχίσω αυτό το ξεχωριστό κυνήγι
  • Με αφετηρία την Πελοπόννησο άρχισα να εξερευνώ όλες τις πιθανές περιοχές για την ανεύρεση αυτού του σπάνιου υπόγειου μύκητα
  • η συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, για την εκπαίδευση στην ταυτοποίηση των τρουφών που συνέλλεγα, με επικεφαλής τον εξαιρετικό επιστήμονα Giovanni Pacioni, μου δίνει την ώθηση και τη γνώση που χρειάζομαι
  • το λάδι είναι βιολογικό, το αλάτι είναι ακατέργαστος ανθός από το Μεσολόγγι, το βούτυρο είναι αγνό αγελαδινό άριστης ποιότητας κ.α.
  • Η προσπάθεια αυτή είναι one man show αν εξαιρέσει κανείς την συνεργασία με ομάδα κυνηγών τρούφας
  • Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν και είναι το κομμάτι της τυποποίησης μιας και δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο καθεστώς πιστοποίησης του αρχικού προϊόντος για αυτό και η τυποποίηση της γίνεται σε πιστοποιημένο εργαστήριο της Ιταλίας
  • Όνειρο μου είναι το δημιούργημα μου αυτό να ταξιδέψει από άκρη σε άκρη τον κόσμο

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της «Ύδνον»; Πότε και πως ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

Αν και μεγάλωσα στην Πάτρα ήμουν τυχερός γιατί η καταγωγή της μητέρας μου από την Χαλανδρίτσα με έφερε σε πολύ κοντινή επαφή με την εξοχή. Από μικρός θυμάμαι δεν υπήρχε μήνας που να μην πηγαίναμε στο χωριό, στην αγαπημένη μου γιαγιά. Όσο για το καλοκαίρι οι διακοπές μοιρασμένες σε χωριό και θάλασσα. Χαρακτηριστική ανάμνηση που μου την ανέσυρε η μητέρα μου μιας και ήμουν μικρός για να θυμάμαι, «όταν μεγαλώσω θα έρθω να μείνω στο χωριό και να ασχοληθώ με τη γη» το έλεγα και το πίστευα πολύ από τότε όπως φαίνεται. Γι’ αυτό και στα 26 μου χρόνια επισκεύασα και μετακόμισα στο πατρικό σπίτι της μητέρας μου στο χωριό.

Η ενασχόληση με την συλλογή τρούφας ξεκίνησε δειλά το 2009. Ο συνδυασμός της πεζοπορίας στα ωραιότερα μέρη της ελληνικής φύσης και η αγάπη για τους τετράποδους φίλους μου, μου έδωσε το έναυσμα να αρχίσω αυτό το ξεχωριστό κυνήγι σαν μια προσωπική ευχαρίστηση και ψυχοθεραπεία από την πίεση και το στρες της τότε εργασίας μου. Η εξειδίκευσή μου από το 1997 ήταν πάνω στο κομμάτι της πληροφορικής και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό, εγκατάσταση και στην υποστήριξη δικτύων (IT Administrator). Περίπου 16 χρόνια στο κλάδο αυτό ως ελεύθερος επαγγελματίας συνεργάστηκα με εταιρείες πρωτοπόρες για την εποχή όπως εταιρεία Logistics, Ιδιωτικό ΙΕΚ αλλά και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.

Η πρώτη αντίδραση ήταν να απευθυνθώ στους ειδικούς. Χωρίς να το καταλάβω ήμουν ήδη Ιταλία για την αγορά του πρώτου σκύλου, το πρώτο Lagotto Romagnolo. Έτσι όλα άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά. Με αφετηρία την Πελοπόννησο άρχισα να εξερευνώ όλες τις πιθανές περιοχές για την ανεύρεση αυτού του σπάνιου υπόγειου μύκητα. Η τύχη με το μέρος του πρωτάρη και η μητέρα γη, μου έκανε δώρο από τις πρώτες εξορμήσεις τα πρώτα υπόγεια “διαμάντια”. Το όνειρο είχε πραγματοποιηθεί. Το ταξίδι στον μυστικιστικό κόσμο της τρούφας μόλις είχε ξεκινήσει…

Στη συνέχεια η συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, για την εκπαίδευση στην ταυτοποίηση των τρουφών που συνέλλεγα, με επικεφαλής τον εξαιρετικό επιστήμονα Giovanni Pacioni, μου δίνει την ώθηση και τη γνώση που χρειάζομαι. Ο δίαυλος επικοινωνίας με την γείτονα χώρα έχει ανοίξει και συνεχή είναι τα ταξίδια που με ενημερώνουν να γίνω καλύτερος σε αυτό που αγαπάω.

Εν μέσω της κρίσης δράττομαι της ευκαιρίας και με εφόδιο μου την συλλογή τρούφας το χόμπι μου αρχίζει να παίρνει άλλη υπόσταση και ξεκινάω πλέον επαγγελματικά το «κυνήγι τρούφας».

Το 2015 αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα. Επιτυγχάνοντας τη συγκομιδή και την τυποποίηση – συσκευασία της ελληνικής τρούφας, προσφέρω, σε συνεργασία με τη φύση, ένα προϊόν απολύτως φυσικό, το οποίο χρησιμοποιείται είτε ατόφιο είτε συνδυαστικά ως πρόσμειξη με άλλα διατροφικά είδη.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας, ποια είναι τα δημοφιλέστερα στο καταναλωτικό κοινό και πόσο σας βοηθάει στο εγχείρημά σας το έδαφος της Αχαΐας ευρύτερα;

Η Ελλάδα αν και μικρή σε έκταση παρουσιάζει μια διαφορετικότητα λόγω των πολλών μικροκλιμάτων που φανερώνει σε όλο της το εύρος. Σε αυτό κυρίαρχο ρόλο έχει παίξει η πολυπλοκότητα όσον αφορά τους ορεινούς μας όγκους. Για παράδειγμα σε μια απόσταση 1 χλμ έχουν παρατηρηθεί μέχρι και 3 διαφορετικά μικροκλίματα. Αυτός ο παράγοντας έρχεται να δώσει απάντηση στην ιδιαιτερότητα των αγαθών της ελληνικής γής συμπεριλαμβανομένου και της Τρούφας. Υπάρχουν αρχαιοελληνικές αναφορές για τις τρούφες της Πελοποννήσου. Ακόμα και Ρωμαίοι βασιλείς έστελναν ιχνηλάτες για την ανεύρεση τους από την Πελοπόννησο μιας και τις θεωρούσαν ανώτερη ποιοτικά.

Όσο για τα προϊόντα μας υπάρχει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων με κύριο συστατικό την τρούφα. Η ποιότητα όλων των υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας προσδίδουν αυτή την γευστική ιδιαιτερότητα που ζητάνε πλέον όλοι οι καταναλωτές. Για παράδειγμα το λάδι είναι βιολογικό, το αλάτι είναι ακατέργαστος ανθός από το Μεσολόγγι, το βούτυρο είναι αγνό αγελαδινό άριστης ποιότητας κ.α.

Τα πλέον διαδεδομένα προϊόντα είναι το βούτυρο λευκής τρούφας, λάδι τρούφας, σάλτσα τρούφας, τρούφα σε φέτες, κρέμα λευκής τρούφας. Με την μεταποίηση της σε διάφορες μορφές μπορεί να γίνει πιο προσιτή και να εφαρμοστεί στην κουζίνα πιο εύκολα από την ελληνίδα μαγείρισσα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις.

Τι είναι αυτό που σας συνεπαίρνει σε αυτό που κάνετε; Τι είναι αυτό που σας τράβηξε να ασχοληθείτε με το «κυνήγι» της τρούφας;

Το συναρπαστικότερο κομμάτι της «δουλειάς» αυτής είναι η σχέση αγάπης με την ύπαιθρο και τους ιχνηλάτες συνεργάτες μου. Στην ουσία η συλλογή της τρούφας είναι ότι πιο συναρπαστικό θα μπορούσε να ζήσει κάποιος άνθρωπος που αγαπάει την φύση, τα σκυλιά αλλά πάνω απ’ όλα φροντίζει και αγαπά τον εαυτό του. Είναι μια μορφή ένωσης με τα στοιχεία της φύσης.

Σήμερα πόσους εργαζόμενους απασχολείτε και ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας συνοπτικά;

Η προσπάθεια αυτή είναι one man show αν εξαιρέσει κανείς την συνεργασία με ομάδα κυνηγών τρούφας που προμηθεύομαι τρούφες όταν δεν μπορώ να καλύψω τις ανάγκες μου.

Σε ποιες χώρες διαθέτετε εξαγωγική δραστηριότητα;

Ακόμα δεν υπάρχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα εξαιρουμένου κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων σε κάποια εστιατόρια.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν και είναι το κομμάτι της τυποποίησης μιας και δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο καθεστώς πιστοποίησης του αρχικού προϊόντος για αυτό και η τυποποίηση της γίνεται σε πιστοποιημένο εργαστήριο της Ιταλίας. Δηλαδή μαζεύω όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για την δημιουργία των κορυφαίων αυτών εδεσμάτων τρούφες, λάδι, βούτυρο, μέλι, αλάτι και ταξιδεύω στο εργαστήριο όπου παραμένω 10 ημέρες για την παρασκευή τους και μετά επιστρέφω με τα προϊόντα μου.

Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Πιο ελληνικό δεν γίνεται μιας και όπως σας ανέφερα πιο πάνω όλα τα συστατικά είναι ελληνικής προέλευσης και τα καλύτερα ποιοτικά.

Που ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Όνειρο μου είναι το δημιούργημα μου αυτό να ταξιδέψει από άκρη σε άκρη τον κόσμο και μέσα από αυτό να αναδείξουμε αλλά και να αποδείξουμε ότι τούτος ο μικρός τόπος έχει να προσφέρει υψηλής γαστρονομίας προϊόντα.
Η συνέχεια μου θα είναι με παρουσίες σε εκθέσεις τροφίμων εντός και εκτός Ελλάδας.

Ύδνον
Χαλανδρίτσα – Αχαΐα 25008
Tηλ. 6977 622318
info@hydnon.com

Ύδνον / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top